Fylld karre - porchetta.

 
En riktigt saftig söndagsstek som fyller köket med härligt aptitretande dofter av vitlök, salvia och rosmarin.
6 - 8 personer.
 
1 hel fläskkarré 1,4 kilo
salt & peppar
1 msk olivolja
 
FYLLNING:
400 g fläskfärs
1 stor bananschalottenlök, finhacka
2 vitlöksklyftor, finhacka
2 msk olivolja
1 tsk fänkålsfrön
1 tsk salvia
1 tsk rosmarin
1 krm chiliflakes
½ dl torrt vitt vin
 
SKY:
1 schalottenlök,klyftad
2 vitlöksklyftor, klyftade
1 dl torrt vitt vin
1 dl vatten
1 krm hela fänkålsfrön
2 krm salvia
 
TILLBEHÖR:
2 hela vitlökar, dela på mitten
300 g små kvisttomater
2 msk olja
½ kruka salvia
½ kruka rosmarin
 
Skär karrén försiktigt från den breda sidan med en vass kniv. Skär sakta och liksom rulla ut sidan medan du skär så att det blir en stor platt bit. Krydda med salt & peppar. 
 
FYLLNING: Stek lök och vitlök mjuka i olja. Stöt fänkålsfröna i mortel och tillsätt dem med salvia, rosmarin, chili och vin. Låt vätskan koka in och låt sedan kallna. Blanda färsen med salt och lökblandningen. Bred ut färsen på den platta karrén. Rulla ihop till en fast rulle och knyt med steksnöre.
 
 
Sätt ugnen på 150 grader. Krydda rullen runt om med salt och peppar. Bryn den i olja i en het stekpanna på alla sidor. Lägg den i en ugnsfast form. Fräs de klyftade vitlökarna och löken i samma panna som köttet  och häll på vin och vatten, låt koka upp. Häll skyn runt om köttet, stick in en stektermometer. Täck formen med folie och stek i cirka 2 timmar. Ta bort folien och ös köttet några gånger tills innertemperaturen är 68 grader. Ta upp köttet, sila skyn i en kastrull. Höj värmen till 225 grader.. Lägg tillbaka köttet i formen. Lägg i de halverade vitlökarna, kvisttomaterna, några kvistar salvia och rosmarin. Ringla på olja. Stek mitt i ugnen tills innertemperaturen är 75 grader. Ös köttet ofta med den silade skyn. Klipp bort steksnöret och skär köttet i skivor.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0