Lammstek med pistaschtäcke och potatisgratäng.

 
4 portioner.
 

800 g lammstek

 

 

Pistasch- och myntamarinad:  

2 vitlöksklyftor
100 g osaltade pistaschmandlar
1 knippe slätbladig persilja
1 knippe mynta
1 citron, rivet skal
1 dl olivolja
salt & peppar

 

 

Krämig potatisgratäng med rotselleri:

400 g potatis
400 g rotselleri
30 g smör
1 vitlöksklyfta
1 dl vispgrädde
1 krm riven muskotnöt
salt & peppar
100 g riven västerbottensost

 

Sätt ugnen på 200°.

 

Skala potatis och rotselleri och skär i tunna skivor, gärna på mandolin. Lägg skivorna omlott i en smord ugnsfast form. Skär smöret i bitar och strö över formen.

 

Skala och finhacka vitlöken. Rör ihop grädde med muskotnöt, vitlök, salt och peppar och häll blandningen över formen. Strö över västerbottensost i ett jämnt lager och grädda i ugnen i cirka 35 minuter eller tills rotsakerna är genomkokta. Lägg eventuellt på folie om den får för mycket färg.

 

Skala och hacka vitlöken till marinaden. Hacka pistaschmandlarna. Skölj och hacka persilja och mynta. Blanda alla ingredienserna till marinaden i en skål.

 

 Gnid in köttet med hälften av marinaden, spara resten. Bryn köttet i stekpanna på alla sidor, tills köttet når 65° i innertemperatur. Låt vila 10 minuter innan du skär upp och serverar tillsammans med resten av marinaden.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0