Pad Thai.

 
Stekta nudlar med räkor och tofu är en av Thailands mest berömda rätter. Det är syran från tamarinden som gör detta till en vinnarrätt. Du kan byta ut tofun mot tex kyckling om du vill. Nu är det en del som tänker att, Oj vad mycket ingredienser, men det mesta är kryddor, grönsaker och såser.
 
4 personer.
 
250 g platta eller runda risnudlar
400 g hård eller extra hård tofu, skär i mindre kuber 2x2 cm
2 msk majsolja
2 krm salt
1 dl osaltade jordnötter, om de är salta kan du snabbt spola av dem i vatten
2 msk tamarindpasta
3 msk asiatisk fisksås
2 msk strösocker
2 msk pressad lime
2 morötter, skär i små stavar
200 g vitkål, skär i mindre bitar
2 vitlöksklyftor, finhacka
½ röd chili, tex spansk peppar,strimla
2 salladslökar, strimla
4 msk raps - eller solrosolja
300 g skalade räkor
2 ägg
150 g böngroddar
½ tsk chiliflakes
 
GARNERING:
Färsk koriander och limeklyftor
 
Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Stek tofun frasig och gyllenbrun i majsolja, salta. Låt dem rinna av på ett hushållspapper. Mixa jordnötterna i matberedaren till ett grovt mjöl. Blanda tamarindpastan med fisksås, socker och limesaft. Hetta upp rapsoljan i en stor stekpanna eller wok. Tillsätt vitlök, rör om och stek på hög värme i 30 sek. Tillsätt tofu, morötter, vitkål och räkor, stek 1 minut. Ta upp allt och lägg åt sidan. Knäck äggen i stekpannan och stek t i 30 sek innan du rör runt. Vänd ned nudlarna och grönsakerna med de stekta äggen. Tillsätt tamarindpasta, chili, groddar, salladslök och hälften av jordnötterna. Vänd hastigt runt. Lägg på ett fat och strö över chiliflakes, koriander och resten av jordnötterna. Servera med limeklyftor.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0