Kräftstjärtar med avokado.
2 avokador
Kräftstjärtsröra:
1 burk kräftstjärtar, 170 g avrunna
1½ dl majonnäs
2 dl hackad rödlök
2–3 msk sweet chilisås
½ dl hackad dill
saften av ½ citron
salt & peppar
Garnering:
citronskivor
dill
Häll av vattnet från kräftstjärtarna. Hacka dem grovt och blanda dem med majonnäs, lök, sweet chilisås, dill, citron, salt och peppar. Smaka av.
Dela avokadorna och gröp ur fruktköttet, skär dem i skivor.
Fördela kräftröran vid avokadon. Garnera med citronskiva och dill.
Portvinsgryta med grönpeppar.
smör till stekning
1 + 1 dl vatten
4 tsk salt
1 liten flaska rött vin, 37 cl
1 liten flaska rött portvin, 37 cl
1 msk kinesisk soja
11⁄2 msk torkad grönpeppar
500 g pärl- eller smålökar
400 g champinjoner eller annan svamp
ca 4 msk majsstärkelse + vatten
1 dl vispgrädde
Tillbehör:
pressad potatis eller bulgur
Skär köttet i tärningar. Bryn det runt om i smör i omgångar. Flytta över till en grytan allt eftersom det är brynt. Skölj ur pannan med 1 msk vatten mellan varje omgång och häll över i grytan.
Strö över salt och häll på 1 dl vatten, rödvinet och portvinet. Koka upp och skumma. Tillsätt soja och grönpeppar. Låt grytan stå i nedre delen av ugnen 3–4 timmar tills köttet känns mört när du sticker i det. Rör om några gånger under tiden.
Doppa lökarna i kokande vatten och skala dem. Ansa champinjonerna och bryn dem i smör. Tillsätt lök och svamp när köttet är mört. Koka ytterligare 10–15 minuter. Kyl av. Det går mycket bra att frysa grytan.
Ta bort lite av fettet som stelnat på ytan. Koka upp grytan. Rör ut majsstärkelse i lite vatten och rör ner i den kokande grytan och låt den få ett uppkok tillsammans
med grädden. Smaka av om det behövs mer salt och peppar. Servera med tillbehören.
Spenat- och getostpaj med pinjenötter.
Pajdeg:
4 dl vetemjöl, 240 g
½ tsk salt
150 g kallt smör
150 g kokt, skalad kall potatis
Fyllning:
1 stor gul lök, hacka fint
1 msk olivolja
1 paket tinad bladspenat, 450 g
3 ägg
2 dl mjölk
1 tsk salt
½ krm nymald svartpeppar
1 liten rulle getost, 200 g
25 g pinjenötter
Pajdeg: Blanda mjöl, salt och smör i bitar, gärna i matberedare. Pressa eller finriv potatisen och blanda snabbt ner i degen.
Tryck ut degen i en rund form, 26–28 cm i diameter, eller en rektangulär form, 20×30 cm. Låt stå i kyl minst 30 minuter.
Fyllning: Fräs löken i oljan tills den är mjuk. Pressa vätskan ur spenaten och blanda den sedan med löken och fräs en kort stund. Fördela blandningen i pajskalet.
Vispa samman ägg, mjölk, salt och peppar. Häll blandningen över spenaten. Skiva getosten och lägg på skivorna och strö över pinjenötterna.
Grädda i nedre delen av ugnen 30–35 minuter tills äggstanningen stelnat och osten fått fin färg.
Mandelkyckling med bulgursallad.
2 kycklingbröstfiléer
6 kycklinglår, nedre delen
drygt 1 dl sötmandel
skal av 1 citron, ekologisk
1½ tsk salt
½ tsk nymald svartpeppar
1 ägg
olivolja
Bulgursallad:
2 dl bulgur, okokt
2 palsternackor
1 stor rödbeta
2 msk olivolja
1 knippe persilja, hackad
salt & peppar
Sätt ugnen på 180°. Skär kycklingbröstfiléerna på längden.
Mixa mandel, citronskal, salt och peppar till en grynig blandning. Lägg den i en djup tallrik. Häll vetemjöl i en annan tallrik.
Vispa upp ägget i en annan djup tallrik. Vänd alla kycklingbitar först
i vetemjöl, sedan i ägget, därefter i mandelblandningen och lägg sedan
i en långpanna med bakplåtspapper.
Ringla över lite olivolja och stek kycklingen mitt i ugnen cirka 25 minuter. Bitarna ska vara helt genomstekta.
Bulgursallad: Koka bulguren . Skala under tiden rotfrukterna och skär dem i tärningar med sidan 1 cm. Koka upp lättsaltat vatten. Lägg i rotfruktstärningarna och koka upp och låt dem koka cirka 1 minut. Låt dem rinna av i durkslag.
Blanda rotfruktstärningarna med bulgurn. Vänd i oljan och persiljan, smaka av med salt och peppar och servera till den nystekta mandelkycklingen.
Räkcocktail med ingefärsdressing.
Hamburgare med lingonchutney.
Västerbottensost kroketter.
Brynt smör med hasselnötter.
Lingonchutney.
Krustader med Västerbottensost.
Citronmazarinkaka.
2 ½ dl vetemjöl
2 msk strösocker
100 g smör, kylskåpskallt
1 äggula
Mandelfyllning:
200 g mandelmassa
100 g smör, rumsvarmt
2 ägg
2 msk vetemjöl
2 krm bakpulver
Citronfyllning:
3 ägg
2 dl strösocker
½ dl vetemjöl
1 citron, rivet skal
¾ dl citronsaft, färskpressad
Hacka samman mjöl, socker, smör och äggula till en smidig deg.
Klä en rund form, 23–24 cm i diameter, med löstagbar botten med degen. Ställ formen i kylen i ca 30 min. Sätt ugnen på 175 grader.
Mandelfyllning: Riv mandelmassan grovt. Blanda den med smöret till en jämn smet. Tillsätt äggen, ett i taget, och rör massan slät mellan varje.
Blanda mjölet och bakpulvret och vänd ner det i smeten.
Bred ut fyllningen jämnt i pajskalet. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 23–25 min.
Citronfyllning: Vispa ägg och socker lätt. Tillsätt mjöl, citronskal och citronsaft och rör allt till en slät smet.
Ta ut kakan ur ugnen. Häll på citronfyllningen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ytterligare ca 15 min. Fyllningen ska då nätt och jämnt ha stannat. Låt kakan svalna i formen.
Rödlöksmarmelad.
1 äpple
2 dl socker
2 msk ättikssprit (12 %)
1 krm salt
2 stjärnanis
Portvinssås.
smör
1/2 dl balsamvinäger
3 dl rött portvin
1/2 dl koncentrerad oxfond
vatten
1 msk tomatpuré
3 msk svartvinbärsgelé (eller annan sort, alternativt äppelmos)
2 tsk maizena
Kaffekaka.
3 dl strösocker
4 ägg
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
50 g smör, smält
3 dl vetemjöl
1 dl vatten, kokande
Vanilj- & kaffefyllning:
50 g smör
1 dl mjölk
½ dl kokt kaffe
2 tsk snabbkaffe
1 msk vaniljsocker
2 msk florsocker
Garnering:
florsocker
ca 50 g choklad med smak av kaffe, hyvlad
Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa socker och ägg pösigt i en bunke.
Blanda ner bakpulver, vaniljsocker, smör och mjöl. Tillsätt vattnet och vispa ihop allt till en slät smet.
Häll smeten i en smord och bröad form, 22–24 cm i diameter. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 40 min. Låt den svalna något, men inte helt, i formen.
Fyllning: Smält smöret i en kastrull och tillsätt resten av ingredienserna. Rör om hela tiden och låt det puttra i någon minut.
Dela sockerkakan med en vass kniv till två bottnar innan den hunnit kallna helt. Häll försiktigt över fyllningen på båda bottnarna. Lägg ihop kakan. Pudra över florsocker och garnera med hyvlad choklad.
Örtiga köttbullar med parmesan.
1½ tsk salt
½ tsk nymald svartpeppar
finrivet skal av 1 citron
1 kruka basilika eller persilja, finhackad
2 dl finriven parmesanost
2 ägg
2 tsk kinesisk soja
Blanda färs, salt, peppar, citronskal, basilika, parmesanost och ägg.
Rulla bollar något större än vanliga köttbullar. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Stek dem mitt i ugnen 10–15 minuter. Pensla efter halva tiden med soja för att få fin färg.