Krämig svamp - och lökpaj.

 
Detta  recept på krämig svamp- och lök paj toppad med pekannötter är både lättlagat och vegetariskt. Senap i fyllningen förhöjer smaken. Du kan skippa dinkelmjöl och bara ta vetemjöl till pajdegen eller ta något eget recept som du gillar.
 
Pajdeg
125 g kallt smör
2 dl vetemjöl
1 dl dinkelmjöl
1 nypa salt
1–2 msk kallt vatten
 
Fyllning
200 g skogschampinjoner
20 cm purjolök
1 gul lök
2 msk olja till stekning
salt och peppar
2 ägg
2 dl mjölk
½ dl vispgrädde
2 tsk dijonsenap
2 dl valfri riven ost
 
Garnering
5 cm purjolök
2 dl skivad svamp
½ dl pekannötter
 
1. Sätt ugnen på 200°.

2. Pajdeg: Skär smöret i mindre kuber och nyp ihop med mjöl och salt till en grynig massa. Tillsätt kallt vatten tills det går ihop till en fast deg. Tryck ut i en smord pajform, ca 28 cm i diameter eller 35×11 cm, och nagga botten med en gaffel. Låt stå kallt i 30 minuter. Förgrädda sedan pajskalet i mitten av ugnen i 10 minuter.

3. Skiva svamp, purjolök och gul lök tunt och fräs i olja tills det har mjuknat. Smaka av med salt och peppar. Fördela fyllningen i det förgräddade pajskalet.

4. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde och senap. Smaka av med salt och peppar. Häll äggstanningen över fyllningen och toppa med riven ost.

5. Grädda pajen i mitten av ugnen tills pajen är fast och osten har fått en fin gyllenbrun färg, ca 35 minuter.

6. Garnering: Skiva purjolöken och fräs med svampen i olja. Garnera pajen med det samt grovhackade pekannötter. Servera pajen varm eller kall ihop med sallad.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0