Ostpaj med skinka och päronsallad.
Botten:
175 g vetemjöl, ca 3 dl
½ tsk salt
100 g smör
1–2 msk iskallt vatten
Fyllning:
4 ägg
2 dl vispgrädde
200 g lagrad riven ost, t ex präst
2 krm riven muskotnöt
salt & peppar
Päronsallad:
3 fasta päron
200 g kärnfria gröna vindruvor
50 g valnötter
1 påse blandad grönsallad, ca 70 g
2 msk olivolja
Tillbehör:
8 skivor lufttorkad skinka,
t ex parmaskinka eller serrano
Botten: Lägg mjöl, salt och smör i en skål eller matberedare och arbeta ihop det till smulor. Tillsätt vattnet och fortsätt arbeta ihop till en deg. Tryck ut den i en pajform med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter. Ställ formen i kylskåpet att vila 30 minuter, gärna lite längre.
Sätt ugnen på 180°.
Fyllning: Vispa ihop ägg och grädde i en skål. Rör i osten och krydda med muskotnöt, salt och peppar.
Häll fyllningen i pajskalet. Grädda pajen i nedre delen av ugnen tills den stannat, ca 35 minuter.
Päronsallad: Skär päronen i tunna klyftor. Halvera druvorna och grovhacka valnötterna. Blanda grönsallad, päron, druvor och valnötter i en skål. Vispa ihop olja och citronsaft med lite salt och peppar och slå det över salladen.
Servera ostpajen varm eller ljummen med lufttorkad skinka och päronsalladen vid sidan om.