Gräddkokt tjäder.

Ett rätt så gammalt hederligt recept som jag har fått av Cattis.
6 - 8 portioner.
 
1 tjäder
2 gula lökar, skär i mindre bitar
1 morot, skär i mindre bitar
1 decimeter purjolök, skär i mindre bitar
80 g rotselleri, skär i mindre bitar
½ liter mjölk
½ liter grädde
100 g smör
salt & peppar
 
Stycka den plockade fågeln i bitar med benen kvar. Sätt ugnen på 175 grader. Bryn skrovbitarna och grönsakerna i gjutjärnsgryta så att de får färg. Häll på halva mängden mjölk och grädde eller så mycket att vätskan täcker köttet. Låt puttra i ugnen i 60 - 80 minuter. Fyll på vid behov med resten av grädden/ mjölken. Ta upp köttet och sila såsen, koka den tills bara 7 - 8 dl återstår. Vispa ned smör, salta och peppra. Servera med smörstekta kantareller, rårörda lingon samt någon typ av potatis.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0