Edvard Bloms chiligryta.

 
Denna rätt ska ni inte blanda ihop med chili con carne, för det är inte alls samma sak. Det påminner lite om pulled pork och är något för er som gillar långkok. Ingredienserna ser många ut men det är mest en massa chili och kryddor. Det är lätt att göra och det som tar tid är att koka köttet i en gryta. När du serverar chilin så kan du ha tillbehör som vid tacos eller pulled pork. Bli inte avskräckt av all chili för den blev inte så farligt stark. Den är jättegod och mäktig.
 
4 stora portioner.
1 kg högrev, skär i stora grytbitar
olja & smör
3 - 4 stora lökar, grovhackas
10 vitlöksklyftor, grovhackas
450 g spetsiga paprikor, hackas
några sorters torkad chili av olika smaktyper, tex mulato, chipotle, casabe eller färska chilifruktor. Ta det du hittar men ta olika sorter
ett par färska chilifrukter, hackas
½ habanero, kan uteslutas för den är väldigt stark, vi tog med den
2 - 3 guinness eller liknande stout ( öl )
lite hemgjord köttbuljong
lite kikkoman soja
1 msk salt
mald chili
ev lite honung
ev oxfond
worcestersås
 
Bryn köttet kraftigt i en gjutjärnsgryta i olja och smör. Chilin blir godast om du gör den i en icke emaljerad gjutjärnsgryta. Lägg sedan i lök, vitlök, paprika och den färska chilin i grytan med köttet och bryn ytterligare tills vissa bitar blir aningen brända. Bryt sönder den torkade chilin och lägg ned i grytan. Häll på buljong och öl så att det täcker köttet och låt sjuda under lock i några timmar tills köttet faller isär, cirka 4 - 5 timmar. Rör om regelbundet. Låt all vätska koka in. Det får varken vara för torrt eller blött. Och nu kommer det svåra, smaka av med soja, salt, mer vitlök, buljong, worcestersås eller mer öl. Ta gärna lite honung för att balansera styrkan.
Tillbehören jag använde var nacho chips, små tortillabröd, guacamole, gräddfil och grönsaker.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0