Rostad kryddkyckling i libabröd.
Saftig ungsstekt hel kyckling i bröd, toppat med yoghurtsås och kålsallad. Ett mycket enkelt recept och går arr göra med kycklinglårfile om man inte vill göra en hel kyckling.
1,5 kg hel kyckling
1 dl vatten eller ljus öl
libabröd till servering
Vitlökssmör:
50 g smör
4 soltorkade tomater
2 vitlöksklyftor
½ gul lök
1 msk paprikapulver
1,5 tsk torkad timjan
salt & peppar
1 tsk honung
chili, hackad
Ugnsbakad lök:
2 gula lökar
1 msk honung
1 tsk olivolja
1 tsk torkad timjan
salt
1 dl russin
Kålsallad:
150 g grönkål
1 msk balsamvinäger
1 msk olivolja
1 msk äppelcidervinäger
salt
granatäppelkärnor
Yoghurtsås:
1 dl valnötter
2 dl turkisk yoghurt
2 tsk finrivet citronskal
Sätt ugnen på 200°.
Mixa alla ingredienser till vitlökssmöret. Gnid in smöret runt kycklingen, gärna in under skinnet. Lägg den i en ugnsform. Häll vattnet i formen. Rosta mitt i ugnen tills kycklingen är genomstekt (innertemperatur över 70°), ca 55 min. Låt vila.
Ugnsbakad lök:
Skär löken i tunna klyftor och lägg i en ugnsform. Vänd runt med honung, olja, timjan och salt. Baka i nedre delen av ugnen, under kycklingen, ca 30 min. Vänd ner russin de sista 10 min.
Kålsallad:
Strimla grönkål/ vitkål tunt. Blanda med balsamivinäger, olivolja och äppelcidervinäger och krama in i kålen. Smaka av med salt och toppa med granatäppelkärnor.
Yoghurtsås:
Rosta valnötterna. Hacka dem och blanda med yoghurt, citron och lite salt. Toppa såsen med löken. Servera kyckling, sallad och yoghurtsås i libabröden.
Kommentarer
Trackback