Stekt torsk med sesampanerade kroketter.

 

En god kombination av de krispiga kroketterna och den söta sojasåsen. Du kan byta ut haloumi mot västerbottenost för det ger nog mer smak. Vi blandade även sesamfröna med pancos. Jättegott blev det.
4 portioner.
 
600 g torskfilé
½ tsk salt
1/4 tsk vitpeppar
2 msk smör
200 g bladspenat
1 urkärnad strimlad röd chili
 
Potatiskroketter:
½ kg skalad potatis
2 msk smör
100 g riven haloumi
1 ägg
2 krm cayennepeppar
salt
1 dl sesamfrön
8 dl neutral olja till fritering
 
Japansk söt syrlig sås:
1 dl japansk soja
2 tsk sesamolja
1½ msk mirin, finns på asiatiska hyllan
1½ msk strösocker
1 finriven vitlöksklyfta
 
Koka potatisen i saltat vatten, låt svalna och mosa med potatiskross eller ballongvisp. Tillsätt smör, halloumi, ägg, cayennepeppar och salt. Rör om till en pure, forma till 20 bollar och rulla dem i sesamfrön. Hetta upp olja i en mindre kastrull med höga kanter till 180 grader och fritera bollarna några åt gången tills de är gyllenbruna. Låt rinna av på hushållspapper. Häll alla ingredienser till såsen i en kastrull och låt koka i 5 minuter. Skär fisken i mindre bitar, salt och peppar. Stek i smör cirka 3 minuter. Lyft upp fisken och slunga snabbt runt spenaten och chilin i samma panna tills spenaten mjuknat något. Fördela spenat, torsk och kroketter på tallriken och ringla över såsen.
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0