Västerbottenpaj med löjrom och creme fraiche.
Pajen brukar vi göra till kräftskivan men den går även att servera på ett buffebord.
10 personer.
Pajdeg:
125 g smör
3 dl vetemjöl, 180 g
1 msk kallt vatten
Fyllning:
225 g riven västerbottensost, 6 dl
3 ägg
1 dl matlagningsgrädde
lite salt
1 krm svartpeppar
Garnering:
½ burk creme fraiche, 1dl
100 g löjrom
gräslök
svartpeppar
Gör så här:
Ugn 225 grader.
Kör smör och mjöl i matberedaren till en smulig massa. Tillsätt vatten och kör hastigt ihop till en smulig deg. Tryck ihop smulorna och tryck ut dem i en pajform, 24 cm i diameter, gärna med löstagbar kant. Ställ kallt i 15 minuter. Nagga och förgrädda pajskalet i 10 minuter, mitt i ugnen.
Vispa ihop ägg och grädde. Salt & peppar. Blanda i den rivna osten. Bred ut ostblandningen i pajskalet. Grädda ytterligare i 20 minuter tills ytan fått lite färg. Låt svalna. Garnera med löjrom, creme fraiche och gräslök. Strö över grovt malen svartpeppar. och servera med en grönsallad.
Kommentarer
Trackback