Plommonsås.

 
En annorlunda sås som smakar söt syrligt och jag lagade den till anka, men passar nog lika bra till kyckling och fläskkött. Jag gjorde en potatisgratäng med kantareller till ankan och plommonsåsen och receptet på den kommer om några dagar. Den är enkel att göra och var god.
 
4 portioner.
2 schalottenlökar, skär i bitar
400 g färska plommon, skär i bitar, kärnorna kan vara kvar
1 msk smör + 1 msk smör
3 msk råsocker
1 dl rött portvin, jag tog marsalavin
2 msk kalvfond
1 dl vatten
5 cm färsk ingefära, skivas
1 kanelstång
6 svartpepparkorn
 
Fräs lök i 1 msk smör i 2 minuter. Tillsätt plommon, socker, portvin, kalvfond, ingefära, kanelstång, pepparkorn och vatten. Koka upp och sjud såsen i 20 minuter. Sila. Värm såsen strax före servering och vispa ned 1 msk smör. Såsen blir ganska tunn så du kan reda den lite om du vill.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0