Nektarinmimosasås.
Snittar med pepparrot och laxröra.
1 dl creme fraiche
100 g rökt lax
½ knippe gräslök
2 msk färskriven pepparrot
salt & peppar
mjukt tunnbröd
Skär laxen i små bitar.
Blanda laxen med creme fraiche, cream cheese, klippt gräslök, pepparrot, salt & peppar.
Bred ut ett tjockt lager av röran på ett par tunnbröd. Rulla ihop tunnbrödsrullarna och skiva dem i ca 3 cm breda skivor.
Marinerade bär med vaniljgrädde.
0,75 liter blandade bär, t ex hallon, blåbär och jordgubbar
Marinad:
1 dl socker
0,75 dl honung
1 dl vatten
1 citron, saften
1/2 dl Grand marnier (eller annan valfri likör)
Vaniljgrädde:
2 dl vispgrädde 1/2 vaniljstång 1 tsk socker
florsocker (till servering)
Koka upp socker, honung, vatten och citronsaft och låt sockret ösa sig. Lyft av från plattan.
Tillsätt likör och låt svalna.
Blanda bären i en skål eller bunke och häll över marinaden. Låt stå minst 1 timme.
Vispa grädden tillsammans med sockret och frön från urskrapad vaniljstång. Servera bären tillsammans med grädden. Pudra med florsocker.
Grillade pilgrimsmusslor med kapris- och pistaschvinägrett.
Vinägrett:
1 msk olivolja
1 tsk pressad citron
några droppar flytande honung
2 tsk kapris
1 tsk grovt hackade pistaschmandlar
flingsalt och svartpeppar
Börja med att röra ihop vinägretten och smaka av med salt och peppar.
Torka av pilgrimsmusslorna och pensla dem med olja. Grilla eller stek ca 1 minut på var sida. Salta och peppra.
Servera direkt, gärna ur skal, med rumstempererad vinägrett.
Blåbärskaka .
1/2 msk vaniljsocker
2,5 dl strösocker
0,5 dl farinsocker
3 dl vetemjöl
3 ägg
225 g blåbär, frysta eller färska
Smöra och mjöla en springform 23-25 cm. (Jag klädde formen med bakplåtspapper.)
Smält smöret i en kastrull och blanda sedan i alla ingredienser och rör till en slät smet. Blanda i äggen sist.
Häll upp smeten i formen och toppa med alla blåbär.
Sätt in i ugnen i ca 30 min. (Kakan skall kännas ganska fast uppe på.)
Ta ut kakan och låt svalna något.
Servera med vispad vaniljvisp eller vaniljglass.