Halstrad västerbottensost med hjortron och rosmarin.

 
En moderniserad och förenklad variant på friterad camembert. Den här rätten ska inte friteras utan stekas i olja. Vansinnigt gott och enkelt att göra, även lite annorlunda.
4 portioner.
 
200 g västerbottensost, kylskåpskall
1 dl vetemjöl
1½ dl panko, japanskt ströbröd, finns i asiatiska hyllor i de flesta butiker
½ dl hasselnötter, hackade
1 nypa chiliflakes, tänk på att det är väldigt starkt
1 msk finhackad rosmarin eller 1 tsk torkad
1 ägg, uppvispat
olja
1 dl hjortronsylt
rosmarin till garnering
ev. en glass kula
 
Skär osten i kuber. Häll upp vetemjöl på ett fat. Blanda panko, nötter, chiliflakes och rosmarin på ett annat fat. Uppvispat ägg på ett tredje fat. Vänd kuberna i mjöl, doppa dem i ägg och vänd sedan i pankoblandningen. Doppa i ägg en gång till och sist i pankoblandningen. Det blir väldigt kladdigt på händerna. Låt gärna de panerade kuberna vila i kylen 1 timme. Hetta upp olja på medelvärme i en teflonpanna och stek osten hastigt så att den precis hinner få lite färg på alla sidor. Servera osten varm med hjortronsylt och garnera med färsk rosmarin. Jag tycker att det kan passa med lite glass också.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0