Lasagne med ricotta och salsiccia.

 
 
 

ca 10 lasagneplattor
2 kvistar körsbärstomater

 

Köttfärssås:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
250 g färsk salsiccia
2 msk olivolja
500 g nötfärs
2 förpackningar krossade
tomater à 500 g
2 dl köttbuljong
2 msk tomatpuré
2 tsk strösocker
2 tsk torkad oregano
1 lagerblad
2 msk hackad färsk basilika
salt och svartpeppar

 

Ricottaröra:
65 g färsk spenat
500 g mozzarella
75 g riven pecorino eller
parmesanost
750 g ricotta
3 msk hackad basilika
1 ägg
salt och svartpeppar

 

Skala och finhacka lök och vitlök. Snitta salsiccian på längden, ta ut köttet och hacka det i mindre bitar. Fräs lök och vitlök i olivolja i några minuter. Tillsätt salsicciaköttet och
stek i ytterligare ett par minuter tills köttet börjar få lite färg. Blanda ner nötfärsen och låt den bli genomstekt. Häll i krossade tomater, buljong, tomatpuré, socker och oregano och lägg i lagerbladet. Koka upp och låt sjuda i cirka 20 minuter. Ta upp lagerbladet, blanda i basilikan och smaka av med salt och peppar.

Värm ugnen till 200 grader.

Medan såsen kokar, hacka spenaten och riv mozzarellan i mindre bitar. Rör sedan ihop pecorino, spenat, ricotta, basilika, ägg och mozzarella –
spara lite av mozzarellan att toppa lasagnen med. Smaka av med salt och peppar.

Smörj en ugnsform (cirka 3 liter). Börja med ett lager köttfärssås, sedan ett lager lasagneplattor och ytterligare lite köttfärssås. Lägg lite av ricottaröran ovanpå. Upprepa med ytterligare lager lasagneplattor, köttfärssås och ricottaröra. Avsluta med bara ricottaröra på det sista lagret lasagneplattor och toppa med resten av mozzarellan. Garnera med körsbärstomaterna på kvist. Grädda i mitten av ugnen i 35–40 minuter. Täck formen med folie om osten börjar få för mycket färg. Låt lasagnen vila i cirka 10 minuter före servering.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0