Laxpaj med romsås.
Om ni gillar varmrökt lax så är det här en utmärkt paj att göra och med den goda romsåsen till så blir det bara supergott.
3 dl vetemjöl
½ tsk salt
150 g smör
3 msk kallt vatten
Fyllning:
1 näve babyspenat
300 g varmrökt lax
2 finhackade vårlökar
2 dl riven västerbottensost
3 dl crème fraiche
3 ägg
1 msk finklippt dill
salt & peppar
Såsen:
1½ dl gräddfil
1½ dl crème fraiche
löjrom
1½ dl räkor
salt & peppar
Ställ ugnen på 200 grader, arbeta ihop degen och tryck ut i formen. Nagga med en gaffel och förgräddda i 10 minuter, ibland sjunker pajdegen ner något på sidorna. Då brukar jag trycka ut den när den precis har kommit ut från ugnen med hjälp av en sked tillexempel. Smörstek löken mjuk , fördela babyspenat, lax och stekt lök i formen. Vispa sedan ihop ägg, creme fraiche , ost, dill & lite salt och peppar. Häll detta över fyllningen och ställ in i mitten på ugnen i 20- 30 minuter.
Grädda den sedan i 20 – 30 minuter eller tills stanningen stannat och den fått lite gyllene färg. Servera med en god sallad och den goda romsåsen.
Kommentarer
Trackback