Blåbärscheesecake med lakrits.

 
 
12 bitar.
 

Kexbotten:

300 g digestivekex
150 g smör
2 tsk lakritspulver
1/4 tsk salt

 

Blåbärsfyllning:

3 gelatinblad
125 g blåbär
2 dl socker
1 tsk citronsaft
250 g färskost
270 g crème fraiche
1 vaniljstång
1 krm salt

 

Till servering:

75 g blåbär
75 g björnbär

 

Krossa kexen fint. Smält smöret och rör ner i kexkrosset tillsammans med lakritspulver och salt. Lägg bakplåtspapper i en fyrkantig form, 23×23 cm, och pressa ut kexblandningen i ett jämnt lager. Ställ svalt.

 

Lägg gelatinbladen i iskallt vatten i cirka 10 minuter. Koka upp blåbär, ½ dl socker och citronsaft i en liten kastrull och låt puttra i 5 minuter. Mixa med stavmixer och pressa genom en finmaskig sil. Kläm vattnet ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma blåbärsröran.

 

Vispa färskost, crème fraiche, vaniljfrön, salt och resten av sockret till en slät kräm. Vänd ner blåbärsröran.

 

Fördela den över kakbottnen och släta till ytan. Ställ i kylen i minst 6 timmar. Vid servering, skär i bitar och dekorera med blåbär och björnbär.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0