Lasagne.
1 lök, hacka fint
2 morötter, skär i tärningar
1 liten zucchini, skär i tärningar
4 msk olivolja
¼ dl vitt vin
500 g hackat nötkött
1 liten burk tomatkoncentrat
2 burkar krossade tomater
500 ml passata (tomatpuré)
färsk basilika
Salt & peppar
300 g lasagneplattor
200 g riven parmesan
250 g mozzarella, skär i fina skivor
Värm olja i en stekpanna och fräs lök och morötter. Löken och morötterna ska steka på medelvärme i ca 10 minuter. Lägg i zucchinin och stek ytterligare ca 5 minuter. Häll i vitt vin och låt det sjuda med grönsakerna tills alkoholen har avdunstat. Stäng av värmen och lägg grönsakerna i sidan av pannan, så det finns plats för köttet. Stek köttet under omrörning tills det är brynt. Lägg i tomatkoncentrat och rör om ordentligt, sedan krossade tomater och tomatpuré.
Lägg i färsk basilika, salt och peppar. Tomatsåsen bör sjuda i minst 30 minuter, helst längre för att få rätt smak. Smaka av och tillsätt ev. lite mer salt eller basilika.
När såsen är klar ska lasagnen monteras. Lägg lite sås i botten av formen, ett lager lasagne, sås, mozzarella i skivor och sedan riven parmesan. Upprepa ytterligare två gånger och avsluta med att fördela den sista färska mozzarellan och parmesanen på toppen. Täck med aluminiumfolie och ställ in lasagnen i en förvärmd ugn på 200 grader. Efter 20 minuter avlägsna folien och ge lasagnen ytterligare 10-15 minuter.