Whiskysås.
2 schalottenlökar
2 tsk smör
2 dl vispgrädde
1 tsk senap
2 msk kalvfond, koncentrerad
5 cl whisky
svartpeppar
1 msk farinsocker
2 msk kinesisk soja
1 msk grönpeppar
1 tsk maizena
1 tsk smör
Skala och finhacka löken. Fräs den i smör i en tjockbottnad gryta. Häll över 1 msk grädde när löken nästan är torr. Tillsätt senap, fond och 2 msk whisky, resten av grädden, peppar, farinsocker och soja.
Stöt grönpepparkorn i mortel och blanda ner dem i såsen. Koka samman i 5 min. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten. Rör ner den i såsen och låt koka ca 5 min. Smaka av och häll eventuellt i mer whisky efter smak, drygt 1 msk.
Rör ner smöret precis före servering så att såsen blir blank.
Kommentarer
Trackback