Sidecar med cognac.

 
 
1 drink.

4 cl cognac
2 cl Cointreau
2 cl färskpressad citronjuice
citronskal och socker, till garnering

 

Gör så här: Häll alla ingredienserna i en shaker med is och skaka ordentligt. Sila upp i ett kylt glas och garnera med citronskal och eventuellt socker på kanten.


Pasta med salsiccia och spenat.

 
 
4 portioner.
 

400 g Fiori pasta (funkar med annan sorts pasta med)
3 msk olivolja
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
300 g färsk salsicciakorvar
250 g baby plommontomater, delade
65 g babyspenat
4 dl grädde
1/2 kycklingbuljongtärning + 1/2 dl kokhett vatten (att blanda ut med)
80-100 g riven parmesan
1/2 citron, saften
 salt & peppar

 

Servering:
basilika
 parmesanost

 

Koka pastan, men någon minut mindre än vad det står (pastan kommer sjuda i såsen i slutet).


Fräs lök och vitlök i en större kastrull eller stekpanna. Skär korvarna på längden och ta ur själva köttet (släng fjälstret) och stek ihop med löken och vitlöken i några minuter tills köttet får en stekyta.

Tillsätt tomaterna och låt stekas med i ca 5 minuter.

Tillsätt spenaten och stek med i nån minut.

Tillsätt den kokta pastan och rör om.

Häll på grädde och kycklingbuljong (som späds ut med kokhett vatten)
Rör om ofta och ha i den rivna parmesanen. Pressa i citronsaft och smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Rör om under sjudning tills pastan är al dente.


Saltbakad lax med sallad och citronyoghurt.

 
 
4 portioner.
 
 
3–4 dl grovt salt till att täcka
formens botten
600 g lax i portionsbitar
3–4 dl matvete
12 körsbärstomater
1 liten fänkål
1 äpple
12 oliver 
1 påse färsk babyspenat, 70 g
 

Citronyoghurt:

2 dl grekisk yoghurt 
½ dl finhackad dill
½ citron, finrivet skal och saft
salt & peppar
 
 
 Sätt ugnen på 150°.

 Täck botten av en ugnsform med grovt salt och lägg laxen på saltbädden med skinnsidan ner.
 Ugnsbaka laxen cirka 20 minuter.

Koka matvetet.  Halvera eller klyfta tomaterna. Strimla fänkålen fint och klyfta äpplet och lägg alltsammans i en skål tillsammans med oliverna och spenat.

 Låt det färdigkokta matkornet svalna lite och blanda sedan ner det i grönsakerna.

Blanda yoghurt med finhackad dill och smaka av med citronskal, citronsaft, salt och peppar.

 Servera den varma laxen tillsammans med  salladen och en klick citronyoghurt.

Salsiccia bolognese.

 
 
 
4 portioner.
 
1 stor gul lök
500 g rå färsk korv, t ex salsiccia 
 200 g små fasta champinjoner
2 msk färskpressad citronsaft
3 msk olivolja
1 hönsbuljongtärning  
2 dl chilisås
1 burk krossade tomater, 400 g
1–2 dl vatten
 
 
Tillbehör
pasta eller couscous
 
 
Skala och hacka löken. Klipp upp korvskinnet med en kökssax. Ta ut korvfärsen och hacka den i små bitar.

Skär svampen i bitar och blanda med citronsaften. Hetta upp hälften av oljan i en stor stekpanna eller ­gryta. Fräs löken 3 minuter. Tillsätt korvfärsen och fräs ytterligare 3 minuter.

Tillsätt smulad buljongtärning och chilisås och fräs under omrörning någon minut. Blanda i krossade tomater och vattnet. Koka upp, sänk värmen och låt sedan såsen sjuda ­under lock 20 minuter.
Hetta upp resten av oljan i en stekpanna. Stek champinjonerna knap­riga 5 minuter. Vänd ner dem i grytan med såsen.
Garnera såsen med persilja och finstrimlat citronskal och servera med nykokt pasta eller couscous.

Kycklinggratäng med mozzarella.


 
 

500 g kycklingfilé
1–2 squasher
2 msk smör

 

Gratängsås:
2 msk smör
3 msk vetemjöl
4 dl vispgrädde
1 msk färsk hackad timjan
salt, peppar

 

Topping:
150 g körsbärstomater
150 g mozzarellaost

 

Ugn 175 °

 

Om du har stora kycklingfiléer så dela dem mitt itu på längden. Skiva squashen i 1½ cm tjocka skivor.

Bryn kycklingen i smör tills den får fin färg. Bryn squashen så den också får färg i lite smör.

 Lägg hälften av squashen 
i botten av en smord gratängform. Lägg på kycklingen och resten av squashen. Krydda med salt och peppar.

 

 Gratängsås: Smält smöret 
i en tjockbottnad gryta, tillsätt mjölet och rör om. Späd med grädden och låt koka upp under omrörning tills såsen tjocknar. Krydda med timjan, salt och peppar.

 

 Topping: Häll såsen över gratängen och toppa med halverade körsbärstomater. Ställ in mitt i ugnen ca 15 min. Skiva mozzarellaosten och lägg skivorna på gratängen. Ställ in i ugnen ytterligare 15 min.

 

 


kyckling i marsalasås med soltorkade tomater och svamp.

 
600 g kycklingfile
30 g torkad karljohansvamp
4 dl vatten
2 schalottenlökar, finhacka
3 vitlöksklyftor, finhacka
½ dl vetemjöl
25 g smör
2 msk olivolja
salt & peppar
2 ½ dl sött marsalavin
½ dl vispgrädde
3 msk koncentrerad kycklingfond
2 msk dijonsenap
12 marinerade soltorkade tomater
 
Servera med krossad potatisar.
 
Lägg svampen i vattnet för att svälla i 1 timme. Häll av svampen, men spara vattnet. Sila därefter vattnet. 
 
Panera kycklingen i mjöl och hetta upp smör och olja i en panna och bryn den. Salt & peppar. Lägg kycklingen åt sidan. Stek lök och vitlök mjuka på medelvärme och tillsätt sedan svampen och fräs i några minuter. 
 
Häll på vinet och koka ihop i 2 minuter. Sänk värmen och häll på svampvattnet, grädde, fond och senap, sjud i 5 minuter. 
 
Lägg i kyckling och tomater och sjud tills kycklingen är klar.

Gnocchi med grönsaker i ugn.

 
4 portioner.
 
 
500 g gnocchi
1 aubergine
1 zucchini
1 röd lök
3 vitlöksklyftor
2 kvistar rosmarin
olivolja
1 bit parmesan
1 tsk chiliflakes
salt
1 påse babyspenat
1 citron, finrivet skal
2 buffelmozzarellor
2 msk salt till kokvattnet
 

Värm ugnen till 250 grader.

 Skär aubergine, paprika och zucchini i grova bitar. Klyfta löken. Lägg allt i en smord ugnsform. Blanda med olivolja, rosmarin, salt och nymald svartpeppar. Rosta högt upp i ugnen 15–20 minuter, tills grönsakerna fått fin färg.

 Koka upp en kastrull med saltat vatten till gnocchin. Låt gnocchin koka tills den flyter upp till. Lyft ur den och låt den rinna av.

 Värm upp smör och olivolja i en stekpanna. Stek gnocchin tills den fått färg och yta.

 Blanda den nystekta gnocchin med de rostade grönsakerna, spenat och finrivet citronskal.

Toppa med rikligt med finriven parmesan. Ringla över lite god olivolja och krydda med nymald svartpeppar, bryt över mozzarellan.


Gnocchigratäng Sorrentina.

 
 
4 portioner.
 
 
500 g gnocchi
1 gul lök
1 msk olivolja
1 msk smör
1 burk (ar) körsbärstomater eller ½ kg färska tomater
salt & peppar
50 g parmesanost
250 g mozzarella
2 mks salt till kokvattnet
 
 

Sätt ugnen på 225 grader.

 Sätt på en pastakastrull med cirka 4 liter vatten och låt vattnet koka upp. Lägg i 2 matskedar salt och lägg försiktigt i 10–15 gnocchi i taget.

 Låt gnocchin koka tills de flyter upp till ytan. Ta upp dem med en hålslev vartefter de flyter upp och lägg över dem i en uppläggningsskål.

 Hacka löken fint och stek i lika delar smör och olivolja tills den mjuknat. Häll på tomater. Krydda med salt och peppar och låt koka i 10 – 15 minuter. Smaka av med salt och eventuellt lite socker. Mixa såsen med en stavmixer så den är helt slät.

 Blanda gnocchi och tomatsås med riven parmesan och lägg upp i en ugnsfast form. Strö extra parmesan på toppen och bryt mozzarella i mindre bitar och strö över gratängen.

 Grädda i cirka 20 minuter eller tills gratängen fått fin färg.


Gnocchi.

 
 
Potatisen ska vara av en mjölig och gärna lite ”torr” sort så mandelpotatis är perfekt. Ät med brynt smör smaksatt med färsk salvia eller med en enkel tomatsås.
 
4 portioner.
 
 
1 kg mjölig potatis
1 tsk salt
½ tsk riven muskot
1 ägg
5 - 6 dl mjöl
2 msk salt till kokvattnet
 
 

Skala potatisarna, lägg i en kastrull och täck helt med vatten. Låt dem koka i cirka 15 minuter eller tills de känns mjuka rakt igenom. Häll av potatisarna i ett durkslag och låt dem svalna.

 Pressa potatisen med potatispress ner i en stor bunke. Lägg i salt, muskotnöt och ägg och knåda in ägget med ganska snabba tag. Häll i cirka 4 deciliter mjöl och knåda ihop tills du får en fast deg som inte klibbar fast i händerna. Ta mer mjöl om det behövs.

 Dela degen i 5 delar och rulla ut varje del till en lång rulle. Skär den i centimeterlånga bitar, rulla dem till avlånga bollar och lägg över på en lätt mjölad bricka. Räffla gärna gnocchin genom att pressa den mot en gaffel.

 Koka upp cirka 4 liter vatten. Lägg i 2 matskedar salt och lägg försiktigt i 10–15 gnocchi i taget med hjälp av en hålslev.

 Låt gnocchin koka tills de flyter upp till ytan. Ta upp dem med en hålslev vartefter de flyter upp och lägg över dem i en skål. Fräs gärna gnocchi i lite smör eller olivolja efter kokningen


RSS 2.0