Rimmad skreirygg med brynt pepparrotssmör och betor.

 
 
 
Pepparroten blir mild och nötig av att brynas tillsammans med smöret.
 
1 kg skreitorskrygg
1 liter kallt vatten
salt
1 kg blandade betor
1 knippe dill
 
 
 
Pepparrotssmör:
300 g smör
200 g pepparrot
 
 

 Borsta och tvätta betorna väl. Koka dem mjuka, rödbetorna separat. Prova med sticka att de är kokta, det tar cirka 45 minuter beroende på storlek. Spola dem i kallt vatten och skala och klyfta dem.

Blanda salt och vatten och rör tills det mesta av saltet löst sig. Lägg ner fiskbitarna i saltlaken och se till att de är täckta, i annat fall vänd dem. Låt dem ligga 20–30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 125 grader.

Ta upp fiskbitarna och torka dem. Lägg dem på ett ugnssäkert fat med skinnsidan upp om de har skinn. Stick en termometer i tjockaste biten. Tillaga mitt i ugnen tills innertemperaturen är 45 grader, det tar cirka 20 minuter beroende på tjockleken på fisken.  Du kan samtidigt värma betorna om de kallnat. Dra bort fiskskinnet innan du serverar.

Pepparrotssmör

 Smält smöret. Finriv pepparroten och blanda ner den i smöret.

 Låt puttra på medelvärme under omrörning tills pepparroten är ljust brun. Passa noga så att den inte blir för brun, värmen finns kvar i smöret även sedan du tagit det från värmen. Detta tar ungefär lika lång tid som fisken i ugnen.

 

 Lägg upp betorna på varma tallrikar. Lägg på fiskbitarna och skeda över smör och pepparrot. Garnera med små dillvippor.

 

 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0