Sockerkaka med kaffe och hyvlad choklad.

 
 

3 dl strösocker
4 ägg
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
50 g smör, smält
3 dl vetemjöl
1 dl  vatten, kokande

 

Kaffefyllning:
50 g smör
1 dl mjölk
½ dl kokt kaffe
2 tsk snabbkaffe
1 msk vaniljsocker
2 msk florsocker

 

Garnering:
florsocker
ca 50 g choklad med smak av kaffe, hyvlad

 

GÖR SÅ HÄRSätt ugnen på 200 grader.

Vispa socker och ägg pösigt i en bunke. Blanda ner bakpulver, vaniljsocker, smör och mjöl. Tillsätt vattnet och vispa ihop allt till en slät smet. Häll smeten i en smord och bröad form, 22–24 cm i diameter. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 40 min. Låt den svalna något, men inte helt, i formen.

 

Fyllning: Smält smöret i en kastrull och tillsätt resten av ingredienserna. Rör om hela tiden och låt det puttra i någon minut.

Dela sockerkakan med en vass kniv till två bottnar innan den hunnit kallna helt. Häll försiktigt över fyllningen på båda bottnarna. Lägg ihop kakan. Pudra över florsocker och garnera med hyvlad choklad.


Fondant-potatis.

 
 
 
Här både kokar och steker du potatisen. Buljongen ger mustig smak och smöret en karamelliserad knaprig yta.
 
6 portioner.
 
 

1 kg mjölig potatis (skuren i skivor)
1 liter färdig grönsaksbuljong
75 g smör
5 st vitlöksklyftor
2 timjankvistar
2 rosmarinkvistar

 

Gör så här:

Lägg potatisskivorna i en kastrull tillsammans med buljongen och koka upp. Låt småputtra i cirka 10–12 minuter tills potatisen är mjuk, men inte faller i bitar. Låt rinna av.

 

Hetta upp smöret i en stor stekpanna tills det bubblar. Lägg ner potatisen tillsammans med de hela vitlöksklyftorna och örterna och fräs i 4–5 minuter tills de är gyllene. Lyft ur vitlöken och örterna och servera direkt.


Äppelpaj med brynt smör och flingsalt.

 
 

Smuldeg:

125 gram smör
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 dl råsocker
0,5 dl ljust muscovadosocker
0,5 tsk vaniljpulver
1 tsk flingsalt

 

 Bryn smöret i en gryta till det blir gyllenbrunt och luktar nötigt och gott. Låt det svalna till rumstemperatur.

Sätt ugnen på 200 grader varmluft (eller 225 i vanlig ugn).

 

 Blanda alla andra ingredienser i en skål och tillsätt sedan smöret och blanda ihop till en smulig deg.
 Tryck ut två tredjedelar av degen i en pajform, ca 20 cm i diameter.

 

Äppelfyllning:
600 gram skalade och urkärnade äpplen
2 tsk kanel
1 msk farinsocker
0,5 tsk flingsalt (ta mindre om du tar vanligt salt)
0,5 tsk vaniljpulver

 

 Dela äpplena i cm-stora tärningar och blanda med de kryddorna i en skål.
Lägg äpplena i pajformen och smula över den sista degen på toppen.
 Baka i ca 30 minuter tills du ser att det börjar bubbla lite i äpplena. Lägg på folie om du märker att det börjar bli för mörkt.

 

Rårörd vaniljsås:
3 äggulor
0,5 dl socker
2 tsk vaniljpasta (eller en vaniljstång)
3 dl grädde

 

Vispa äggulor, socker och vanilj vitt och fluffigt.
 Vispa grädden lättvispat, det ska bli märken efter vispen men inte mer än så.
 Vänd ihop grädde och äggvisp och rör om till en fluffig vaniljsås.

 

 
 

Kinesisk kyckling med cashewnötter.

 
 
4 portioner.
 

500 g kycklingbröstfiléer
1 tsk salt
1 äggvita
2 tsk majsstärkelse
1 röd chili
2 cm färsk ingefära
5–6 stjälkar selleri
1 liten purjolök
olja till stekning
1 tsk rårörsocker
1 tsk vitvinsvinäger
ca 1 msk sesamolja
75 g rostade cashewnötter

 

Tillbehör:
8 dl kokt ris, t ex jasminris

 

Koka riset.


 Banka ut kycklingbröstfiléerna så att de blir helt platta, och skär dem i tunna strimlor. Lägg dem i en skål och blanda dem med salt, äggvita och majsstärkelse.


 Ansa chili och ingefära och finhacka alltsammans. Ansa bleksellerin och löken och skär dem i lite tjockare skivor.


 Hetta upp oljan i en wokpanna eller djup stekpanna. Stek kycklingen, lite i taget, tills den är genomstekt. Lägg över kycklingen på ett fat. Häll eventuellt bort överflödig vätska.


Fräs chili, ingefära, selleri och lök i lite mer olja någon minut. Tillsätt kycklingen, socker och vinäger och fräs ytterligare någon minut. Vänd ner sesamolja och cashewnötter.


Servera kycklingen med kokt ris.


Räksallad med mozzarella, matvete, kålrot och mandel.

 
 
4 portioner.
 
 
1 citron, rivet skal och saft
1 msk grönsaksfond
vatten
2 dl matvete
2 dl gröna ärter 
500 g oskalade räkor
3 msk olivolja
1 stor kålrot (ca 700 g)
2 msk sirap
1 dl rostad mandel
2 tsk japansk soja
70 g rucola
125 g mozzarella
2 tsk soja
salt och peppar
chiliflakes
 
Riv skalet av citronen och pressa ur saften. Häll citronsaft och buljong i ett litermått. Fyll på med vatten till 3 1/2 dl. Koka upp, tillsätt matvete och salt och koka enligt anvisningen på förpackningen. Låt svalna och vänd ner ärterna.
Skala räkorna och blanda med citronskal och olivolja.
 
Skala och tärna eller skiva kålroten. Stek den i smör tills den är mjuk med en kärna i mitten. Häll på sirapen.
 
Rosta mandeln i en torr stekpanna. Häll på japansk sojan och ta av från värmen. Hacka mandlarna grovt när de svalnat något.
 
Blanda på ett fat matvete, soja, rucola, kålrot, och mozzarella i bitar. Toppa med räkor och mandlar. Strö över lite chiliflakes.

Limoncello kakor.

 
 
Något sega kakor och du kan utesluta mandeln.
 
Cirka 16 stycken.
 

2 äggvitor
200 g sötmandel
1 dl vetemjöl
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
½ dl limoncello (kan bytas ut mot mandellikör)
16 hela sötmandlar, skalfria

 

Gör så här:

 Sätt ugnen på 175 grader. Vispa äggvitorna till hårt skum.

Mal mandeln i mandelkvarn.

 Blanda mandel, vetemjöl, florsocker och vaniljsocker i en skål.

Vänd försiktigt ner de vispade äggvitorna och limoncello.

 Rulla kulor av smeten och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Tryck till kulorna och placera en mandel på varje.

Grädda kakorna i ca 15 min eller tills de fått lite färg.

 

Italiensk köttfärslimpa med pesto.

 
 
6 portioner.
 
1 kg nötfärs
1 dl parmesanost, riven
1 dl ströbröd
2 stora ägg
1 dl mjölk 3%
1 burk ricottaost
1 msk brynt schalottenlökfond
1 msk kalvfond
6 skivor parmaskinka
salt & peppar
 
Servering:
sallad
pesto
olover
soltorkade tomater
 
 
 
Vispa samman ägg, mjölk och ricotta. Rör i veteströ och fond. Blanda sedan i färs och ost, smaksätt med salt och svartpeppar. Forma en fin limpa, lägg den i en ugnsfast form och täck den med skinkskivorna.
 
Baka limpan i ugn, 175 grader i ca 30-40 minuter.
 

Sidecar med cognac.

 
 
1 drink.

4 cl cognac
2 cl Cointreau
2 cl färskpressad citronjuice
citronskal och socker, till garnering

 

Gör så här: Häll alla ingredienserna i en shaker med is och skaka ordentligt. Sila upp i ett kylt glas och garnera med citronskal och eventuellt socker på kanten.


Pasta med salsiccia och spenat.

 
 
4 portioner.
 

400 g Fiori pasta (funkar med annan sorts pasta med)
3 msk olivolja
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
300 g färsk salsicciakorvar
250 g baby plommontomater, delade
65 g babyspenat
4 dl grädde
1/2 kycklingbuljongtärning + 1/2 dl kokhett vatten (att blanda ut med)
80-100 g riven parmesan
1/2 citron, saften
 salt & peppar

 

Servering:
basilika
 parmesanost

 

Koka pastan, men någon minut mindre än vad det står (pastan kommer sjuda i såsen i slutet).


Fräs lök och vitlök i en större kastrull eller stekpanna. Skär korvarna på längden och ta ur själva köttet (släng fjälstret) och stek ihop med löken och vitlöken i några minuter tills köttet får en stekyta.

Tillsätt tomaterna och låt stekas med i ca 5 minuter.

Tillsätt spenaten och stek med i nån minut.

Tillsätt den kokta pastan och rör om.

Häll på grädde och kycklingbuljong (som späds ut med kokhett vatten)
Rör om ofta och ha i den rivna parmesanen. Pressa i citronsaft och smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Rör om under sjudning tills pastan är al dente.


Saltbakad lax med sallad och citronyoghurt.

 
 
4 portioner.
 
 
3–4 dl grovt salt till att täcka
formens botten
600 g lax i portionsbitar
3–4 dl matvete
12 körsbärstomater
1 liten fänkål
1 äpple
12 oliver 
1 påse färsk babyspenat, 70 g
 

Citronyoghurt:

2 dl grekisk yoghurt 
½ dl finhackad dill
½ citron, finrivet skal och saft
salt & peppar
 
 
 Sätt ugnen på 150°.

 Täck botten av en ugnsform med grovt salt och lägg laxen på saltbädden med skinnsidan ner.
 Ugnsbaka laxen cirka 20 minuter.

Koka matvetet.  Halvera eller klyfta tomaterna. Strimla fänkålen fint och klyfta äpplet och lägg alltsammans i en skål tillsammans med oliverna och spenat.

 Låt det färdigkokta matkornet svalna lite och blanda sedan ner det i grönsakerna.

Blanda yoghurt med finhackad dill och smaka av med citronskal, citronsaft, salt och peppar.

 Servera den varma laxen tillsammans med  salladen och en klick citronyoghurt.

Salsiccia bolognese.

 
 
 
4 portioner.
 
1 stor gul lök
500 g rå färsk korv, t ex salsiccia 
 200 g små fasta champinjoner
2 msk färskpressad citronsaft
3 msk olivolja
1 hönsbuljongtärning  
2 dl chilisås
1 burk krossade tomater, 400 g
1–2 dl vatten
 
 
Tillbehör
pasta eller couscous
 
 
Skala och hacka löken. Klipp upp korvskinnet med en kökssax. Ta ut korvfärsen och hacka den i små bitar.

Skär svampen i bitar och blanda med citronsaften. Hetta upp hälften av oljan i en stor stekpanna eller ­gryta. Fräs löken 3 minuter. Tillsätt korvfärsen och fräs ytterligare 3 minuter.

Tillsätt smulad buljongtärning och chilisås och fräs under omrörning någon minut. Blanda i krossade tomater och vattnet. Koka upp, sänk värmen och låt sedan såsen sjuda ­under lock 20 minuter.
Hetta upp resten av oljan i en stekpanna. Stek champinjonerna knap­riga 5 minuter. Vänd ner dem i grytan med såsen.
Garnera såsen med persilja och finstrimlat citronskal och servera med nykokt pasta eller couscous.

Kycklinggratäng med mozzarella.


 
 

500 g kycklingfilé
1–2 squasher
2 msk smör

 

Gratängsås:
2 msk smör
3 msk vetemjöl
4 dl vispgrädde
1 msk färsk hackad timjan
salt, peppar

 

Topping:
150 g körsbärstomater
150 g mozzarellaost

 

Ugn 175 °

 

Om du har stora kycklingfiléer så dela dem mitt itu på längden. Skiva squashen i 1½ cm tjocka skivor.

Bryn kycklingen i smör tills den får fin färg. Bryn squashen så den också får färg i lite smör.

 Lägg hälften av squashen 
i botten av en smord gratängform. Lägg på kycklingen och resten av squashen. Krydda med salt och peppar.

 

 Gratängsås: Smält smöret 
i en tjockbottnad gryta, tillsätt mjölet och rör om. Späd med grädden och låt koka upp under omrörning tills såsen tjocknar. Krydda med timjan, salt och peppar.

 

 Topping: Häll såsen över gratängen och toppa med halverade körsbärstomater. Ställ in mitt i ugnen ca 15 min. Skiva mozzarellaosten och lägg skivorna på gratängen. Ställ in i ugnen ytterligare 15 min.

 

 


kyckling i marsalasås med soltorkade tomater och svamp.

 
600 g kycklingfile
30 g torkad karljohansvamp
4 dl vatten
2 schalottenlökar, finhacka
3 vitlöksklyftor, finhacka
½ dl vetemjöl
25 g smör
2 msk olivolja
salt & peppar
2 ½ dl sött marsalavin
½ dl vispgrädde
3 msk koncentrerad kycklingfond
2 msk dijonsenap
12 marinerade soltorkade tomater
 
Servera med krossad potatisar.
 
Lägg svampen i vattnet för att svälla i 1 timme. Häll av svampen, men spara vattnet. Sila därefter vattnet. 
 
Panera kycklingen i mjöl och hetta upp smör och olja i en panna och bryn den. Salt & peppar. Lägg kycklingen åt sidan. Stek lök och vitlök mjuka på medelvärme och tillsätt sedan svampen och fräs i några minuter. 
 
Häll på vinet och koka ihop i 2 minuter. Sänk värmen och häll på svampvattnet, grädde, fond och senap, sjud i 5 minuter. 
 
Lägg i kyckling och tomater och sjud tills kycklingen är klar.

Gnocchi med grönsaker i ugn.

 
4 portioner.
 
 
500 g gnocchi
1 aubergine
1 zucchini
1 röd lök
3 vitlöksklyftor
2 kvistar rosmarin
olivolja
1 bit parmesan
1 tsk chiliflakes
salt
1 påse babyspenat
1 citron, finrivet skal
2 buffelmozzarellor
2 msk salt till kokvattnet
 

Värm ugnen till 250 grader.

 Skär aubergine, paprika och zucchini i grova bitar. Klyfta löken. Lägg allt i en smord ugnsform. Blanda med olivolja, rosmarin, salt och nymald svartpeppar. Rosta högt upp i ugnen 15–20 minuter, tills grönsakerna fått fin färg.

 Koka upp en kastrull med saltat vatten till gnocchin. Låt gnocchin koka tills den flyter upp till. Lyft ur den och låt den rinna av.

 Värm upp smör och olivolja i en stekpanna. Stek gnocchin tills den fått färg och yta.

 Blanda den nystekta gnocchin med de rostade grönsakerna, spenat och finrivet citronskal.

Toppa med rikligt med finriven parmesan. Ringla över lite god olivolja och krydda med nymald svartpeppar, bryt över mozzarellan.


Gnocchigratäng Sorrentina.

 
 
4 portioner.
 
 
500 g gnocchi
1 gul lök
1 msk olivolja
1 msk smör
1 burk (ar) körsbärstomater eller ½ kg färska tomater
salt & peppar
50 g parmesanost
250 g mozzarella
2 mks salt till kokvattnet
 
 

Sätt ugnen på 225 grader.

 Sätt på en pastakastrull med cirka 4 liter vatten och låt vattnet koka upp. Lägg i 2 matskedar salt och lägg försiktigt i 10–15 gnocchi i taget.

 Låt gnocchin koka tills de flyter upp till ytan. Ta upp dem med en hålslev vartefter de flyter upp och lägg över dem i en uppläggningsskål.

 Hacka löken fint och stek i lika delar smör och olivolja tills den mjuknat. Häll på tomater. Krydda med salt och peppar och låt koka i 10 – 15 minuter. Smaka av med salt och eventuellt lite socker. Mixa såsen med en stavmixer så den är helt slät.

 Blanda gnocchi och tomatsås med riven parmesan och lägg upp i en ugnsfast form. Strö extra parmesan på toppen och bryt mozzarella i mindre bitar och strö över gratängen.

 Grädda i cirka 20 minuter eller tills gratängen fått fin färg.


Gnocchi.

 
 
Potatisen ska vara av en mjölig och gärna lite ”torr” sort så mandelpotatis är perfekt. Ät med brynt smör smaksatt med färsk salvia eller med en enkel tomatsås.
 
4 portioner.
 
 
1 kg mjölig potatis
1 tsk salt
½ tsk riven muskot
1 ägg
5 - 6 dl mjöl
2 msk salt till kokvattnet
 
 

Skala potatisarna, lägg i en kastrull och täck helt med vatten. Låt dem koka i cirka 15 minuter eller tills de känns mjuka rakt igenom. Häll av potatisarna i ett durkslag och låt dem svalna.

 Pressa potatisen med potatispress ner i en stor bunke. Lägg i salt, muskotnöt och ägg och knåda in ägget med ganska snabba tag. Häll i cirka 4 deciliter mjöl och knåda ihop tills du får en fast deg som inte klibbar fast i händerna. Ta mer mjöl om det behövs.

 Dela degen i 5 delar och rulla ut varje del till en lång rulle. Skär den i centimeterlånga bitar, rulla dem till avlånga bollar och lägg över på en lätt mjölad bricka. Räffla gärna gnocchin genom att pressa den mot en gaffel.

 Koka upp cirka 4 liter vatten. Lägg i 2 matskedar salt och lägg försiktigt i 10–15 gnocchi i taget med hjälp av en hålslev.

 Låt gnocchin koka tills de flyter upp till ytan. Ta upp dem med en hålslev vartefter de flyter upp och lägg över dem i en skål. Fräs gärna gnocchi i lite smör eller olivolja efter kokningen


RSS 2.0