Blodapelsinpaj.

En frisk och fräsch paj . Hittar du inte blodapelsiner går det lika bra med vanliga. Du kan ta genvägen med färdig pajdeg - vill du göra egen, kör ihop den av 180 g vetemjöl, 135 g osaltat smör i tärningar och 3 msk kallt vatten. Tillsätt ev lite florsocker om du vill ha en deg med sötma.

 

10-12 bitar:

1 förpackning färdig pajdeg

4 stora ägg

2 äggulor

175 g strösocker

2 dl crème fraiche, 34 %

2 dl saft av pressad blodapelsin

rivet skal av 2 blodapelsiner

ev lite pressad citronsaft

 

Syltade apelsinskal:

2 apelsiner

1 1/2 dl strösocker

1 1/2 dl vatten

 

Servering:

florsocker

 

1. Tryck ut pajdegen i en pajform ca 28 cm diam, och förgrädda pajskalet enligt anvisning på förpackningen.

2. Sätt ugnen på 160°. Vispa ihop äggen med gulorna, tillsätt strösocker, crème fraiche, apelsinsaft och zest. Smaka av - ev behövs lite citronsaft om apelsinerna inte är så syrliga.

3. Häll blandningen i pajskalet och baka mitt i ugnen ca 35 minuter tills pajen nästan har stannat - den ska röra sig lite i mitten när du försiktigt knackar på formen. Låt svalna i rumstemperatur, kyl därefter minst 1 timme.

4. Apelsinskal: Tvätta apelsinen noga. Gör strimlor av det yttersta skalet med zestjärn, eller skala tunt med potatisskalare och strimla fint. Koka upp vatten och socker, koka skalen mjuka ca 5 min. Ta kastrullen från värmen och låt skalen svalna i lagen. Häll av i durkslag, och låt skalen torka på hushållspapper.

5. Servering: Sikta florsocker över pajen, fördela de syltade skalen och servera.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0