Crispy duck med hallon-hoisin.

 
 
En kul och lättlagad festmåltid där alla får fixa sina egna små knyten.
 
4 - 6 portioner.
 
1 hel anka, cirka 2 kg (finns bl a i asiatiska butiker)
olivolja
2 1/2 msk five spices (finns bl a i asiatiska butiker och välsorterade mataffärer)
flingsalt
1 rödlök, skuren i klyftor
1 apelsin

Tillbehör:

5 salladslökar
3 späda morötter
1 gurka
2 chilifrukter
1/2 citron
salt
1 kruka mynta
1 kruka koriander
1 lime
20 kinesiska pannkakor (finns i asiatiska butiker), kan ersättas med isbergssallad
 

Hallon-hoisin:
5 cm ingefära, grovhackad
2 vitlöksklyftor, grovhackade
250 g frusna hallon
2 msk japansk soja
2 msk risvinäger eller äppelcidervinäger
2 msk flytande honung
1/2 apelsin, saften

 

Se till att ankan är rumstempererad innan du börjar tillaga den. Gnid in den med lite olivolja, 2 matskedar five spices (spara en halv matsked) och salt. Skär apelsinen i bitar och stoppa in dem i ankan.


Sprid ut löken på en långpanna tillsammans med en skvätt vatten och lägg ankan ovanpå. Stek i cirka 2 timmar eller tills innertemperaturen är 55 grader för rosa kött, 60-65 grader för genomstekt. Rör om löken då och då så att den inte fastnar. Ta ut ankan och låt vila i 30 minuter. Häll av fettet (spara det gärna, det är utmärkt att steka i).


Gör i ordning tillbehören medan ankan är i ugnen. Skär salladslök, morötter och gurka i tunna stavar. Skiva chilin och lägg den i en liten skål. Tillsätt citronsaft och lite salt och låt den stå och dra (den blir mildare då). Plocka av bladen från örterna. Skär limen i klyftor.


Fräs ingefära, vitlök, 1/2 matsked five spices i lite ankfett och lite av bottenskrapet från långpannan. Tillsätt hallon, soja, vinäger, honung, apelsinsaft och lite vatten och låt sjuda 5 minuter eller tills såsen tjocknat lite. Mixa och smaka av.


Dra loss ankköttet från skrovet med hjälp av två gafflar. Värm pannkakorna i ånga (ovanpå en kastrull med lite vatten funkar) i 1-2 minuter.
Ställ fram alltsammans på bordet och låt var och en ladda sina egna pannkakor med godsaker.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0