Viltwallenbergare med gräddsås.

 
Det hät receptet fanns i Coop bladet för några år sedan i samband med Jokkmokksmarknad. Det är inga vanliga köttfärsbiffar och såsen är annorlunda också. Passar utmärkt som bjudrätt.
 
4 - 5 portioner.
 
Gräddsås:
 
1 msk smör
50 g rotselleri, skalad, i bitar
1 gul lök, i bitar
1 morot, i bitar
5 dl vatten
1½ msk viltfond
½ dl gin
2 dl vispgrädde
4 torkade enbär
2 tsk torkad timjan
7 vitpepparkorn
1 lagerblad
1 msk röd - eller svartvinbärsgele
1 krm salt
½ krm peppar
maizena + vatten, till redning
 
Gör så här:
 
Smält smöret och lägg i rotselleri, lök och morot och fräs under omrörning i 30 sekunder. Tillsätt vatten, fond gin och grädde. Stöt enbär, timjan, vitpeppar och lagerblad fint i en mortel och tillsätt dem. Låt såsen koka 20 - 30 minuter på medelstark värme, gärne längre. Sila såsen och häll tillbaka i kastrullen och koka upp igen. Rör samman maizena och vatten. Red såsen och tillsätt gele, salt och peppar. Puttra någon minut.
 
Wallenbergare:
 
600 g viltfärs, går bra med nötfärs
3 äggulor
3 dl vispgrädde
3 torkade enbär
½ msk salvia
½ msk rosmarin
1½ tsk rosepeppar
1 tsk flingsalt
2 dl ströbröd
3 msk smör
 
Gör så här:
 
Lägg färs och äggulor i en skål. Tillsätt grädden lite i taget samtidigt som du vispar blandningen med elvisp. Lägg kryddorna i en mortel och stöt sönder dem. tillsätt dem i färsen. Forma runda biffar och vänd dem i ströbröd. Hetta upp smör och stek dem 3 - 4 minuter på ganska svag värme. Lägg dem på ett ugnssäkertfat och efterstek dem i ugnen 10 - 15 minuter.
 
Servera med potatismos och rårörda lingon.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0