Irländsk äppelkaka med smultopping.

 
110 g  smör, plus extra till formen          

150 g  ljust farinsocker          

2   stora ägg          

210 g  vetemjöl, siktat          

1 tsk  bakpulver          

1 nypa  salt          

1 tsk  malen kanel          

300 g  äpplen, skalade och i klyftor          

          Toppning        

50 g  vaniljsocker          

50 g  vetemjöl       

  50 g  smör

 

              Sätt ugnen på 180 grader, ta en ca 20 cm kakform med löstagbar botten.               

Vispa smör och socker i en stor skål tills det blandats. Tillsätt äggen, ett i taget, blanda tills det är en smet.     Vänd ner mjöl, bakpulver, salt och kanel tills du har en tjock kaksmet.   Rör ner äpple och häll smeten i kakformen. Smeten blir tjock, så använd en slickepott för att sprida ut den.    Med hjälp av en visp, blanda ingredienserna till toppningen tills du har grova smulor. Du kan även göra detta för hand i en skål.  Strö toppningen på smeten.    Baka i ugnen i 40-45 minuter eller tills den är klar (testa med en provsticka, den ska vara torr).   Ta ut ur ugnen och låt svalna. Servera gärna med en klick grädde.           

                           .              

                 

                            

                          

                                       

                                      

                          


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0