Chokladtryffeltårta.

 
Igår fick våra gäster smaka på denna kaka och den uppskattades. Enkel att göra.
 
10 bitar
 
Ingredienser:
 
Ugn 175 grader.
 
Botten:
 
150 g smör, smält
2½ dl strösocker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 nypa salt
 
Chokladtryffel med havssalt:
 
1 dl vispgrädde
10 st dumlekola
2 msk smaksatt sprit eller likör tex rom ( går att ersätta med vispgrädde om du inte vill ha sprit )
200 g mörk choklad, hackad
1 nypa flingsalt
 
Servering:
Likörgrädde: 1 msk likör (kaffe, choklad eller nötsmak ) 
3 dl vispgrädde
Det går att utesluta likören och bara ta vispad grädde och jag serverade även lite hallon till.
Pistagenötter
Gör så här:
 
Botten: Rör ihop alla ingredinser med det smälta smöret. Stjälp upp i en smörad och bröad springform 25 cm i diameter och grädda på nedersta falsen i 15 minuter. Botten ska vara kladdig i mitten. Låt svalna.
 
Chokladtryffel: Koka upp grädde och kola, rör försiktigt tills kolan smält, Låt det inte stormkoka. Dra av kastrullen från plattan. Rör ned likör, mörk choklad och salt. Rör till en slät kräm och häll över den avsvalnade kakan. Låt svalna i kylen.
 
Vid servering kan du pudra över kakao och pistagenötter och om du vill en gnutta flingsalt.
 
Smaskens.
 
 

Nacholåda.

 
Det här receptet kommer från min kompis Lena och liknar tacos, men är nästan godare och enkelt att göra. Här ser du att man kan göra en stor sats, lägga upp i flera formar och frysa in. Klart att äta om det är ont om tid någon dag när du kommer från jobbet. Ett plus är att barnen också gillar denna rätt.
 
4 portioner.
 
Ingredienser:
 
500 g köttfärs
1 liten ask philadelphiaost
1 burk creme fraiche
1 gul lök, hackas fint
1 paprika, hackad
2 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
1 påse tacokryddor ( eller 3 msk grillkrydda )
riven ost, vilken som helst
 
Gör så här:
 
Börja med att låta de krossade tomaterna rinna av i en finmaskig sil. Det brukar jag göra på morgonen eller flera timmar i förväg så att det inte blir vattningt.
Stek köttfärsen tillsammans med tacokrydda, lök, paprika och vitlök. Lägg sedan upp köttfärsen i en ugnsfast form.
Blanda philadelphiaost och creme fraiche med de avrunna tomaterna och bred den över köttfärsen. Strö över rikligt med riven ost och sätt in formen längst ned i ugnen på 225 grader i cirka 10 minuter. Klart.
Servera med nachochips och finhackade grönsaker som du gillar, tex grönsaker och frukt som du brukar använda till tacos.
 

Basilika - och parmesanaioli.

Den här aiolin passar till allt möjligt, tex grillat kött av olika slag och även till kycklingspetten som jag har lagt in under kategorin Fågel.
 
Ingredienser:
 
2 äggulor
1 msk senap, gärna fransk
2 msk vitvinsvinäger
1 kruka basilika
1 vitlöksklyfta
2½ dl olivolja
50 g parmesanost, finriven
salt & peppar
 
Gör så här:
 
Se till att alla ingredienser är rumsvarma annars kan det skära sig. Mixa äggulor, senap, vinäger och basilika ( även stjälkarna i en mixer eller stavmixer. Tillsätt droppvis oljan till en krämig aioli under mixning. Vänd ned parmesan och smaka av med salt & peppar.

Halloumipanerade kycklingspett med basilika - och parmesanaioli.

 
I det här receptet är det kycklingspett men vi gjorde fileer istället.   Vi har gjort det två gånger i sommar. Mycket gott. Ailoin kan du göra separat till grillat kött eller annan maträtt.
8 - 10 buffeportioner
 
Ingredienser:
 
1 kg kycklingfile, skär i bitar 3 x 3 cm, även om du inte gör spett
1 halloumiost 250 gram, riv fint
2 msk sesamfrön
2 msk finhackad bladpersilja
! tsk torkad timjan
2 ägg, uppvispade
olivolja
salt & peppar
träspett
 
Basilka - och parmesanaioli:
 
2 äggulor
1 msk senap, gärna fransk
2 msk vitvinsvinäger
1 vitlöksklyfta
2½ dl olivolja
50 g parmesanost
salt & peppar
 
Gör så här:
 
Ugn 175 grader. Salta och peppra kycklingen, trä upp på spett. Blanda den rivna hallouimiosten med sesamfrön, persilja och timjan på ett fat.
Vispa upp äggen på ett separat fat. Panera kycklingen: Vänd först i de uppvispade äggen och sedan halloumiblandningen. Bryn kycklingen i olja 15 minuter. Servera varma eller kalla.
 
Aioli:
Alla ingredienser måste ha samma temperatur annars kan det skära sig och det är inte så kul. Mixa äggulor, senap, vinäger och basilikablad ( ta även stjälkarna ) i en mixer eller mixerstav. Tillsätt droppvis olivoljan till en krämig aioli. Vänd ned parmesanosten och smaka av med salt & peppar.
 
 

Thailändsk kyckling- och räkwok.

4 portioner.
 
Ingredienser:
 
1 paket kycklingfileer, strimlas
2 msk olja
1 tsk curry
1 krm salt
½ krm cayennepeppar
2 gula lökar, strimlas
2 paprikor, olika färger, strimlas, gärna fler
1 - 2 vitlöksklyftor
2 msk chilisås
1 msk vinäger, vilken sort du vill
1 msk farinsocker
½ dl soja
1 dl vatten
½ msk maizenamjöl
1 dl salta jordnötter
räkor. kan uteslutas vid allergi
( vattenkastanjer och minimajs )
 
Gör så här:
 
Hetta upp hälften av oljan och fräs curry i 1 minut. Fräs sedan kycklingen 3 - 4 minuter, salta & peppra. Ta upp kycklingen. Tillsätt resten av oljan och fräs lök och paprika några minuter. Pressa i vitlöken, chilisås, vinäger, farinsocker, soja och lite mer salt. Rör ut maizenamjölet i vatten och häll i grytan. Låt det koka upp. Tillsätt kycklingen, räkorna och jordnötterna. Låt det bli genomvarmt och servera med jasmineris och en sallad.
Jag brukar även tillsätta vattenkastanjer, minimajs och mera paprikor.
Låt väl smaka.

En liten önskan.

Jag har fått en liten förfrågan på kycklingrecept, men jag vet att denna person inte gillar såser och en massa klet och vet inte om jag har så många sådana recept. Det ska nog ändå gå att fixa. Ikväll ska vi ha matgäster och det blir 3 rätters middag och jag ska fota rätterna och lägga in recepten senare, kanske imorgon. Det har inte blivit några recept på ett tag för jag har jobbat ganska mycket och har helt enkelt inte orka skriva in dem. Var helt slut igår kväll, somnade faktiskt sittande i en stol när vi såg skavlan och det brukar nästan aldrig hända.
Ha en forsatt trevlig helg.
 
 

Spanien.

 
Måste bara få visa en maträtt vi lagade i Spanien några gånger.. Gambas. Räkorna var så otroligt billiga.

Ett litet tillägg.

Jag läste just att den nya trenden efter pannacotta är bavaroise och det är en form av fromage. Vi får se ikväll vad vi tycker om den.

Fläskfile flamenco eller exotisk fläskfile gryta.

 
4 portioner
 
Ingredienser:
 
600 g fläskfile, ½ cm skivor
2 gula lökar, strimlas
1 gul paprika, strimlas, ta gärna fler paprikor, kanske orange
1 apelsin, skal och saft
2 msk olja till stekning
1 tsk socker
3 tsk sabal oelek
2 msk chilisås
1 tsk curry
2 msk soja
2 dl creme fraiche
 
Gör så här:
 
Bryn köttet och lägg åt sidan. Bryn löken i olja. Tillsätt apelsinskal, socker och paprika, bryn några minuter.
Tillsätt sambal oelek, chilisås, curry , soja och creme fraiche. Koka upp och låt småputtra på svag värme. Lägg i köttet och låt det bli varmt.
Servera med ris och sallad.
En mycket god gryta som är en av min stora favoriter och jag tycker att ni ska prova den. Passar även som bjudmat.

Solviksgryta.

Ingredienser:
 
1 kg kött, i mindre bitar, fläskfile, bogfläsk eller kyckling
1 burk svamp eller färska
salt & peppar
 
Sås:
 
2 dl creme fraiche
2½ dl grädde
½ msk kinesisk soja
2 krm vitlökspulver eller vitlöksklyftor efter behag
3 msk chilisås
1 msk fransk senap
4 tsk smulad dragon
4 krm svartpeppar
1 krm cayennepeppar
 
Gör så här:
 
Bryn köttet. Blanda ihop allt till såsen i en gryta och lägg sedan i köttet. Puttra tills köttet är klart.
 
Servera med ris och en god sallad. Det här receptet har alltid och är fortfarande min dotters stora favorit.
Testa. Snabbt, enkelt och gott.

Höst.

 
Nu är det höst och det här är en bild från stugan. Jag kom på att nu lagar många grytor, så nu kommer det några recept på mina favoritgrytor som jag har lagat många gånger genom åren.

Ädelostpaj med fikon och prosciutto.

 
En mycket festlig paj för ögat och smaklökarna. Vacker att bjuda på och ganska mäktig.
 
Pajdeg:
 
3 dl vetemjöl
150 g smör
1 krm salt
2 msk kallt vatten
 
Fyllning:
 
3 ägg
3 dl mjölk
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
280 g ädelost
2 dl västerbottensost
 
Topping:
 
3 - 4 färska fikon
1 päron
2 msk valnötter, grovt hackade, rostade
70 g mangoldsallad
2 msk olivolja
1 msk saft av citron
salt
svartpeppar
8 skivor prosciutto
fräskriven parmesanost
 
Gör så här:
 
Ugn 225 grader. Blanda mjöl, smör och vatten i en matberedare och kör tills det går samman till en deg.. Svep in degen i folie och låt vila i kylen 20 minuter.
Ta ut degen och tryck ut i en pajform, 24 cm i diameter, nagga och förgrädda i 10 minuter.
Sänk sedan värmen till 200 grader.
Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar. Blanda i osten och häll äggstanningen i pajskalet, grädda i miten av ugnen cirka 40 minter.
 
Dela päronen och fikonen i klyftor och blanda med salladen, lägg även i valnötterna. Ringla över olivolja och pressad citron, salt & peppar.
Toppa pajen med salladen, prosciutto och parmesan.
Smaskens.

Grekiska squasplättar.

 
Ljuvligt goda som vi har gjort flera gånger. Prova.
 
Cirka 20 stycken.
 
Ingredienser:
 
3 medelstora squash, 900 g, grovrivna
2 ägg
200 g fetaost, smulad
2 - 2½ dl vetemjöl
1 tsk salt
1 - 1½ tsk svartpeppar
1 dl dill, hackad
3 - 4 msk olivolja
 
Till servering:
 
pitabröd
tzatziki
gul, skivad lök
tomater, skivade
sallad
 
 
Tillagning:
 
Lägg den rivna squashen i ett durkslag och pressa ur så mycket vätska du kan ( eller som jag brukar göra: potatispress ). Blanda alla ingredienser utom oljan. Hetta upp lite olja i stekpannan. Klicka ned en rågad matsked smet i pannan, platta till och stek på medelstark värme, 2 - 3 minuter på varje sida. Klart.
Vi brukar skippa pitabrödet och äta dem som de är. Gott.
 
 

Saltstekta räkor med rökig aioli.

 
Detta är en lite annorlunda förrätt, men är man inte rädd för att smaka på något nytt så tycker jag att du ska testa. Smaken är lite speciell.
 
4 portioner
 
Ingredienser:
 
500 g räkor med skal
500 g grovt havssalt
 
Aioli:
 
1 kokt kall potatis
2 - 4 vitlöksklyftor, rivna
½ tsk salt
1 tsk spanskt rökt paprikapulver,, finns på större matvaruaffärer
½ - 1 tsk liquid smoke, finns också att köpa
1 citron
1½ dl neutral olja + 1 dl olivolja
citronklyftor till servering
 
Gör så här:
 
Börja med aiolin. Se till att alla ingredienserna har samma temperatur ( annars kan det skära sig ). Mosa potatisen, tillsätt vitlöken, salt, paprikapulver, en pressad citron och liquid smoke. Rör ut blandningen med åggulan. Tillsätt de båda oljorna droppvis lite i taget under ständig vispning. Så småningom kan du hälla en fin stråle, men sluta inte vispa förrän aiolin är tjock och blank. Mängden olja kan variera.
Täck botten av en gjutjärnspanna med grovt salt. Hetta upp pannan och lägg på räkorna i ett fint mönster, med skalet på. Stek i cirka 1 minut.
Servera räkorna med aioli och citronklyftor. Överbliven aioli passar utmärkt till fisk och är du lat kan du köpa färdig ailo, men det blir inte lika gott.
Njut.
 
 

Kika in i min blogg.

Jag kommer att publicera lite receptet då och då, för att ni ska tycka att det är spännande att gå in och kolla ibland och det är även för tidskrävande att sitta och skriva i ett svep. Skriv gärna en kommentar om ni har lagat något och vad ni tyckte om receptet. Jag tål även negativ kritik, för smaken är som baken, OLIKA.

Lövbiff i ugn.

 
Ett snabbt, enkelt men ändå gott lövbiffsrecept. jag har inga mängder på ingredienserna, men det är inte så noga den här gången.
 
lövbiff
svamp
små, hela tomater
chalottenlök
grädde
oxbuljongtärning
riven ost
ev ädelost
 
Bryn lövbiffen och rulla dem gärna med ädelost. Bryn svampen. Lägg lövbiffen i en ungfastform och strö över svamp och hela tomater. Lägg skalade, hela lökar runt kanten. Koka upp grädde med buljongtärningen och häll över lövbiffen i formen. Strö över riven ost. Gratinera en stund i ugnen och servera med det du gillar, grönsallad, ris, klyftpotatis eller hasselbackspotatis.
 
 

Murkelsås.

 
Vårt favoritrecept på murkelsås, går även att göra med champinjoner. En gång testade vi med kantareller, men tyckte inte att det blev bra.
 
Ingredienser:
 
1 gul lök , hackad
murklor efter behag, finns att köpa konserverade om du inte har plockat egna, grovhackas
smör
2 tsk grovmalen svartpeppar
en gnutta paprikapulver
1 mörk oxbuljongtärning
spadet från svampen
0,5 liter grädde
2 - 3 msk creme fraiche
1,5 - 2 msk messmör
soja
curry, knivsudd
 
Gör så här:
 
Häll av spadet från murklorna och spara det. Bryn svampen tillsammans med löken i lite smör. Krydda med svartpepparoch paprikapulvret. Tillsätt buljongtärningen samt spadet från svampen och rör om tills tärningen har löst upp sig. Tillsätt grädden och creme fraiche samt messmör. Häll i soja tills såsen fått bra färg, cirka 1 msk. koka på svag värme under omrörning. Tillsätt curryn. Var oerhört försiktig med mängden curry, ska bara vara en gnutta. Du kan göra såsen dagen innan och den är lika god. Vi brukar göra en stor sats och frysa in, blir lika god.
 
 
 

Dinkelkex.

Detta enkla och fantastiskt goda recept på kex att använda till ostbricka eller bara mumsa på till kvällen har jag fått av min arbetskamrat Solveig. Det går jättefort att göra, nyttigt och en bra present att ge till någon när du blir bjuden på middag.
 
2 dl dinkelmjöl
1 dl solrosfrön
½ dl linfrön
1 dl sesamfrön
½ dl raps - eller olivolja
2 dl kokande vatten
Flingsalt
 
Gör så här:
 
Lägg ett bakplåtspapper på en unsplåt. Blanda ihop alla ingredienser och rör ihop det till en smet. Bred ut smeten på plåten och skär färdiga skåror till lämplig storlek på rutorna. Skär inte helt igenom. Strö över flingsalt.
Grädda i ugnen på 125 grader i minst en timme. Ta ut plåten och när det har svalnat lite kan du bryta rutor. Njut.

Mörk chokladkaka med nötknäck.

 
 
 
 Ingredienser:
 
100 g smält smör
3 dl socker
1,5 dl vetemjöl
4 msk kakao
1,5 tsk vaniljsocker
1 krm salt
2 ägg
200 g blandade, grovt hackade nötter
 
Knäckglasyr:
 
1 dl socker
1 dl ljus sirap
1 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
1 tsk smör
 
Ugn 175 grader.
Smörj och bröa en rund bakform 24 cm i diameter, gärna med löstagbar botten. Blanda samman alla de torra ingredienserna och tillsätt det smälta smöret och rör den slät. Bred ut smeten i bakformen och strö över nöthacket. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 30 minuter, då 5 minuter återstår av gräddningstiden, blanda samman allt till knäckglasyren utom vaniljsocker och matfett.  Låt massan koka kraftigt tills den tjocknar, cirka 3 - 4 minuter. Ta kastrullen från värmen och tillsätt vaniljsocker och matfett , rör om till slät konsistens.
Ta ut kakan ur ugnen och ringla över den varma glasyren och grädda kakan ytterligare 7 minuter eller tills glasyren börjar bubbla. Lossa kakan då den kallnat.
 

Italiensk fiskgryta

 
4 portioner
 
6 potatisar
1 fiskblock, ca 500 g, torsk eller sej
200 g svarta oliver
1 msk olivolja
2 vitlöksklyftor, skivade
2 gula lökar, skivade
1 fänkålshuvud i tunna skivor
6 sardeller
2 msk kapris
2 morötter, centimeter stora bitar
1 burk skalade, hela tomater
½ kruka timjan eller torkad
½ tsk chilipeppar
salt & peppar
 
Beredning:
Skala och skär potatisen i grova bitar och koka dem mjuka i lättsaltat vatten.
Skär fisken i grova bitar. Fräs oliverna i oljan i en gryta 2 - 3 minuter. Tillsätt vitlök, lök och fänkål och vänd ned sardeller och kapris. Stek under omrörning 1 - 2 minuter. Lägg i morötter, timjan och chilipeppar. Koka på svag värme i 20 minuter.
Vänd ned den kokta potatisen och fisken. Sjud i 5 - 8 minuter. Salt & peppar.
 
Denna fiskgryta har vi gjort flera gånger och tycker att den är jättegod.
Prova.

Ett stort tack.

Idag har jag varit så ivrig att lägga in recept så jag har glömt en jätteviktig sak.... Ett STORT TACK till Julia Halatchev som har hjäplt mig att starta bloggen, hon är en klippa.

Päron och ädelostsallad.

 
Sallad
Ädelost
valnötter
Päron
 
Dressing:
1 msk grädde
1 msk grön tabasco
1 msk olja
Lägg upp ingredienserna på ett fat och ringla över dressingen.
 
En supergod och enkel förrätt som vi gör ganska ofta.
 

Tobleronemousse

 
 6 potioner
 
200 g toblerone
200 g mjölkchoklad
2 äggulor
5 dl vispgrädde
 
Garnering:
Hallon
 
Vispa grädden.
Smält chokladen över vattenbad. Tillsätt åggulorna i den smälta chokladen och rör om ordentligt innan chokladen stelnar. När du har rört ihop smeten så ser den grynig ut men det löser sig av sig själv efter en stund.
Tillsätt genast några msk grädde och rör om och vänd till sist i all grädde och blanda om allt. Häll upp i trevlig portionsformar och ställ i kylen 1½ - 2 timmar.
Klart att äta. Smaskens.

Het köttfärssoppa

 
 
 
1 kilo potatis
2 gula lökar
1 paprika
1- 2 röda chilifrukter
500 g köttfärs
matolja
paprikapulver
1 - 1½ liter köttbuljong
2 dl chilisås
salt & peppar
 
 
Till servering:
Matlagningsyoughurt eller creme fraiche
 
 
Skala potatisen och skär i 1,5 x 1,5 cm stora bitar. Skala, grovhacka löken och paprikan samt finhacka chilipepparn.
Fräs upp lök och köttfärs på hög värme i en stor kastrull. Krydda rikligt med paprikapulver.
Lägg efter en stund ned paprikan och chilipepparn. Stek tills köttfärsen är klar.
Häll i potatisen, köttbuljongen och chilisåsen. Buljongen ska täcka grytblandningen. Lägg på ett lock och låt småputtra tills potatisen är klar. Salt & peppar.
Servera med en klick creme fraiche. Om du vill kan du tillsätta morötter eller något annat som du gillar.
Servera och smaklig måltid.
På receptet står det att det räcker till 4 personer, men vi åt fler gånger.
 
 
 

Fredagsmys

Nu är det fredagsmys och vi är lite trötta efter att ha jobbat hela veckan. Ikväll blir det inga märkvärdiga recept.
Vi lagar hängmörad biff &  potatisgratäng med bacon ( smaskens ) och rödvinssås. Till dessert blir det tobleronemousse ( Helenas recept ).

VÄLKOMMEN TILL MIN BLOGG

 
Jag heter Carina och har ett stort intresse tillsammans med min make Ingemar av att laga mat och hitta nya recept,
vi testar gärna nya maträtter, allt är inte gott, men har man inte testat det så vet man inte.
 
Maträtter och bakverk som jag har testat och gillar kommer jag att fota och sätta in i bloggen. Det kommer att ta lite tid i början för jag måste hinna laga maten först. Jag har även en kategori som heter PRAT och den tänkte jag  använda för , ja just det, lite prat, är ju så pratsam själv.
 

RSS 2.0