Chokladpaj med smörkola & flingsalt.

 

Pajdeg:

1 dl strösocker

3 dl vetemjöl

½ dl kakao

100 g smör, kylskåpskallt

1 ägg

 

Smörkolafyllning:

1½ dl strösocker

1½ dl vispgrädde

1½ dl ljus sirap

1 tsk vaniljsocker

3/4 tsk salt

150 g smör

 

Ganache:

125 g mörk choklad

1 ¼ dl vispgrädde

 

Garnering:

flingsalt

 

Pajdeg:  Kör ingredienserna i en matberedare tills de precis går ihop. Plasta in degen och lägg den i kylen i 30 min. Sätt ugnen på 175 grader.
 
Ta fram degen och kavla ut den till en platta, 24–26 cm i diameter, mellan två bitar plastfolie. Lägg pajskalet i en smord pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel.
 
 
Fyll formen med torkade ärter för att undvika att kanterna åker ner under gräddning, eller täck kanterna med aluminiumfolie.
 
Grädda pajskalet mitt i ugnen i 12 min. Ta ut pajskalet ur ugnen och ta bort ärterna eller folien. Grädda bottnen i ytterligare 5–10 min. Låt den svalna helt.
 
 
Smörkolafyllning:  Häll strösocker, grädde och sirap i en tjockbottnad kastrull. Låt det koka upp, rör om då och då. Låt kolan koka tills den nått 120 grader, mät med en termometer. Ta kastrullen från plattan och rör ner vaniljsocker och salt. Klicka i smöret och rör till en jämn smet.
 
 
Häll smörkolan i pajskalet och låt pajen stå svalt i minst 3–4 tim.
 
 
Ganache: Hacka chokladen i mindre bitar och lägg den i en skål. Värm grädden i en kastrull tills den börjar koka. Häll den varma grädden över chokladen. Vänta 1 min och rör sedan om till en slät smet. Häll ganachen över kolan och fördela den jämnt.
 
 
Låt pajen stå i kylen i minst 2–3 tim. Ta fram den en stund innan servering och strö över lite flingsalt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0