Kycklingspett med jordnötssås.
Detta gjorde vi till en påsk i stugan för några år sedan och det var jättegott. Det ser ut att vara mycket ingredienser och en hel del att göra, men det är det inte.
Ingredienser:
7 portioner
900 g kycklingfile
Marinad till kycklingen:
1 st lime, finrivet skal och saft
½ dl japansk soja
2 msk rapsolja
1½ tsk svartpeppar
Jornötssås:
100 g jordnötter, finhackade, kör de gärna i en matberedare
1 burk kokosmjölk, 400 ml
4 tsk röd currypasta
1 msk råsocker
1 msk citron eller lime, pressad
1 msk fisksås
Tillbehör:
Jasmineris
gurksallad
träpinnar
Gurksallad:
1½ dl vatten
3 msk ättikssprit 12%
3 msk strösocker
½ tsk salt
1 st gurka, stor
1 st röd lök, liten, finhacka
1 - 2 msk röd spansk peppar, finhackad
Gör så här:
Kycklingspett: Skär köttet i långa strimlor. Blanda ingredienserna till marinaden och låt köttet marinera, gärna 1 timma eller mer. Blötlägg träpinnarna. Trä uppköttet på spetten. Grilla det högt upp i ugnen 250 grader i 5 minuter på varje sida. Det går också bra att steka dem i en stekpanna.
Sås: Koka upp kokosmjölk, currypasta, socker, citronsaft, fisksås och de mixade jordnötterna. Låt sjuda men ej stormkoka utan lock i 40 minuter.
Gurksallad: Blanda vatten, ättikssprit, socker och salt ( finns att köpa lagen färdig numera ). Dela gurkan på längden och skrapa ur kärnorna med en sked. Skär den i tunna skivor. Blanda ned gurkan, pepparfrukten och löken i lagen och låt stå 1 timme eller längre innan servering.
Kommentarer
Trackback