Ostpaj med skinka och päronsallad.

 
 
 Gör pajdegen en dag i förväg, tryck ut den i formen och ställ den i kylskåpet att vila. Sedan går det snabbt att laga pajen till middag.
 

Botten:
175 g vetemjöl, ca 3 dl
½ tsk salt
100 g smör 
1–2 msk iskallt vatten

 

Fyllning:
4 ägg
2 dl vispgrädde 
200 g lagrad riven ost, t ex präst
2 krm riven muskotnöt
salt & peppar

 

Päronsallad:
3 fasta päron
200 g kärnfria gröna vindruvor
50 g valnötter
1 påse blandad grönsallad, ca 70 g
2 msk olivolja

 

Tillbehör:
8 skivor lufttorkad skinka,
t ex parmaskinka eller serrano

 

Botten: Lägg mjöl, salt och smör i en skål eller matberedare och arbeta ihop det till smulor. Tillsätt vattnet och fortsätt arbeta ihop till en deg. Tryck ut den i en pajform med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter. Ställ formen i kylskåpet att vila 30 minuter, gärna lite längre.


 Sätt ugnen på 180°.


Fyllning: Vispa ihop ägg och grädde i en skål. Rör i osten och krydda med muskotnöt, salt och peppar.


 Häll fyllningen i pajskalet. Grädda pajen i nedre delen av ugnen tills den stannat, ca 35 minuter.


Päronsallad: Skär päronen i tunna klyftor. Halvera druvorna och grovhacka valnötterna. Blanda grönsallad, päron, druvor och valnötter i en skål. Vispa ihop olja och citronsaft med lite salt och peppar och slå det över salladen.


 Servera ostpajen varm eller ljummen med lufttorkad skinka och päronsalladen vid sidan om.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0