Ankbröst på marockanskt vis.

 
Raz el hanout är en marockansk kryddblandning som gör sig väldigt väl till just anka. Köp färdig eller gör din egen.
 
4 portioner.
 
2 ankbröst
1 1/2 dl yoghurt av grekisk typ
1 msk raz el hanout, finns i välsorterade livsmedelsbutiker, alt. se recept
1 tsk salt
4 dl couscous eller bulgur
6 dl hönsbuljong
100 g torkade aprikoser, skurna i bitar
70 g skållad mandel
2 kanelstänger
1 liten knippa bladpersilja, finhackad
 
Raz el hanout
1 tsk malen spiskummin
1 tsk malen ingefära
1 tsk salt
1 tsk kanel
1/2 tsk malen koriander
1 krm cayennepeppar
1/2 tsk malen kryddpeppar
1/2 tsk malda kryddnejlikor
Blanda alla kryddor. Spara det som blir över i burk med tättslutande lock.
 
Skåra skinnet på ankbrösten med en vass kniv. Blanda yoghurt med raz el hanout och salt. Lägg ankan i en plastpåse, häll över yoghurtblandningen (spara gärna lite) och massera in den ordentligt. Låt marinera i minst 1 timme, gärna över natten.

Torka av ankbrösten med hushållspapper. Lägg dem med skinnsidan nedåt i kall stekpanna och bryn tills skinnet får fin färg. Vänd och bryn någon minut på andra sidan. Efterstek i 100 grader i ugnen tills innertemperaturen blir 55 grader (det tar ungefär 10 minuter). Svep in i folie och låt vila i 5 minuter.

Koka under tiden couscous (eller bulgur) med buljong, aprikoser, mandel och kanelstänger. Tillsätt persiljan efteråt.

Skär upp ankbrösten i skivor och servera med couscous och eventuellt lite extra av yoghurtblandningen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0