Kräftstjärtar med avokado.

 
 

2 avokador

 Kräftstjärtsröra:
1 burk kräftstjärtar, 170 g avrunna
1½ dl majonnäs
2 dl hackad rödlök
2–3 msk sweet chilisås
½ dl hackad dill
saften av ½ citron
salt & peppar

 

Garnering:
citronskivor
dill

 

Häll av vattnet från kräftstjärtarna. Hacka dem grovt och blanda dem med majonnäs, lök, sweet chilisås, dill, citron, salt och peppar. Smaka av.


 Dela avokadorna och gröp ur fruktköttet,  skär dem i skivor.


Fördela kräftröran vid avokadon. Garnera med citronskiva och dill.


Portvinsgryta med grönpeppar.

 
Om du inte vill göra grytan i ugnen så går det lika bra att koka den på spisen.
10 portioner.
 
2 kg älg- eller nötkött av t ex ytterlår, högrev eller märgpipa
smör till stekning
1 + 1 dl vatten
4 tsk salt
1 liten  flaska rött vin, 37 cl
1 liten  flaska rött portvin, 37 cl
1 msk kinesisk soja
11⁄2 msk torkad grönpeppar
500 g pärl- eller smålökar
400 g champinjoner eller annan svamp
ca 4 msk majsstärkelse + vatten
1 dl vispgrädde
 
 

Tillbehör:
pressad potatis eller bulgur
 
 
Sätt ugnen på 125°.

Skär köttet i tärningar. Bryn det runt om i smör i omgångar. Flytta över till en grytan allt eftersom det är brynt. Skölj ur pannan med 1 msk vatten mellan varje omgång och häll över i grytan.

Strö över salt och häll på 1 dl vatten, rödvinet och port­vinet. Koka upp och skumma. Tillsätt soja och grönpeppar. Låt grytan stå i nedre delen av ugnen 3–4 timmar tills köttet känns mört när du sticker i det. Rör om några gånger under tiden.

 Doppa lökarna i kokande vatten och skala dem. Ansa champinjonerna och bryn dem i smör. Tillsätt lök och svamp när köttet är mört. Koka ytterligare 10–15 minuter. Kyl av. Det går mycket bra att frysa grytan.

 Ta bort lite av fettet som stelnat på ytan. Koka upp grytan. Rör ut majsstärkelse i lite vatten och rör ner i den kokande grytan och låt den få ett uppkok tillsammans
med grädden. Smaka av om det behövs mer salt och peppar. Servera med tillbehören.

Spenat- och getostpaj med pinjenötter.

 
 

Pajdeg:
4 dl vetemjöl, 240 g
½ tsk salt
150 g kallt smör
150 g kokt, skalad kall potatis

 

Fyllning:
1 stor gul lök, hacka fint
1 msk olivolja
1 paket tinad bladspenat, 450 g
3 ägg
2 dl mjölk
1 tsk salt
½ krm nymald svartpeppar
1 liten rulle getost, 200 g
25 g pinjenötter

 

 

Pajdeg: Blanda mjöl, salt och smör i bitar, gärna i matberedare. Pressa eller finriv potatisen och blanda snabbt ner i degen.
Tryck ut degen i en rund form, 26–28 cm i diameter, eller en rektangulär form, 20×30 cm. Låt stå i kyl minst 30 minuter.


Fyllning:  Fräs löken i oljan tills den är mjuk. Pressa vätskan ur spenaten och blanda den sedan med löken och fräs en kort stund. Fördela blandningen i pajskalet.

Vispa samman ägg, mjölk, salt och peppar. Häll blandningen över spenaten. Skiva getosten och lägg på skivorna och strö över pinjenötterna.


Grädda i nedre delen av ugnen 30–35 minuter tills äggstanningen stelnat och osten fått fin färg.


Mandelkyckling med bulgursallad.

 
 

2 kycklingbröstfiléer
6 kycklinglår, nedre delen
drygt 1 dl sötmandel
skal av 1 citron, ekologisk
1½ tsk salt
½ tsk nymald svartpeppar
1 ägg
olivolja

 

Bulgursallad:
2 dl bulgur, okokt
2 palsternackor
1 stor rödbeta
2 msk olivolja
1 knippe persilja, hackad
salt & peppar

 

Sätt ugnen på 180°. Skär kycklingbröstfiléerna på längden.


 Mixa mandel, citronskal, salt och peppar till en grynig blandning. Lägg den i en djup tallrik. Häll vetemjöl i en annan tallrik.


 Vispa upp ägget i en annan djup tallrik. Vänd alla kycklingbitar först
i vetemjöl, sedan i ägget, därefter i mandelblandningen och lägg sedan
i en långpanna med bakplåtspapper.

Ringla över lite olivolja och stek kycklingen mitt i ugnen cirka 25 minuter. Bitarna ska vara helt genomstekta.


Bulgursallad: Koka bulguren . Skala under tiden rotfrukterna och skär dem i tärningar med sidan 1 cm. Koka upp lättsaltat vatten. Lägg i rotfruktstärningarna och koka upp och låt dem koka cirka 1 minut. Låt dem rinna av i durkslag.


 Blanda rotfruktstärningarna med bulgurn. Vänd i oljan och persiljan, smaka av med salt och peppar och servera till den nystekta mandelkycklingen.


Räkcocktail med ingefärsdressing.

 
 
 
Räkor efter behag
 
 
Syltad lök:
 
1 liten silverlök
2 msk strösocker
4 msk ättiksprit (12%)
1 dl vatten
1/2 kruka mynta
 
 
Dressing:
 
1/2 röd peppar
2 msk riven färsk ingefära
2 msk majonnäs 
1 dl crème fraiche
salt & peppar
 
 
 
Räkcoctail:
 
1/2 dl cashewnötter
1 mogen mango
1 avokado
1 liten gemsallad
 
 
 
Syltad lök: Skala och skiva löken tunt. Blanda socker, ättikssprit och vatten i en kastrull och koka upp. Lägg i löken och låt det koka upp. Låt löken svalna i lagen. Plocka och strimla myntabladen. Blanda ner myntan i löken precis innan servering.
 
Dressing: Kärna ur och strimla chilin. Skala och riv ingefäran. Blanda  crème fraiche, majonnäs, chili och ingefära. Smaksätt med salt och peppar.
 
Räkcocktail: Hacka nötterna fint och rosta dem i en torr och het stekpanna.
 
Skala, skär bort kärnan och skiva mangon tunt. Dela, kärna och gröp ur avokadon med en sked. Skär avokadon i skivor. Strimla salladen fint.
 
Skala eller låt räkorna rinna av.
 
Lägg salladen i vida glas. Lägg på mango, avokado och räkor. Ringla över dressingen, toppa med syltad lök och cashewnötter.
 
 

Hamburgare med lingonchutney.

 
Hamburgare:
700 g älgfärs
1 tsk  torkad rosmarin
salt & peppar
4 skivor västerbottensost
 
 
 
Dressing:
1 dl creme fraiche
1 dl majonnäs
1 - 2 msk riven pepparrot
1 tsk  flytande honung
 
 
 
Lingonchutney:
1 st  stor rödlök
1 msk rapsolja
1 st lagerblad
1 st kanelstång
250 g lingon, tinade
1 dl lönnsirap
½ dl balsamvinäger
1 krm salt
 
 
 
Blanda färsen med rosmarin, salt och nymald svartpeppar efter smak. Forma till 4 burgare.
Stek eller grilla cirka 3 minuter på ena sidan. Vänd och lägg en skiva ost på varje och stek eller grilla på andra sidan lika länge.
 
Ställ pannan åt sidan och låt burgarna ligga kvar medan du förbereder resten.
Rör ihop ingredienserna till dressingen.  Rosta bröden och klicka på dressingen på hälften av dem. Lägg på sallatsblad och burgarna. Servera med lingonchutney.
 
Lingonchutney:
Skala och hacka löken. Hetta upp oljan och fräs lök, lagerblad och kanelstång utan att det bränns. Tillsätt lingon, lönnsirap och balsamvinäger samt salt. Låt det sjuda under lock i cirka 15 minuter tills vätskan kokat in. Låt svalna innan du häller upp på en burk.

Västerbottensost kroketter.

 
Passar både till fisk och kött.
 
4 portioner.
 
 
450 g mjölig potatis, skala och koka
250 g västerbottensost, riv
3 äggulor
salt
2 ägg
1 dl vetemjöl
2 dl panko
rapsolja till fritering
 
 
Pressa den kokta potatisen och blanda i ost, äggulor och salt. Forma smeten till runda bollar.
Vispa upp äggen i en skål. Lägg upp vetemjöl och pankos i var sin skål.
Rulla kroketterna först i mjöl, sedan i äggen och sist i pankos.
Fritera tills de har en frasig yta.
 
 
 

Brynt smör med hasselnötter.

 
 
Väldigt gott till vit fisk.
 
 
50 g hasselnötter
75 g smör
 
 
 
Hacka hasselnötter fint och rosta dem i en torr panna. 
Bryn smöret och blanda sedan i nötterna.
Klart att servera.

Lingonchutney.

 
 
Passar utmärkt till renkött och hamburgare. Tänk på att lingonen ska vara tinade annars blir chutneyn väldigt blöt.
 
 
1 strödlök, stor
1 msk rapsolja
1 st  lagerblad
1 st kanelstång
250 g lingon, tinade
1 dl lönnsirap
½ dl balsamvinäger
salt
 
 
Skala och hacka löken. Hetta upp oljan och fräs lök, lagerblad och kanelstång utan att det bränns. Tillsätt lingon, lönnsirap och balsamvinäger samt salt. Låt det sjuda under lock i cirka 15 minuter tills vätskan kokat in. Om inte all vätska kokat bort kan du sila bort den. Låt svalna innan du häller upp på en burk.
 

Krustader med Västerbottensost.

 
 
Ostkrämen går lika bra att göra på en rostad franska.
 
4 portioner.
 
2 dl creme fraiche
200 g riven västerbottensost
cayennepeppar
gräslök
 
 
Värm creme fraiche och rör ned ost, cayennepeppar och gräslök. Lägg upp ostkrämen på en rostad franska ch toppa med löjrom och räkor.

Citronmazarinkaka.

 
 

2 ½ dl vetemjöl
2 msk strösocker
100 g smör, kylskåpskallt

1 äggula

 

Mandelfyllning:

200 g mandelmassa

100 g smör, rumsvarmt

2 ägg

2 msk vetemjöl

2 krm bakpulver

 

Citronfyllning:


3 ägg

2 dl strösocker

½ dl vetemjöl
1 citron, rivet skal

¾ dl citronsaft, färskpressad

 

Hacka samman mjöl, socker, smör och äggula till en smidig deg.

 Klä en rund form, 23–24 cm i diameter, med löstagbar botten med degen. Ställ formen i kylen i ca 30 min. Sätt ugnen på 175 grader.

 Mandelfyllning: Riv mandelmassan grovt. Blanda den med smöret till en jämn smet. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör massan slät mellan varje.

 Blanda mjölet och bakpulvret och vänd ner det i smeten.

 Bred ut fyllningen jämnt i pajskalet. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 23–25 min.

Citronfyllning: Vispa ägg och socker lätt. Tillsätt mjöl, citronskal och citronsaft och rör allt till en slät smet.

 Ta ut kakan ur ugnen. Häll på citronfyllningen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ytterligare ca 15 min. Fyllningen ska då nätt och jämnt ha stannat. Låt kakan svalna i formen.


Rödlöksmarmelad.

 
 
 
Rödlöksmarmeladen håller sig några veckor i kylen,  passar  till fisk, kött och burgare. Testa även till ostbricka.
 
 
3 rödlökar
1 äpple
2 dl socker
2 msk ättikssprit (12 %)
1 krm salt
2 stjärnanis
 
 
Skala och skiva rödlöken. Skala och hacka äpplet i grova bitar.
 
Lägg i en kastrull och tillsätt övriga ingredienser. Koka upp, låt sjuda i ca 15 min.Låt svalna. Ställ kallt fram till servering.

Portvinssås.

 
 
2 schalottenlökar, finhacka
smör
1/2 dl balsamvinäger
3 dl rött portvin
1/2 dl koncentrerad oxfond
vatten
1 msk tomatpuré
3 msk svartvinbärsgelé (eller annan sort, alternativt äppelmos)
2 tsk maizena
 
 
Hetta upp 1 msk smör i en kastrull och fräs löken i cirka 2 minuter så att den blir mjuk. Se till att den inte bränns.
 
Tillsätt vinäger, portvin, oxfond, 1 dl vatten och tomatpuré. Låt såsen koka ihop utan lock några minuter.
 
Sila såsen genom finmaskig sil eller genom silduk. Häll tillbaka såsen i kastrullen och smaka av med gelé eller äppelmos. Red av med maizena utrört i lite vatten. Låt sjuda ett par minier tills den tjocknar. Vispa ner 1 msk smör.

Kaffekaka.

 
 

3 dl strösocker
4 ägg
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
50 g smör, smält
3 dl vetemjöl
1 dl  vatten, kokande

 

 

Vanilj- & kaffefyllning:


50 g smör
1 dl mjölk
½ dl kokt kaffe
2 tsk snabbkaffe
1 msk vaniljsocker
2 msk florsocker

 

 

Garnering:


florsocker
ca 50 g choklad med smak av kaffe, hyvlad

 

Sätt ugnen på 200 grader.

 

Vispa socker och ägg pösigt i en bunke.

 

Blanda ner bakpulver, vaniljsocker, smör och mjöl. Tillsätt vattnet och vispa ihop allt till en slät smet.

 

Häll smeten i en smord och bröad form, 22–24 cm i diameter. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 40 min. Låt den svalna något, men inte helt, i formen.

 

Fyllning: Smält smöret i en kastrull och tillsätt resten av ingredienserna. Rör om hela tiden och låt det puttra i någon minut.

 

Dela sockerkakan med en vass kniv till två bottnar innan den hunnit kallna helt. Häll försiktigt över fyllningen på båda bottnarna. Lägg ihop kakan. Pudra över florsocker och garnera med hyvlad choklad.


Örtiga köttbullar med parmesan.

 
 
800 g blandfärs
1½ tsk salt
½ tsk nymald svartpeppar
finrivet skal av 1 citron
1 kruka basilika eller persilja, finhackad
2 dl finriven parmesanost
2 ägg
2 tsk kinesisk soja
 
 
Sätt ugnen på 250°.

Blanda färs, salt, peppar, citronskal, basilika, parmesanost och ägg.

Rulla bollar något större än vanliga köttbullar. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Stek dem mitt i ugnen 10–15 minuter. Pensla efter halva tiden med soja för att få fin färg.
 

Halloumirårakor med räkor och löjrom.

 
Servera rårakorna direkt ur plättlaggen så håller de sig frasiga.
 
 
150 g halloumiost. riv grovt
3 potatisar, riv
1 msk smör
½ rödlök, hyvla tunt
1 msk citronsaft
salt & peppar
100 g skalade räkor
1½ dl creme fraiche
löjrom
1 msk hackad gräslök
 
 
Blanda ost och potatis. Hetta upp en plättlagg för små plättar och stek rårakorna i smör i 4 minuter på varje sida, cirka ½ dl smet i varje. De ska bli frasiga. De som är färdiga varmhåller du i ugnen.
 
Blanda rödlöken med citronsaft och salt.
 
Servera rårakorna med räkor, creme fraiche. löjrom, röd lök och gräslök.
 
 
 
 
 

RSS 2.0