Caesardressing.

 
Passar utmärkt till kycklingsallad.
 
 
1 ägg
6 sardeller
1 vitlöksklyfta, riven
1 msk äppelcidervinäger
1 tsk dijonsenap
2 dl neutral olja
50 g parmesanost, finriven
salt & peppar
 
 
 
Knäck ägget i en smal mixerbunke och tillsätt sardeller, vitlök, vinäger och senap. Häll i oljan och mixa tills konsistensen blir tjock och krämig, ca 15 sek.
 
Vänd ner parmesanen och smaka av med salt och peppar.

Rabarberdröm med färskost och sesamknäck.

 
 
4 portioner.
 
 
300 g rabarber
3 msk lönnsirap
1 msk vatten
1 msk finriven färsk ingefära
1 dl mascarpone
1 dl grekisk yogurt (10 %)
 
 
 
Sesamknäck:
2 msk smör eller kokosolja
2 msk lönnsirap
0.5 dl sesamfrön
0.5 dl solrosfrön
 
 
 
Skär rabarbern i 2 cm bitar. Koka upp rabarber, sirap, vatten och ingefära. Låt småputtra ett par minuter, tills rabarbern mjuknat något och vätskan kokat ihop till en rabarbersirap.
 
 
Häll i fyra glas och ställ att svalna i kylen. Smält smör och sirap i en stekpanna på medelvärme. Häll i fröna och rör om tills allt fått fin färg.
 
 
Häll upp på ett bakplåtspapper att svalna. Bryt i mindre bitar. Blanda mascarpone och yoghurt och lägg ovanpå rabarbern. Toppa med sesamknäcken vid servering.
 
 

Rabarber gino.

 
7 portioner.
 
500 g rabarber
250 g jordgubbar
1.5 dl strösocker
100 g vit choklad
 
 
 
Glass med rostad mandelmassa:
 
0.5 liter vaniljglass
100 g mandelmassa
1 tsk mortlade kardemummakärnor
 
 
Sätt ugnen på 200°. Riv mandelmassan på grova sidan av rivjärnet över en plåt med bakplåtspapper.
Rosta mitt i ugnen till fin färg. Låt kallna. Rör ihop mandelmassan med glass och kardemumma. Ställ i frysen tills glassen stelnat.
 
 
Skär rabarbern i 1 cm tjocka skivor och dela jordgubbarna på mitten. Vänd ihop med sockret. Lägg upp i en ugnsvarm form.
Ställ in formen enstund i ugnen så att rabarbern blir mjuk.
 
 
Toppa med hackad vit choklad och tillaga mitt i ugnen cirka 10–15 min (håll koll så att chokladen inte blir bränd). Servera ljummen med glassen.

Färska fikon med getost och rostade nötter.

 

8 skivor  rågbröd
200 g färskost
50 g mjuk getost
6 färska fikon
några kvistar timjan

 

 

Honungsrostade nötter:

(kan ersättas med rostade nötter)

 

2 msk smör
½ dl valnötter eller andra nötter
3 msk honung
1 nypa flingsalt

 

 

Vispa ihop färskosten med getosten med en elvisp. Skär fikonen i tunna skivor.

Hetta upp en stekpanna med smöret. Stek valnötterna lätt. Strö över flingsalt. Ringla över honungen och låt koka in tills honungen börjar bli gyllenbrun. Häll av på ett bakplåtspapper. Dra isär nötterna lite med en gaffel. Låt svalna och hacka sedan lätt.

Bre färskosten på mackorna. Lägg på fikon och nötter. Garnera med timjan och ringla över lite honung.


Kokosbollsglass.

Enkelt och gott.
 
4 portioner.
 
½ liter vaniljglass
100 g mörk choklad
50 g kokosolja, finns på burk
2 dl kokosflingor
 
 
Gör 4 kulor av glassen och lägg dem i frysen.
 
Hacka chokladen och smält den med kokosoljan i en kastrull. Låt svalna.
 
Lägg kokosflingorna på en tallrik.
 
Rulla glasskulorna i chokladblandningen och sen rullar du dem snabbt i kokosflingorna. Snabbt in i frysen igen så att de inte hinner börja smälta.

Krustader med sparris och löjrom.

 
 
8 portioner.
 
2 ask(ar) krustader
1 ägg
100 griven västerbottensost
1+½ dlcrème fraiche
24 sparrisknoppar
50 glöjrom
 
 

Sätt ugnen på 200 grader.

 Knäck ägget i en bunke. Blanda ner 1 dl crème fraiche och riven västerbottensost och rör om till en smet.

 Lägg upp krustaderna på en plåt. Häll smeten i krustaderna. Lägg en sparrisknopp i varje krustad och grädda dem i 10 minuter. Låt svalna lite.

Garnera med crème fraiche och löjrom.


Gräddtårta i långpanna.

 
 
12 16 bitar.
 
6 ägg
4 dl strösocker
2 dl potatismjöl
1 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
¾ dl vatten, kokhett
 
 
 

Vaniljkräm:

1 äggula

1 dl mjölk

1 msk strösocker

¾ msk maizena

½ msk vaniljsocker

2 ½ dl vispgrädde

 

 

Fyllning & garnering:

ca 500 g hallon (250 g till garnering)

150 g blåbär eller andra bär

ca 6–8 dl vispgrädde

 

 

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.

Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver i en skål. Rör ner det i äggsmeten tillsammans med vattnet.

Bred ut smeten i en långpanna, ca 30 x 40 cm, klädd med bakplåtspapper. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 30 min. Låt den kallna.

 

 

Vaniljkräm:

Blanda äggula, mjölk, socker och maizena i en kastrull. Låt sjuda under vispning tills krämen tjocknat. Krämen får inte koka. Tillsätt vaniljsocker. Låt den kallna.

Vispa grädden hårt. Klicka i vaniljkrämen, lite i taget, under vispningen. Förvara vaniljgrädden kallt tills tårtan ska läggas ihop.

 

 

Dela den kalla kakan på mitten. Bred vaniljgrädde på den ena botten och fördela hallon över. Lägg på den andra botten.

Bred ett tunt lager vispad grädde över hela tårtan. Spritsa gärna grädde i stavar runt kanterna. Garnera med hallon och blåbär ovanpå tårtan.

 

Salsa med paprika, tomat, rödlök och lime.

 
 
Passar till det mesta.
 
 
1 röd tomat, hacka fint
1 grön tomat, hacka fint
1 rödlök, hacka fint
1 paprika, hacka fint
skal och saft från en lime
chili
salt
ev lite socker
 
 
Blanda ihop alla ingredienser.
 
 

Rabarberkompott med mandelbiscotti.

 
 
6 portioner.
 
 
Att låta rabarbern sjuda i vin ger extra god smak, men det går också bra med vatten. Om du vill kan du blanda ner skivade jordgubbar i den kalla kompotten.
 
 
 
400 g–500 g rabarber
1 1/2 dl vitt vin
1–1 1/2 dl strösocker
 

Tillbehör:
10 italienska mandelskorpor
vaniljglass
 


Skiva rabarbern i 2 cm tjocka bitar. Koka upp vin och socker och låt sjuda några minuter. Lägg ner rabarberbitarna och sjud ett par minuter tills de börjar mjukna. Smaka av att den är lagom söt. Kyl kastrullen i vattenbad.

Lägg upp kompott och glasskulor. Stöt mandelskorporna grovt i mortel och strö dem över precis före serveringen.

Räk- & mangoceviche.

 
Här kan du även göra en guacamole som du klickar på.
 
 

Ingredienser:
1 påse nachos
2 dl skalade fina räkor
150 g mango.  frysta 
1/2 kruka hackad färsk koriander
1-1,5 lime, pressad
1/2 chili, fint strimlad 
salt

 

 

Chilidipp:
1/2 dl majonnäs 
1 tsk srirachasås

 

Dekoration:
koriander

 

 

Tina upp mangon  och lägg räkorna i en skål.


Vänd ned  chilin och koriandern  i räkorna tillsammans med mangokuberna.


 Pressa över rikligt med lime och salta . Ställ svalt till servering.


 Rör samman chilidippen majonnäs och srirachasås – ställ svalt.

 Precis innan servering lägg på en 1 msk ceviche på varje nacho, toppa med chilidipp, dekorera med koriander och servera direkt!

 


Pasta med skogschampinjoner, soltorkade tomater och cremé fraiche

 
 

Ett bra grundrecept, förutom att servera det till pasta kan du exempelvis göra smördegssnurror och servera som tilltugg. Då tar du en rulle färsk smördeg  och breder ut såsen. Rulla ihop den, skär i 24-30 bitar, lägg på ett bakplåtspapper, pensla med ägg och stek i ugnen 5-8 minuter på 225 o C.

Vill du ha fler smaker i pastarätten kan du tillsätta lök, röd paprika och bacon eller toppa det med exempelvis Prosciutto eller skinka som har fått bli krispig i ugnen.

 

2 portioner.

 

250 gram färsk pasta, gärna tortellini eller ravioli fylld med ost eller svamp

300 gram skivade skogschampinjoner

2 dl creme fraiche

25 gram finhackade soltorkade tomater

½ – 1 tsk sambal oelek

 salt & peppar

basilika och riven ost för garnering.

 

Börja med att koka upp pastavattnet. Fräs först skogschampinjonerna i en stekpanna några minuter utan smör för att få bort eventuell vätska, tillsätt sedan smör och fräs ytterligare 3-5 minuter.

Tillsätt creme fraiche, soltorkade tomater och sambal oelek, låt koka ihop ett par minuter. Under tiden du kokar pastan smakar du av om det behövs salt och peppar.


Räkröra.

 
 
Passar till bakad potatis, grillad korv, hamburgare eller som en förrätt på rostat bröd.
 
 
100g skalade räkor, hacka grovt
½ stjälkselleri, finhacka
1 dl majonnäs
2 msk creme fraiche
1 msk gräslök, finhacka
1 msk dill, finhacka
1 msk finkornig rom
vitpeppar
 
 
Blanda ihop alla ingredienser.

Västerbottensostgratinerade krämiga pepparrotspotatisar.

 
4 portioner.
 
 
God att servera som den är och passar även perfekt till grillat kött, fisk och kyckling.
 
 
600 g färskpotatis
4 dl creme fraiche
½ dl riven pepparrot
salt 
80 g riven västerbottensost
 
 
 
Skrapa och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Låt den rinna och ånga av ca 5 min.
 
 
Sätt ugnen på högsta grillvärme.Gaffelmosa potatisen lätt och blanda med crème fraiche och pepparrot. Krydda med salt.
 
 
Lägg potatisen i en ugnssäker form. Strö över osten. Gratinera högt upp i ugnen ca 10 min, tills potatisen fått fin gratinerad yta.

Citrusgravad torsk med pepparrotskräm.

 
 
Byt ut den gravade laxen mot citrusgravad torsk.  Fisken bör frysas innan den gravas.
 
6 - 8 portioner.
 
 

Citrusgravad torsk:

500 g torskfilé (tinad)
½ apelsin, saft och skal
½ citron, saft och skal
1 lime, saft och skal
2 msk strösocker
2 msk  salt
1 tsk grovkrossade vitpepparkorn

 

 

Pepparotskräm:

1 ½ dl crème fraiche
½ dl majonnäs
2–3 tsk riven färsk pepparrot
salt & peppar

 

 

Garnering:

1/2 dl kryddgrönt
2 msk rivet citrusskal
½ dl finhackad dill
½ fänkål

 

 

Putsa torskfiléerna, lägg i en form. Häll över citrussaften. Blanda socker, salt, vitpeppar och citrusskal. Gnid in fisken med blandningen. Lägg fisken i en plastpåse och knyt ihop. Ställ i kylen och grava i ett dygn. Vänd på påsen 4–5 gånger under tiden.

 

Rör ihop ingredienserna till pepparotskrämen. Skär fänkålen i tunna skivor, gärna med mandolin.

 

Ta ut fisken från kylskåpet. Klappa den ren. Skär i tunna skivor.

 

Varva torsk och fänkål på serveringsfat, servera pepparrotskrämen i en skål bredvid. Garnera med kryddgrönt och citrusskal.

 

Hel laxida i ugn med romsås.

 

1 laxsida
1-2 citroner
1 finhackad rödlök
färsk dill
salt & peppar
cirka 100 g smör

 

Romsås:

1 dl majonnäs
2 dl crème fraiche
1 liten finhackad rödlök
2 msk finhackad dill
löjrom
salt & peppar

 

 

Gör så här:
 Lägg bakplåtspapper i en långpanna. Sätt ugnen på 200 grader.


 Lägg laxsidan med skinnet nedåt. Salt & peppra.


 Skiva citron och lägg på laxen tillsammans med rödlök och dill.


Hyvla smöret med en osthyvel och fördela över hela fisken.


 Baka mitt i ugnen 20-30 minuter tills den når 56 grader vid den tjockaste delen.

 

Blanda ihop allt till romsåsen och låt den gärna stå i kylen ett tag.

 

 

RSS 2.0