Kokospaj med maräng och hallon.

 
 
 
2 ägg
2 dl strösocker
2½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1½ dl kokosmjölk
 
 

Maräng:

3 äggvitor, rumsvarma

½ krm ättika eller pressad citron

2 dl strösocker

 

Dekoration:

färska hallon

½ dl hyvlad kokos eller kokosflingor

pudra över florsocker

 

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker tills det blir vitt och fluffigt.

 

Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en annan bunke. Rör sedan försiktigt ner det i äggsmeten.

 

Rör eller vispa kokosmjölken så att eventuella klumpar löses upp. Blanda ner den i smeten. Häll i en smörad paj- eller springform, ca 25 cm i diameter.

 

Vispa äggvitorna med ättika till ett hårt skum. Tillsätt lite socker i taget och fortsätt vispa hela tiden. När allt socker är i och smeten blivit så hård att du kan vända skålen upp och ner är marängen klar. Bred ut eller spritsa den över kakan.

 

Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 45 min. Lägg eventuellt över folie om marängen börjar bli brun.

 

Låt kakan svalna. Toppa kakan med hallon och kokos. Pudra över florsocker.

 

 


Färsk pasta med tomatsås & krämig burrata.

 
 
Burrata är en krämigare variant på mozzarellaost. Får ni inte tag på burrata så går det lika bra med mozzarella.
 
4 portioner.
 
2 paket linguinepasta, smala band 400-500 g
2 paket bacon, skär i 2 cm skivor
2 paket burrata
1 paket romantikatomater på kvist 
2-3 msk olivolja
1-2 msk balsamvinäger
2-3 vitlöksklyftor, finhacka
10 blad färsk basilika, strimla
salt & peppar
 
 
Tillbehör:
parmesan
färsk basilika
flingsalt & peppar
 



Skär de små tomaterna i klyftor.
 Lägg ner alla tomater i en kastrull med olivolja och låt fräsa samman försiktigt någon minut.

Häll på balsamvinäger, strimla i färsk basilika och hacka vitlöken fint och lägg i. Rör om och låt småputtra tills tomaterna mjuknar något (dom skall inte gå sönder helt). Låt det i ca 4-5 min småputtra försiktigt. Ställ sedan åt sidan tills pastan kokats. (Så kan man värma upp tomaterna precis innan servering igen.)

Skiva baconet och knaperstekt det i stekpanna, låt rinna av på hushållspapper.

 Koka pastan.

 Häll av pastan, värm upp tomatsåsen och lägg upp på tallrikar.

Toppa med en halv burrata / portion och knaperstekt bacon. Riv eller hyvla över rikligt med parmesan, toppa med nymalen svartpeppar och lite flingsalt.

Kantarellpaj med brie.

 
 

Pajdeg:

3 dl vetemjöl

1 tsk salt

125 g smör, kallt

2 msk iskallt vatten

 

 

Fyllning:

3 schalottenlökar

300 g kantareller

salt & peppar

200 g brieost

 

 

Äggstanning:

3 ägg

1½ dl vispgrädde

1½ dl mjölk

 

Pajdeg:

Blanda vetemjöl och salt i en bunke eller matberedare. Skär smöret i små kuber. Nyp ihop vetemjöl, salt och smör till en smulig deg. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt degen vila kallt i minst 30 min.

 

Fyllning:

Skala och skär löken i skivor. Stek lök och kantareller försiktigt i smör tills vätskan från svampen har kokat in. Smaka av med salt och peppar. Sätt ugnen på 175 grader.

 

Äggstanning:

Vispa ihop ägg, grädde och mjölk.Kavla eller tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter, och nagga botten med en gaffel. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i ca 10 min.

Fördela lök och kantareller i pajskalet. Skiva brieosten och lägg skivorna ovanpå kantarellerna. Häll äggstanningen över.Grädda pajen mitt i ugnen i 25–30 min tills ägg­stanningen stannat och pajen har fått fin färg. Låt den svalna i ca 10 min innan servering.


Fläskfilé i balsamicosås.

 
 
Tänk på att all sya, kalvfond och köttbuljong ska inte hällas i direkt.
 
2 fläskfiléer
1 msk rosmarin (torkad)
sal & peppar
1,5 dl crème fraîche
3 dl vispgrädde
3 tsk soya
2 msk kalvfond
2 msk balsamicovinäger
2 dl vatten
1 köttbuljong
 
Salta och peppara fläskfileerna, bryn dom runt om. 
Lägg i en ugnssäker form, häll i vatten i stekpannan och rör runt lite. Häll vattnet över fläskfiléerna.Tillsätt   1 msk kalvfond,  1 msk balsamicovinäger, 1 tsk soya, vitlök och köttbuljong.  In med formen i ugnen på 225 grader i ca 30 min.
 
Blanda under tiden grädde och crème fraîche. Tillsätt resten av soyan, kalvfonden, rosmarinen och balsamicovinägern. Vispa ihop ordentligt. Smaka av med salt och peppar. Ta ut köttet, häll av det mesta av vattnet utan att hälla ut kryddorna. Häll sedan gräddblandningen över köttet. Är såsen väldigt ljus häller du på lite mer soya. In i ugnen i ytterligare 15 minuter.
 
Serveras till ris eller potatis av något slag och en grönsallad.

Boeuf bourguignon.

 
4 - 6 portioner.
 
800 g grytbitar av nötkött
1 gul lök, hacka
2 burkar krossade tomater
1 msk tomatpure
2 msk balsamvinäger
2 msk koncentrerad kalvbuljong
3 - 4 dl rött vin
1 paket bacon, skär i mindre bitar
2 burkar hela champinjoner
2 vitlöksklyftor, finhacka
salt & peppar
 
Tillbehör:
ris
creme fraiche
timjan
 
Fräs löken mjuk och ställ åt sidan. Salta och peppra köttet. Bryn grytbitarna i rikligt med smör. Blanda i lök och tomatpure, låt fräsa någon minut.
 
Häll över krossade tomater och balsamvinäger, låt koka ihop några minuter. Tillsätt kalvbuljong och röd vin. Sänk värmen och låt sjuda ett tag. 
 
Bryn baconet och lägg sedan ned det i grytan tillsammans med vitlök och hela champinjoner.
Låt grytan puttra under lock i 1 timme eller tills köttet är mört.
 
Servera med ris och en klick creme fraiche.

Fisksoppa med saffran.

 
 

600 g torskfilé eller torskrygg
2 gula lökar 
2 vitlöksklyftor
1 fänkål
3 msk olivolja
1 paket saffran, 0,5 g
1 burk hela tomater, 400 g
1 tsk paprikapulver
 salt & peppar
2 dl vitt vin
7 dl vatten
2 msk färsk timjan, finhacka
 urkärnade svarta kalamataoliver

 

Aioli:
2 dl majonnäs
2 vitlöksklyftor, pressa
1 msk citronsaft

 

Skär torsken i tärningar och ställ åt sidan.


 Finhacka lök och vitlök. Spara ”fänkålsdillen” till garnering. Strimla fänkålen fint med en vass kniv, mandolin eller i matberedare.


 Fräs lök, vitlök och fänkål i olja i en stor gryta, strö över saffran och häll över burktomaterna. Fräs ytterligare ett par minuter. Tillsätt paprikapulvret. Salta och peppra.


 Häll i vin, vatten och timjan. Låt småputtra cirka 10 minuter. Tillsätt lite mer vatten om det behövs.
Lägg ner fisken i grytan. Tillsätt oliverna. Sjud ett par minuter under lock tills fisken är klar.


Aioli: Blanda majonnäs och vitlök, smaka av med pressad citronsaft. Servera aiolin till soppan.


Hjortron med vaniljkräm och knäckiga smulor

 
Här kan du byta ut hjortronen mot tex hallon om du vill ha den lite syrligare.
De knäckiga smulorna kan du även använda till glass.
 
4 portioner.
 

2 dl hjortron, frysta eller färska
1 dl strösocker

 

Vaniljkräm:

1 vaniljstång
5 dl mjölk
6 äggulor
1 ½ dl strösocker
¾ dl maizenamjöl
25 g smör
1 dl vispgrädde

 

Rågsmulor:

50 g smör
½ dl rågflingor
½ dl strösocker
1 msk vetemjöl

 

Rör försiktigt ihop bär och socker.

 

Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg frön, stång och mjölk 
i en tjockbottnad kastrull ock koka upp. Ta från värmen och låt dra i 15 minuter.

 

Vispa äggulor, socker och maizena luftigt i en bunke.

 

Ta bort stången från mjölken. Häll mjölken i äggblandningen under vispning. Häll tillbaka i kastrullen och koka upp under vispning. Låt det bara koka upp snabbt annars skär den sig. Ta kastrullen från värmen och vispa ner smör. Sila och låt kallna.

 

Vispa grädden och vänd ner i krämen vid servering.

 

Blanda alla ingredienser till rågsmulorna och strö ut över en plåt med bakplåtspapper. Baka i ugn på 200° i 10 - 15 minuter. Håll koll. Rör om regelbundet.

 

Servera hjortronen med vaniljkrämen och rågsmulor spridda över.


Spaghetti med riven getost och lammfärs.

 
 
500 g lammfärs
1 gul lök, finhacka
4 vitlöksklyftor, finriv
1 morot, finriv
3 msk tomatpuré
2 dl vitt vin
1 burk hela tomater, hacka
2 dl vatten
2 tsk kinesisk soja
1 krm chiliflakes
några kvistar färsk timjan
1 kvist färsk rosmarin
1 nypa strösocker
salt & peppar
 

Servering:
400 g spaghetti
150 g getost, fryst
 
Bryn färsen på hög värme i olivolja i en stekpanna. Tillsätt lök, vitlök och morot och stek ytterligare någon minut. Rör i 
tomatpuré och slå på vin, låt koka upp. Sänk värmen och tillsätt tomater, vatten, soja, chiliflakes och örter.
 

Låt puttra ca 40 minuter, rör om då och då. Tillsätt eventuellt lite mer vatten. Smaka av med socker, salt och peppar. Lyft ur örtkvistarna innan servering.

 

Koka pastan.  Blanda pastan med såsen och smaka av med salt och peppar. Riv den frysta getosten fint och strö över vid servering.


Svamptoast med parmesan.

 
Servera direkt när toasten är klar, då smakar den bäst.
 
4 portioner.
 
 
200 g blandad skogssvamp, rensad och skuren i bitar
neutral olja och smör till stekning
1 msk finhackad schalottenlök
½ dl vispgrädde
salt & peppar
4 skivor surdegsbröd
rikligt med riven parmesanost
lite hackad persilja
 
Stek svampen i olja och smör i en stekpanna tills svampen fått lite färg. Tillsätt lök och slå på grädde. Låt koka ihop någon minut. Smaka av med salt och peppar.
 
Stek brödet i smör och olja på båda sidor tills det fått fin färg och är frasigt. Fördela svampen på brödskivorna och strö över parmesanost och persilja. Servera direkt.

Pasta med zucchini svamp och ost.

 
 
300-400 g spaghetti, gärna fullkorn
1 zucchini
1 liter färsk svamp
100 g västerbottensost, riven
4 msk crème fraiche
1 vitlöksklyfta
40 g pinjenötter, rostade
basilika, färsk
salt & peppar
 
 
Hyvla tunna skivor av zucchinin med hjälp av en osthyvel . Koka upp vatten med en nypa salt i en kastrull. Koka zucchiniskivorna 2 minuter och låt dem sedan vila på hus- hållspapper eller på en kökshandduk medan du steker svampen.

Koka pastan ”al dente”. Smält smöret i en stekpanna och stek svampen så att den hinner vätska ur sig och få en fin färg. Klicka i smör och stek ytterligare några minuter för att få en fin yta och god smak. Krydda svampen ordentligt med svartpeppar och smaka av med en nypa salt.

Om du gillar vitlök, smaka även av med en pressad eller en hackad vitlöksklyfta.

Vänd ned zucchinin i pastan, värm upp och servera med riven västerbottensost och en klick crème fraiche. Toppa med färsk basilika och rostade pinjenötter.

Kycklinfärsgryta.

 
 

800 g kycklingfärs

1 burk krossade tomater

2 morötter 

1 lök

3 dl grädde

2 msk kycklingfond

2 tsk soya

Salt & peppar

Paprikakrydda

Spiskummin

 

Stek kycklingfärsen så den är genomstekt. Krydda med alla kryddor efter smak.

 Hacka löken, häll i den. Skala och skiva morötterna. Häll i dessa också. Låt allt steka med tills löken mjuknar.

Häll i krossade tomater. Låt dessa puttra med tills i stort sett all vätska kokat bort.

Häll i grädde, soya och fond. Låt sedan puttra på medelvärme i ca 15 minuter. Servera med potatis, ris eller pasta och en härlig grönsallad.


Kyckling med bacon.

 
 
4 kycklingfiléer, ca 550 g
2 msk smör
 salt & peppar
2 dl hönsbuljong
2 msk vetemjöl
2 dl matlagningsgrädde
2 tsk soja
1 msk osötad senap, typ dijon
1 pkt bacon, 125 g
2 msk hackad gräslök
 färsk timjan
 
Servering:
klyftpotatis, ris eller pasta
 
 
Stek kycklingfiléerna runtom i smör. Salta och peppra. Häll över buljongen och koka upp.

Blanda mjöl och grädde och vispa ner redningen i skyn. Tillsätt soja och senap. Sjud ca 3 min eller tills kycklingen är genomstekt.

Tärna och knaperstek baconet i en stekpanna. Strö bacon och gräslök över kycklingen.

 


Kladdkaka med lakrits.

 
 

 

3 ägg
3 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
1 tsk lakritspulver
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
1 krm salt

 

 

Chokladganache:

1 1/2 dl vispgrädde
1 msk lakritspulver
150 g mörk choklad
1 dl strösocker
3⁄4 dl sirap
50 g smör

 

Kladdkaka:

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg i bakplåtspapper i botten av en springform med avtagbara kanter på ca 24 cm. Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, du får inte vispa utan bara rör ihop det då det inte får komma in så mycket luft i kakan. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten, rör till sist i smöret. Häll i smeten i springformen . Ställ in i ugnen i cirka 20-30 minuter, den ska fortfarande vara kladdig invändigt.

 

Chokladganache:

Rör ut lakritspulvret i ½ dl grädde. Hacka chokladen grovt. Koka upp grädde, socker, sirap, choklad och smör. Låt koka under omrörning ca 5-7 min. Tillsätt lakritsgrädden. Häll chokladfudgen över kakan och ställ den i kylen tills fudgen stelnat. Kakan kan serveras som den är eller med en härlig klick vispgrädde.


Indisk lammgryta med tomater.

 
 
4 portioner.
 
3 msk olja
2 gula lökar, finhacka
5 vitlöksklyftor, finhacka
½ tsk spiskummin, mald
½ tsk koriander, mald
½ tsk svartpeppar, mald
½ tsk kardemumma, mald
½ tsk senapspulver
1 krm kanel, mald
600 g lammbog, skär i 3 X 3 cm
1 msk färsk ingefära, riv
1 - 3 msk röd chili, finhacka
2 burkar krossade tomater
2 msk köttfond
2 dl kokosmjölk
 
 
 
Hetta upp oljan i en stor kastrull. Fräs lök och vitlök några minuter på försiktig värme.Tillsätt kryddor och kött och fräs ytterligare 5 minuter. Tillsätt ingefära, chili, fond och krossade tomater. Låt grytan koka sakta i 2 timmar tills köttet är mört.
Tillsätt kokosmjölk och yoghurt och låt det koka ytterligare 5 minuter. Smaka av med salt, peppar och ev. mer fond.
 

 Servering:

naanbröd
ris
grönsaker
yoghurt

 


Apelsin- och ört- kyckling med limesås.

 
 

600 g kycklingfilé
2 msk olivolja
1 msk honung
skal och saft av 1 apelsin
1 msk oregano
1 msk basilika
1½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
limesås
1 ekologisk lime
2 dl crème fraiche 
1 tsk honung
salt & peppar

 

Tillbehör
rispilaff, se recept, eller
vanligt kokt ris

 

Gör så här
 Sätt ugnen på 180°. Blanda olja, honung, apelsinsaft, -skal och de torkade örterna i en bunke. Smaka av med salt och svartpeppar, lägg i kycklingen i marinaden och låt kycklingen vila lite i denna.


 Ta upp kycklingen, lägg den i en ugnsform och låt stå i ugnen tills innertemperatur är 68°, det tar cirka 30 minuter.


Limesås: Tvätta limefrukten ordentligt. Riv skalet på ett fint rivjärn. Halvera frukten och pressa ur saften i en skål.
Tillsätt crème fraiche och honung. Smaka av med salt och peppar.
Servera kycklingen med limesåsen och rispilaff. Vanligt kokt ris blir också gott till.

 

Rispilaff:

4 portioner ris
2 tsk gurkmeja
frysta granatäpplekärnor
½ rödlök, finhackad
2 msk finhackad persilja
½ dl russin
salt & peppar

 

Gör så här:
 Koka rise och blanda i gurkmeja.

När riset är klart vänd ner löken, granatäppelkärnorna, persiljan och russinen. Smaka av med salt och svartpeppar. Servera till kycklingen.


RSS 2.0