Fläskfile med sparris- och getostrisotto.

 
 
 
Ett väldigt gott italienskt recept.
4 portioner
 
Ingredienser:
600 g fläskfile
1 tsk salt
1 krm peppar
smör till stekning
300 g körsbärs- eller plommontomater på kvist
2 msk olja
 
Risotto:
1 gul lök, hackad
0,5 dl olivolja
3 dl arborioris ( avorio- eller carnaroliris fungerar också )
2 dl vitt vin
5-7 dl grönsaksbuljong av tärning, kokhet
100 g getost, smulad
salt
1 knippe sparris, i munsbitar
olja till stekning
 
Örtolja:
2 dl färska örter tex basilika, timjan och gräslök
1 st vitlöksklyfta
1 dl olivolja
0,5 - 1 krm salt.
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 g. Salta, peppra & bryn fläskfilen i smör. Stek färdigt i ugnen till 67 gradig innertemperatur, cirka 20 minuter.
Pensla tomaterna på sin kvist med oljan och låt rosta bredvid köttet.
Ta ut köttet och låt vila under folie i 10 minuter, ge ev tomaterna lite mer färg i högre värme.
 
Risotto:
Fräs löken lätt i oljan. Rör i riset och fräs hastigt innan du häller på vinet. Låt vinet koka in på svag värme under regelbunden omrörning. Späd sedan med buljongen allt eftersom vätskan kokar in. Rör om ofta.
Under tiden fräser du sparrisarna lätt mjuka i oljan eller förväller dem snabbt. När risotton är krämig med lite tuggmotstånd, efter cirka 25 - 30 minuter, rör ned getosten och låt den smälta. Ev salta.
 
Örtoljan:
Mixa örterna med vitlök tills oljan får en vacker grön färg. Smaka av med salt.
Vid servering rör du ned sparrisen i risotton, spara några knoppar till garnering.
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0