Rotsaks- och svampgratäng.
En god variant på den vanliga potatisgratängen och den passar till det mesta. Det går bra att göra gratängen i portionsformar eller i en stor form.
4 - 5 portioner.
300 g morötter, skiva tunt
300 g palsternacka, skiva tunt
300 g rotselleri, skiva tunt
3 dl vispgrädde
1 dl svamp- eller grönsaksbuljong av tärning
1-1/2 tsk salt
1 krm nymalen vitpeppar
400 g skogschampinjoner, skiva
2-3 msk smör
1 stor gul lök, skiva tunt
1 msk hackad färsk timjan eller 1 tsk torkad
2 dl riven smakrik svensk hårdost
300 g palsternacka, skiva tunt
300 g rotselleri, skiva tunt
3 dl vispgrädde
1 dl svamp- eller grönsaksbuljong av tärning
1-1/2 tsk salt
1 krm nymalen vitpeppar
400 g skogschampinjoner, skiva
2-3 msk smör
1 stor gul lök, skiva tunt
1 msk hackad färsk timjan eller 1 tsk torkad
2 dl riven smakrik svensk hårdost
Koka rotsakerna sakta under lock i grädde och buljong tills de börjar mjukna, späd ev. med lite vatten om det ser ut att bli för torrt. Smaka av med salt och peppar. Sila av och spara gräddbuljongen.
Medan rotsakerna kokar, stek svampen i smör tills vätskan kokat in. Låt löken steka med mot slutet.
Sätt ugnen på 200°. Smörj en ugnsfast form väl, varva rotsaker, svamp och timjan i den, häll över gräddbuljongen och strö över riven ost. Grädda 20-30 min tills rotsakerna är mjuka, täck ev. med folie om den får för mycket färg.
Kommentarer
Trackback