Parmesangratinerade räkor med papayasalsa. Kycklingspett med ingefära och het kokossås. Melonsallad med fikon.

Här kommer ett roligt och gott recept. Bli inte avskräckt när du ser alla ingredienser för det är inte så mycket jobb med detta recept. Det som är viktigt att uppmärksamma är att du ska börja marinera en del 1 dygn i förväg. Ta dig tid någon helg och laga detta och njut.
 
Parmesangratinerade räkor med papyasalsa.
 
36 större räkor
Marinad:
1 dl olivolja
4 msk sweet chilisås
½ urkärnad finhackad röd chilifrukt
4 - 6 vitlöksklyftor, pressade
1 dl färsk basilika, finhackad
Blanda ihop marinaden och lägg i räkorna. Marinera 1 dygn i kylskåpet.
 
Papayasalsa:
 
3 papayafrukter, gröps ur
½ urkärnad röd chilifrukt, finhackad
4 msk limesaft
½ tsk salt
 
Mixa papaya och chilifrukt till en slät sås. Smaka av med limesaft och salt.
 
Gratinering:
 
12 träspett
1 tsk salt
4 dl riven parmesanost
 
Ta upp räkorna ur marinaden. Trä upp på spett. Salta och vänd dem i parmesanosten. Tryck till så att osten fastnar. Lägg dem i en smord ugnsfast form och grilla i 3 minuter, högst upp i ugnen eller stek dem hastigt i en stekpanna.
 
Kycklingspett med ingefära och het kokossås:
 
600 g kycklingfile, skär i 2 cm bitar
 
Marinad:
 
1 dl soja
½ dl olja
½ dl honung
½ dl ingefära, finriven
saft av ½ pressad lime ( 1½ msk )
2 pressade vitlöksklyftor
1 krm timjan
 
Blanda marinaden. Lägg i kycklingen och marinera i 6 timmar.
 
Kokossås:
 
1 stor gul lök, finhackad
1 purjolök, finhackad
2 msk olja
½ röd chilifrukt, finhackad
½ grön chilifrukt, finhackad
1 tsk sambal oelek
1 dl riven kokos
1 hönsbuljongtärning
skal av 1 lime och saft av ½ lime
5 dl vatten
2 dl grädde
 
Stek lök och purjolök i olja utan att det tar färg. Tillsätt resten av ingredienserna till såsen och koka samman på svag värme i 10 minuter till en simmig konsistens.
Trä upp kycklingen på träspett och grilla högst upp i ugnen i 3 minuter eller i en het stekpanna.
 
Melonsallad:
 
½ vattenmelon, skär i mindre kuber
1 honungsmelon, skär i mindre kuber
1 galiamelon eller liknande, skär i mindre kuber
6 färska fikon eller plommon, skär i klyftor
 
Dressing:
 
8 kvistar mynta eller torkad
3 dl vatten
2 msk socker
1 msk vinäger
1 krm salt
 
Blanda allt till dressingen och värm den så att sockret smälter. Låt kallna. Slå den kalla dressingen över melonbitarna.
Servera med ris.
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0