Entrecote Gangnam Style.

 
4 portioner.
Ett koreanskt recept med flera tillbehör. Bli inte avskräckt när du ser ingredienserna för det är mycket kryddor och flera skålar med tillbehör. Inte alls svårt att göra. Chilipastasåsen är suveränt god och går att använda till andra kötträtter. Det är säkert en del du måste köpa hem, men det räcker till många gånger. Tänk på att såsen och  köttet bör göras dagen före du ska äta. Kimchin ska tillagas 3 dygn i förväg och kan uteslutas om du inte ids göra den.
 
4 tjocka skivor entrecote a 200 g
1 msk olja
Marinad:
1 dl japansk soja
3 msk vitt vin
2 msk sesamolja
3 msk strösocker
2 pressade vitlöksklyftor
1 rivet päron, moget
1 strimlad gul lök
Blanda alla ingredienser till marinaden och vänd runt köttet, täck med folie och marinera minst 1 timme i kylskåp eller över natten.
 
Chilipastesås:
3 påsar misopaste, a 18 g, finns i de flesta mataffärer
2 msk ljus sirap
3 msk paprikapulver
2 tsk sambal oelek
1 msk sesamolja
1 tsk japansk soja
1 tsk risvinäger
Blanda ihop alla ingredienser och låt vila under natten i kylskåpet. Håller minst 1 vecka i kylen. Stek köttet i olja och servera helst med rundkornigt sushiris och krispsallad. Rätten ska helst ätas med händerna. Fyll salladsbladen med kött, ris mm och ät.
 
Marinerade rädisor (tillbehör):
1 knippe rädisor, skär i klyftor
½ msk japansk soja
½ msk risvinäger
½ tsk sesamolja
½ tsk honung
2 tsk sesamfrön
 
Rosta sesamfröna i en torra panna. Blanda ihop allt och servera som tillbehör till huvudrätten.
 
Chilipicklad gurka  ( tillbehör):
1 stor gurka, skär i tunna skivor
1 tsk ättikssprit 12 %
1½ tsk paprikapulver
½ tsk mortlade chiliflakes
2 tsk strösocker
1 tsk salt
 
Blanda ihop allt och lägg något tungt över gurkan så det blir pressat. Ställ i kylen i 20 minuter och sila av vätskan vid servering.
 
Koreansk Kimchi (tillbehör):
1 stor salladskål, skär i 4 cm bitar
2 msk salt
1 morot, strimlas
10 cm rättika, strimlas
5 salladslökar, strimlas
1½ dl vatten
2 msk rismjöl
1 msk strösocker
½ riven gul lök
1 msk riven ingefära
2 tsk riven vitlök
½ dl fisksås
3/4 dl paprikapulver
1/4 dl mortlade chiliflakes
 
 
Tänk på att det här blir en ganska stor sats och starkt. Passar även till omelett, nudlar m.m. Lägg salladskålen i en stor skål. Dela på bladen och strö över salt. Blanda försiktigt och låt stå 1½ timme i rumstemperatur. Skölj sedan salladen ordentligt så att allt salt försvinner. Koka ihop vatten, rismjöl och socker till en tjock sås. Låt svalna. Rör ihop detta med lök, ingefära, vitlök, fisksås, paprikapulver och  chiliflakes. Tillsätt salladskålen, morot och rättika. Blanda ordentligt. Lägg i glasburkar. Täck kålen med plastfolie och sätt på locket. Fyll inte burkarna ända upp då det behövs plats för fermentering. Låt stå i rumstemperatur i 3 dagar. Då den bubblar av jäsning är den klar att ätas och förvaras i kylen.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0