Långbakad högrev med vinsås och chiliglaze.

 
Då var det dags för långkok igen och jag måste säga att om man gör långkok på högrev så slår det högre än oxfilé, så fantastiskt gott.
 
2½ kg högrev
1½ tsk salt
1 flaska mustigt rödvin ( 75 cl )
3 dl vispgrädde
4 dl vatten
2 tsk kinesisk soja
1½ msk strösocker
3/4 tsk svartpeppar
3 msk maizena stärkelse
 
Het rökig chiliglaze:
1 schalottenlök, finhackas
2 vitlöksklyftor, finhackas
2 röda chili tex spansk peppar, finhackas
2 msk rapsolja
½ dl hot chilisås
½ dl japansk soja
½ dl honung
½ dl koncentrerad apelsinjuice
1 dl persilja, hackas
1 msk liquid smoke
1 msk sambal oelek
 
Sätt ugnen på 125 grader. Gnid in köttet med salt och lägg det i en ugnsfast form. Häll på vinet och täck ordentligt med folie. Stek köttet mitt i ugnen i 6 timmar och ta sedan upp köttet, låt svalna något. Skär det i 2 cm tjocka skivor. Sila av vinet i en kastrull och låt koka ihop tills ca 3 dl återstår, ca 1 timme. Tillsätt grädde, vatten, soja, socker och peppar. Red av med maizena och låt koka upp.
Börja med chiliglazen. Fräs lök och vitlök mjuk i olja, låt sedan chili fräsa med i ca 1 minut. Tillsätt de övriga ingredienserna och koka ihop till en siraps liknande konsistens, cirka 10 minuter. Pensla glazen på högrevs skivorna.  Grilla 3 minuter på varje sida tills de fått fin färg och blivit genomvarma ( grila på grillen eller i en grillpanna ).
Servera med en god gratäng.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0