Laxtournedos med gräddstuvad purjo och svensk pesto.

 
Lax på en bädd av mild, gräddig purjo och får sting av en svensk variant på pesto. Gott, smakrikt och lättsamt.
4 personer.
 
800 g benfri laxfilé, dela i 8 bitar
salt & vitpeppar
 
Svensk pesto:
60 - 70 g färsk spenat, gärna babyspenat
1 vitlöksklyfta, pressad
25 g hasselnötter
1 dl grovriven västerbottensost
1 dl rapsolja
salt & peppar
 
Gräddstuvad purjo:
2 stora purjolökar, skölj och strimla
2 msk smör
1½ dl torrt vitt vin
2½ dl mellangrädde
2 - 3 msk koncentrerad grönsaksfond
salt & vitpeppar
 
Tillbehör:
8 stora champinjoner, dela i kvartar
2 msk smör
salt & peppar
1 påse blandad sallad
 
Börja med peston. Kör spenaten med vitlök, hasselnötter och ost i matberedaren till en smulig massa. Tillsätt oljan i en fin stråle medan maskinen går. Smaka av med salt & peppar. Purjolöken: Fräs purjon i vid kastrull i smör på svag värme så den inte får färg. Tillsätt vinet och höj värmen, låt det mesta av vätskan koka in. Häll i grädden och koka ihop till lagom stuvnings konsistens, smaka av med fond, salt och peppar. Sätt ugnen på 200 grader, krydda laxen och ugnsbaka den i 10 - 12 minuter. Smörfräs svampen hastigt i het panna och krydda. Fördela purjon på 4 tallrikar, lägg på sallad, svamp och lax. Ringla över peston.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0