Torskrygg med skummig champagnesås och sötpotatispure.

 
Nu blev det en pytteliten bild. En mycket god fiskrätt som jag skulle kunna servera på nyårsafton istället för kött som det oftast blir. En hel del ingredienser, men det går ändå ganska fort att göra. Fruktsallden med sorbet och prosecco serveras som dessert efter denna rätt.
4 portioner.
 
600 g torskrygg
5 dl vatten
1 msk socker
1 msk salt
 
SÖTPOTATISPURE:
700 g sötpotatis, skala och tärna grovt
50 g smör
salt & peppar
 
CHAMPAGNESÅS:
2 schalottenlökar, finhacka
1 msk smör + 1 msk smör
2 dl mousserande vin eller champagne
2 dl vispgrädde
1 msk koncentrerad fiskfond
salt & peppar
 
GRÖNSAKER:
2 fänkålsstånd, skär i mindre bitar
250 g röda steklökar, går bra med gula, skalas
1 ask haricots verts eller grön sparris, 150 g, jag tog sparris för det är godare
150 g svamp tex ostronskivling, skär i bitar
1 msk smör + 1 msk smör
salt & peppar
 
Blanda vatten, salt och socker. Rör tills allt lösts upp. Lägg torsken i lagen och låt dra i rumstemperatur 30 minuter. Ta upp torsken och torka av den. Sätt ugnen på 150 grader. Lägg den i en smord ugnsfast form och stek mitt i ugnen i 15 minuter tills innertemperaturen är 58 grader.
 
POTATISPURE:  Koka potatisen mjuk  i lättsaltat vatten. Häll av vattnet, men spara lite. Tillsätt smör, salt och peppar. Mixa lätt och tillsätt kokspad för önskad konsistens.
 
SÅS: Fräs löken mjuk i 1 msk smör i en liten kastrull på medelvärme. Tillsätt vinet och koka ner till hälften. Tillsätt grädde, fond, salt och peppar. Låt småkoka 3 minuter. Mixa såsen slät och sila bort löken. Värm upp såsen igen och vispa i 1 msk smör. Mixa såsen skummig.
 
GRÖNSAKER: Stek svampen i 1 msk smör tills den fått fin färg. Lägg den på ett fat. Stek lök och fänkål i 1 msk smör på medelvärme 3 minuter. Tillsätt sparris och stek ytterligare 1 minut. Vänd ned svampen. Salt & peppar. Servera.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0