Köttfärspaj med örter och tomat.
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk kallt vatten
Fyllning:
1 gul lök
2 msk smör
500 g köttfärs
3 msk tomatpuré
11/2 tsk torkad timjan
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
11/2 dl riven lagrad ost
4 stora tomater
Äggstanning:
3 ägg
2–2 1/2 dl vispgrädde
2 msk hackad basilika
Tzatziki:
1/2 gurka
3 vitlöksklyftor
2 dl matlagningsyoghurt
salt, peppar
Ugn 200 °
Pajdeg: Blanda mjöl, smör och vatten, gärna i en matberedare. Svep in degen i plastfilm och låt vila svalt ca 10 min.
Tryck eller kavla ut degen i en smord pajform, ca 24 cm i diam. Nagga pajskalet med en gaffel, förgrädda ca 10 min mitt i ugnen.
Fyllning: Skala och finhacka löken, fräs i smöret utan att den tar färg. Tillsätt färs och fräs den smulig med löken, tillsätt sedan tomatpurén samt kryddor. Vänd ner osten och fördela blandningen i det förgräddade pajskalet. Skiva tomaterna och lägg dem ovanpå.
Äggstanning: Vispa ihop ägg, grädde och basilika. Häll stanningen i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 35–40 min, känn med sticka. Täck med folie i slutet om pajen får för mycket färg.
Tzatziki: Riv gurkan grovt på rivjärn och krama ur vattnet, pressa vitlöksklyftorna. Blanda gurka, vitlök och yoghurt. Smaka av med lite salt och peppar. Förvara svalt till serveringstillfället.