Gnocchi.

 
 
Potatisen ska vara av en mjölig och gärna lite ”torr” sort så mandelpotatis är perfekt. Ät med brynt smör smaksatt med färsk salvia eller med en enkel tomatsås.
 
4 portioner.
 
 
1 kg mjölig potatis
1 tsk salt
½ tsk riven muskot
1 ägg
5 - 6 dl mjöl
2 msk salt till kokvattnet
 
 

Skala potatisarna, lägg i en kastrull och täck helt med vatten. Låt dem koka i cirka 15 minuter eller tills de känns mjuka rakt igenom. Häll av potatisarna i ett durkslag och låt dem svalna.

 Pressa potatisen med potatispress ner i en stor bunke. Lägg i salt, muskotnöt och ägg och knåda in ägget med ganska snabba tag. Häll i cirka 4 deciliter mjöl och knåda ihop tills du får en fast deg som inte klibbar fast i händerna. Ta mer mjöl om det behövs.

 Dela degen i 5 delar och rulla ut varje del till en lång rulle. Skär den i centimeterlånga bitar, rulla dem till avlånga bollar och lägg över på en lätt mjölad bricka. Räffla gärna gnocchin genom att pressa den mot en gaffel.

 Koka upp cirka 4 liter vatten. Lägg i 2 matskedar salt och lägg försiktigt i 10–15 gnocchi i taget med hjälp av en hålslev.

 Låt gnocchin koka tills de flyter upp till ytan. Ta upp dem med en hålslev vartefter de flyter upp och lägg över dem i en skål. Fräs gärna gnocchi i lite smör eller olivolja efter kokningen


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0