Bouillabaisse med saffransaioli.

 
Jättegott.
 
4 portioner.
 
1 gul lök, finhackas
2 morötter, i skivor
1 liten purjolök, strimlas
1 fänkålshuvud, tunt skivad
1 röd paprika, skuren i bitar
5 dl fiskbuljong
3 dl torrt vitt vin
1 burk krossade tomater 400 g
1 tsk timjan
600 g blandad fiskfile
100 g räkor, skalas
8 - 10 musslor
olivolja
salt & peppar
 
Saffransaioli:
 
1 äggula
2 vitlöksklyftor, rivna
½ paket saffran
1 tsk citronsaft
½ dl olivolja
1 - 2 dl solrosolja
1 krm cayennepeppar
salt
 
Börja med aiolin. Tänk på att alla ingredienser måste vara rumsvarma annars kan den skära sig och det är inte roligt. Rör ihop äggula, vitlök, saffran, salt och citron. Tillsätt olivolja droppvis under kraftig vispning. Fortsätt hälla i solrosoljan i en fin stråle under fortsatt vispning tills den blir tjock och krämig. Strö över cayennepeppar och låt stå och vila innan servering.
 
Fräs grönsakerna i lite olja i en stor kastrull utan att de tar färg. Tillsätt buljong, vin, tomater och timjan. Koka upp och låt sjuda sakta i 10 minuter. Lägg i fiskbitarna och låt sjuda 5 minuter. Tillsätt skaldjuren och värm soppan utan att den kokar för då blir skaldjuren sega.
Servera sopan med aioli och ett gott bröd.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0