Apelsin- och ört- kyckling med limesås.
600 g kycklingfilé
2 msk olivolja
1 msk honung
skal och saft av 1 apelsin
1 msk oregano
1 msk basilika
1½ tsk salt
½ tsk svartpeppar
limesås
1 ekologisk lime
2 dl crème fraiche
1 tsk honung
salt & peppar
Tillbehör
rispilaff, se recept, eller
vanligt kokt ris
Gör så här
Sätt ugnen på 180°. Blanda olja, honung, apelsinsaft, -skal och de torkade örterna i en bunke. Smaka av med salt och svartpeppar, lägg i kycklingen i marinaden och låt kycklingen vila lite i denna.
Ta upp kycklingen, lägg den i en ugnsform och låt stå i ugnen tills innertemperatur är 68°, det tar cirka 30 minuter.
Limesås: Tvätta limefrukten ordentligt. Riv skalet på ett fint rivjärn. Halvera frukten och pressa ur saften i en skål.
Tillsätt crème fraiche och honung. Smaka av med salt och peppar.
Servera kycklingen med limesåsen och rispilaff. Vanligt kokt ris blir också gott till.
Rispilaff:
4 portioner ris
2 tsk gurkmeja
frysta granatäpplekärnor
½ rödlök, finhackad
2 msk finhackad persilja
½ dl russin
salt & peppar
Gör så här:
Koka rise och blanda i gurkmeja.
När riset är klart vänd ner löken, granatäppelkärnorna, persiljan och russinen. Smaka av med salt och svartpeppar. Servera till kycklingen.