Gratinerad paprikakyckling med senapssås.

 
4 portioner.
 
 
500–600 g kycklingfiléer
smör till stekning
salt, vitpeppar
3 dl valfri kokbar grädde
2–3 msk senap
1/2 köttbuljongtärning
2 paprikor i olika färger
1 rödlök
1/2–1 röd pepparfrukt
4 port kokt ris
 
 

Dela filéerna på längden. Bryn dem runt om i smör, salta och peppra. Lägg dem i en smord, ugnssäker form.

Blanda grädde, senap och smulad buljongtärning i en kastrull. Sjud samman på svag värme tills såsen tjocknar och häll den över kycklingen. Ugnsstek i 200° ca 25–35 min, tills kycklingbitarna har en innertemp på ca 72°. Kolla så att filéerna bara precis är genomstekta.

 Fräs strimlad paprika, skivad lök och fint hackad pepparfrukt. Salta. Ta ut formen, lägg paprikamixet över kycklingen. Servera med kokt ris eller potatis.

 
 
 

Västerbottensgratäng med squash, broccoli och fänkål.

 
4 portioner.
 

1 squash

salt, peppar

1 broccolistånd

1 mindre fänkål

1 vitlöksklyfta

smör till stekning

125 g små tomater, gärna romantica

3 ägg

2 dl crème fraiche

ca 100 g riven västerbottensost

1 knippe hackad basilika

 

 

Skiva squashen och lägg i ett durkslag. Strö över salt, blanda och låt den rinna av. Dela broccolin i små buketter och skiva fänkålen tunt.

Fräs grönsakerna med avrunnen squash och fint riven vitlök i smör, krydda med salt och peppar.

 Lägg grönsaker och tomater i en smord, ugnssäker form. Vispa samman ägg och crème fraiche, salta och peppra. Blanda i ost och basilika. Häll allt över grönsakerna.

Gratinera i 200° ca 30 min eller tills det pöst upp något och fått fin färg. Servera som ensamrätt eller med knaperstekt bacon. Skivad rökt skinka är också gott till.


Köttfärsgratäng med potatis.

 
 

1 kg kall kokt potatis

8 ägg

8 dl mjölk

2 tsk gurkmeja

2 dl riven ost

 

Färssås

2 gul lök

3 vitlöksklyfta

4 morot, 100 g

800 g nötfärs

2 msk smör

4 tsk curry

8 msk mango chutney

salt, svartpeppar

 

Ugn 200 °

 

Skiva potatisen. Vispa ihop ägg, mjölk och gurkmeja.

 Färssås: Hacka lök och vitlök. Riv moroten grovt. Stek färsen i smör med lök, vitlök, morot och curry några min. Smaka av med mango chutney, salt och peppar.

 Lägg hälften av färsen i en ugnsform. Lägg på potatis och sedan resterande färs. Häll på äggstanning och ost. Tillaga i ugn ca 25 min. Servera med grönsallad.


Het räkgryta.

 
 
4 portioner.
 
 

1 kg räkor med skal
1 finhackad röd paprika
1 finhackad gul lök
½ skivad purjolök
1 - 2  tsk curry
smör till stekning
1 - 2 vitlöksklyfta
4 msk tomatpuré
½ - 1 burk krossade tomater 
8 tsk konc skaldjursfond
salt och peppar

 

Servering & garnering
 ris
dill

 

Skala räkorna.

 Stek paprika, lök och purjolök snabbt med curry i smör.

Tillsätt pressad vitlök, tomatpuré, krossade tomater och skaldjursfond. Låt sjuda i ca 15 min. Salta och peppra.

 Blanda i räkorna och låt allt bli varmt, koka inte mer för då blir räkorna sega.

Servering och garnering: Koka riset och servera riset till räkorna. Garnera med dill.


Fiskburgare med romsås.

 
 
4 burgare.
 
 

400 g vit fiskfilé, t ex hoki 
eller torsk
1 ägg
3 msk hackad gräslök, 
använd gärna fryst
salt, peppar
2 msk ströbröd
2 msk smör

 

Romsås:

1 dl turkisk yoghurt
50 g stenbitsrom
3 msk hackad dill, 
använd gärna fryst

 

Servering:

4 hamburgerbröd, gärna 
av grövre sort
sallad
2 tomater

 

Skär fisken i tärningar. Mixa fisk, ägg, gräslök, salt och peppar.


Forma smeten till fyra biffar och vänd dem i ströbröd. Stek biffarna på båda sidor i en stekpanna med smör. Kontrollera att de är genomstekta.


Romsås: Blanda yoghurt, stenbitsrom och dill.


 Lägg rikligt med sallad på hamburgerbröden. Lägg på skivad tomat och fiskburgare. Toppa med romsås.


Hallonpaj med persikor.

 
 
En läcker kombination av hallon och persika.
 
 
PAJDEG:
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
100 g smör
200 g mandelmassa
 
 
FYLLNING:
3 persikor
250 g hallon, frysta eller färska
 

 

GARNERING, hallon

 

Sätt ugnen på 175 grader.

Lägg alla ingredienser till pajdegen i en matberedare. Smöret skärs i kuber och mandelmassan i mindre bitar. Kör ihop allt till en gryning massa. Fördela 3/4 av degen i en smord pajform, ca 26 cm i diameter, och tryck ut den.

Skala och dela persikorna i skivor och fördela frukten över degen.

Fördela hallonen över persikorna. Strö den sparade smuliga degen över. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 30 min. Garnera den gärna med färska hallon.

 

 

 

 


Päronpaj med kola & nötter.

 
 
 
3 dl vetemjöl
125 g smör, kylskåpskallt
2 msk vatten
 
 
 
FYLLNING:
4 päron, skalade och tunt skivade
1 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1 dl strösocker
150 g smör
2 dl valnötter eller andra nötter
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Nyp ihop vetemjöl och smör. Tillsätt vatten och knåda ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter .Fördela päronen i formen.
 
Grädda pajen mitt i ugnen i ca 20 min
 
.Blanda grädde, sirap, strösocker och smör i en tjockbottnad kastrull. Smält ihop allt och låt det koka tills kolasåsen har tjocknat, i ca 20 min. Blanda i val­nötterna. Häll kolasåsen över päronen och låt pajen svalna i rumstem­peratur. Ställ den i kylskåp tills kolasåsen har stelnat.
 
Servera gärna pajen med vaniljglass eller vispad grädde.

Kladdkaka i långpanna.

 
 

300 g smör 
6 ägg
7½ dl strösocker
3 krm salt
4½ dl vetemjöl
1½ dl kakao
1 msk vaniljsocker

 

Garnering:
ca 5 dl vispad grädde 
rikligt med bär eller frukt

 

Sätt ugnen på 175°.


 Smält smöret. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda salt, mjöl, kakao och vaniljsocker. Sikta ner i äggsmeten. Rör ner det smälta smöret.


 Bred ut smeten i långpanna klädd med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen cirka 17 minuter. Låt svalna.


 Dela kakan om du vill i två lika stora bitar. Bred eller spritsa över grädde och garnera med bär och physalis.


Tomatsallad med örtolja.

 
 
4 portioner.
 
 
Örtolja:
50 g spenat eller ruccola
20 g färsk basilika
2 vitlöksklyftor
2 tsk grönsaksfond
2 dl olivolja
salt
 
 
Sallad:
6 stora tomater
salt & peppar
1 salladslök, strimla
sallad
 
Hetta upp olja till 65° i en kastrull (det går bra att göra örtoljan med kall olja men då blir den inte så grön).Lägg alla övriga ingredienser i en mixer. Häll i oljan och mixa till en slät, grön olja.
 

Sallad

Skölj och skär tomaterna i halvcentimetertjocka skivor. Lägg dem i ett durkslag, salta generöst och blanda försiktigt.  Låt ligga i durkslaget i 30 minuter så att de vätskar av sig.

Lägg valfri grönsallad på ett fat. Lägg tomaterna på salladen, ringla över oljan och toppa med lök och svartpeppar.


Rostad potatis med lök och persilja.

 
 
400 g färskpotatis
4 gula lökar, dela i mitten
1 knippe persilja
1 citron, skal och saft
salt
olivolja
 
 
Blanda potatis och lök med salt och olivolja. Rosta i ugnen på 225 grader ca 30 minuter.
 
Hacka persiljan och smaksätt potatis och lök med persilja, citronsaft och skal. Blanda runt allt och dela på löken i mindre bitar.

Pepparsmör.

 
 
 
300 g smör, rumstempererat
1 msk svartpeppar
1 msk torkad grönpeppar
1 msk rosepeppar
1 vitlöksklyfta, pressad
salt
 
 
Mixa pepparsorterna snabbt i en kryddmixer eller mortla. Det skall bli så fint som möjligt.
 
Mixa sedan ihop smör, peppar och vitlök. Smaka av med salt.
 

Citronlax i ugn med oliver och vitlök.

 
 
4 portioner.
 
500 g lax, 4 bitar à 125 g
½ vitlöksklyfta
2 citroner
200 g oliver
½ dl olivolja
salt & peppar
 
Servering:
potatis eller pasta
 
 
Ugn 250 °
 
Dela laxbitarna på mitten och lägg bitarna i ugnsfast form. Skala och krossa vitlöken. Finriv skalet av citronerna och pressa ur saften.Låt oliverna rinna av och lägg sedan ner dem i formen med laxen
 
.Blanda olivoljan med vitlök, citronskal och -saft. Häll över i formen. Salta och peppra.Tillaga i mitten av ugnen i 7–10 minuter. Garnera gärna med några
citronskivor.

Lasagne med lammfärs och fetaost.

 
 
4 portioner.
 

500 g lamm- el blandfärs
1 morot
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 röd chili
6 msk smör
11/2 dl rödvin
500 g krossade tomater
3 msk tomatpuré
3 msk finhackade valfria örter
1 lagerblad
11/2 dl riven västerbottensost
150 g fetaost, smulad

Sås:
4 msk smör
6 msk vetemjöl
8 dl mjölk

 

Ugn 200 ° 

 Skär moroten i små tärningar. Skala och finhacka lök och vitlök. Kärna ur och finhacka chilin. Fräs i hälften av smöret i en rymlig stekpanna. Ta upp och låt vila.

Bryn färsen smulig i resten av smöret. Tillsätt grönsakerna, vin, krossade tomater, tomatpuré, örter och lagerblad. Låt sjuda ca 15 min. Smaka av med salt och peppar.

 Sås: Smält smöret i en kastrull, rör ner mjöl och späd med mjölk. Koka upp under omrörning och låt såsen småkoka ca 5 min. Rör om då och då. Smaka av med salt och peppar.

Varva sås, pastaplattor och färsröra med riven ost och fetaost i en smord ugnsform. Inled med sås och avsluta med riven ost. Tillaga mitt i ugnen ca 30 min.


RSS 2.0