Ugnstekt anka med rödvinssås & mandelpotatisgratäng med chevre.

 
Nu äntligen kommer Anders recept på anka. Han pratade om att vi måste testa att göra anka och till sist så slog vi till och lagade detta recept för ungefär 1 år sedan i stugan. Jag måste säga att det var VANSINNIGT gott. Jag hade aldrig ätit anka förut och den var väldigt mör. Du måste testa.
 
4 portioner.
 
Anka:
 
2 st färska ankbröst, finns på alla större varuhus
smör
färska örter efter eget tycke
salt & peppar
 
Potatisgratäng:
 
1 kg mandelpotatis, skala, skiva tunt
2 st vitlöksklyftor, hackade
2 dl mjölk
3 dl vispgrädde
1 msk kalvfond
150 g getost, smulad
1 bit färsk svart tryffel, går bra med tryffelolja eller skippa det helt
1 tsk flingsalt
 
Rödvinssås:
 
4 dl viltfond ( eller 2 msk koncentrerad viltfond på flaska + 4 dl vatten)
3 dl rött vin
1 msk socker
1 msk balsamvinäger
2 st vitlöksklyftor, hackade
2 st schalottenlökar, hackade
3 msk maizenaredning, brun
 
Potatis:
 
Koka upp mjölk, grädde, vitlök, fond och salt. Lägg den skivade potatisen i en ugnsform och slå över den varma gräddblandningen. Smula över chevreosten och lite tryffel. Grädda i ugnen i cirka 30 - 40 minuter.
 
Sås:
 
Fräs scharlottenlök och vitlök i lite smör. Slå på fond, vin, balsamvinägervinäger och socker. Låt reducera till hälften på låg värme, cirka 30 minuter. Red med maizena och smaka av med salt och ev mer socker.
 
Anka:
 
Snitta skinnet i rutmönster, salta & peppra. Stek ankan med skinnsidan nedåt i 5 minuter. Strö över lite färska örter, vänd ankan och stek 3 minuter. Lägg över i en ugnsfast form och stek i ugn ca 20 - 30 minuter i 150 grader. Låt köttet vila i 10 minuter.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0