Miami surf-n-turfburgare.

 
Ingen vanlig gatuköksburgare – det här är den lyxigaste och godaste varianten som finns. Här är det en hel del att göra, men nästan allt går att göra i förväg.
 
4 portioner.
 
BURGARE:
 
1 texas bbq sås, som du gör själv
600 g köttfärs, gärna högrev
salt & peppar
 
 
LÖKRELISH:
 
0,5 dl chilisås
salt
2 msk tomatpure
3 msk ljus sirap
1 msk vit balsamvinäger
1 dl vatten
1 msk senapsfrön, ljusa eller bruna
malen chilipeppar
3 msk olja
1 gul lök
 
 
POTATISCHIPS:
 
5 dl matolja
7 st potatisar
 
 
SKALDJURSMAJO:
 
2 st salladslök
250 g kräftstjärtar
1 - 2  krm tabasco
2 dl majonnäs
 
 
TEXAS BBQ SÅS:
 
1 tsk soja
1 krm cayennepeppar
2,5 dl senap, gärna osötad
2 msk chilipeppar
0,5 dl vatten
1,5 dl äppelcidervinäger
2 msk smör
0,5 dl muscovadosocker
1 tsk svartpeppar
1 msk liquid smoke
 
 
Texas BBQ-sås:

Blanda senap, strösocker, muscovadosocker, vinäger, vatten, chilipeppar, svartpeppar och cayennepeppar i en liten kastrull.

Koka upp under omrörning och sjud ca 20 minuter. Tillsätt soja, smör och liquid smoke och sjud ca 10 minuter.

Låt såsen kallna. Späd eventuellt med lite kokande vatten om såsen känns för tjock. Ca 5 dl.

 
Skaldjursmajo:

Ansa och skiva salladslöken.

Blanda majonnäs, salladslök och tabasco. Vänd ner kräftstjärtarna.

 
Lökrelish:

Skala och finhacka löken. Fräs löken i oljan utan att den tar färg ca 3 minuter. Tillsätt senapsfrö och tomatpuré och fräs ca 1 minut.

Tillsätt sirap och fräs ca 1 minut. Blanda i chilisås. Blanda i vattnet. Smaka av med vinäger, salt och chilipeppar. Sjud ca 5 minuter. 4–6 portioner.

 
Potatischips:

Tvätta potatisen noga. Skär den i lövtunna skivor, använd gärna mandolin.

Värm oljan i en gryta till 130°. Oljan är färdig för fritering när en bit vitt bröd blir gyllenbrun i oljan på 1 minut.

Fritera potatisskivorna, inte för många åt gången, tills de blir gyllenbruna, ca 3 minuter. Ta upp med hålslev och låt torka på dubbelvikt hushållspapper.

 
Burgare:

Grilla biffarna eller stek dem i lite smör 5–8 minuter på varje sida. Salta, peppra och pensla med Texas BBQ-sås.

Låt biffarna vila ca 3 minuter, dela och grilla eller rosta brödhalvorna under tiden. Lägg biffarna mellan brödhalvorna med skaldjursmajo. 4 hamburgare.

 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0