Sotad Salma carpaccio med saffransemultion,

Salmalax är en norsk laxart som anses vara bästa av alla kockar i hela världen. Från att den simmar i havet så är den rensad och packeterad inom 4 timmar och därför håller den sig saftig och röd i färgen. Det här receptet går att göra med vanlig lax. Snabbt, enkelt, gott och lite annorlunda.
 
4 personer
 
400 g lax
1 msk rökt paprikapulver, finns på alla större varuhus
1 påse saffran
2 äggulor
3 dl matolja
1 tsk dijonsenap
1 ask kryddkrasse
surdegsbröd
salt & peppar & socker
lite citronsaft
ev toppa med lite löjrom, men inte nödvändigt
 
Lax:
 
Pudra paprikapulvret på laxbiten och sota i riktigt varm panna så att den får en svart kant. Frys biten en liten stund så går den lätt att skiva. Skiva laxen tunt och lägg på tallrik penslad med olivolja.
 
Saffransemultion:
 
Tänk på att alla ingredienser till majonäsen ska vara rumsvarma, annars kan det skära sig.
Mixa äggulor, dijonsenap och saffran så att det blir krämigt. Tillsätt matoljan i en fin stråle tills majonäsen tjocknat. Smaka av med salt, peppar och citronjuice.
 
Surdegskrutonger:
 
Tärna surdegen i 1x1 cm kuber och stek krispiga i stekpanna och pudra över ca 1 msk socker. Salta & peppra.
Lägg upp och servera.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0