Parfait med saltkola och mandel.


Det är enklast att lossa parfaiten ur formen om man använder en silikonform eller täcker en 1 litersform med plastfolie på insidan. På bilden är det minimaränger som du kan skippa om du vill.
 
6 personer.
 
2 dl vispgrädde
1 gelatinblad
1 vaniljstång
2 dl mjölk
4 äggulor
3/4 dl strösocker
50 g rostad flagad mandel
 
Chokladkolasås:
1½ dl vispgrädde
1 dl strösocker
½ dl ljus sirap
50 g mörk choklad
1½ tsk flingsalt
 
Tillbehör:
färska skivade jordgubbar
mynta
minimaränger
 
CHOKLADKOLASÅS:
Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull, koka upp och sjud i 15 minuter. Låt svalna. Hacka chokladen och rör ner den med flingsalt.
 
PARFAIT:
Vispa grädden och ställ i kylen. Lägg gelatinbladet i kallt vatten i 5 minuter. Skrapa ut fröna ur vaniljstången. Blanda frön och stång med mjölken. Sjud i 3 minuter. Plocka bort stången. Vispa äggulor och socker, häll över den varma vaniljmjölken under vispning. Häll tillbaka i kastrullen och sjud på medelvärme under omrörning tills den tjocknar. Ta av från värmen och rör ned det urkramade gelatinbladet. Låt kallna.
Rör sedan ner lite av grädden i vaniljkrämen, vänd försiktigt ner resten. Strö 2 msk mandel i botten på en avlång form. Varva parfaitsmet med kolasås och rostad mandel i formen. Ringla chokladkolasås överst och strö på mandel.
Täck med plastfolie och frys i 5 timmar. Vid servering , stjälp upp och låt stå i kylen cirka 30 minuter.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0