Grillad kyckling med caesarpotatissallad.

 
1 kg kycklinglårfilé
2 msk flingsalt
1 kruka timjan
1 tsk chiliflakes
250 g grön sparris, ansad
2 citroner, i halvor
 
 
 
Potatissallad:
 
1 kg små potatisar
2 msk olivolja
1 tsk salt
140 g bacon, i breda strimlor
1 romansallad
50 g parmesanost, hyvlad
2 dl krutonger
 
 
 
Caesardressing:
 
1 ägg
6 sardeller
1 vitlöksklyfta, riven
1 msk äppelcidervinäger
1 tsk dijonsenap
2 dl neutral olja
50 g parmesanost, finriven
salt & peppar
 
 
 
 
Sätt ugnen på 225°. Potatissallad: Blanda potatis, olja och salt på en plåt . Rosta mitt i ugnen till fin färg, ca 30 min. Stek baconet knaprigt i torr panna. Riv romansalladen i bitar.
 
 

caesardressing:

 Knäck ägget i en smal mixerbunke och tillsätt sardeller, vitlök, vinäger och senap. Häll i oljan och mixa tills konsistensen blir tjock och krämig, ca 15 sek. Vänd ner parmesanen och smaka av med salt och peppar.
 
 
 
Vik ut kycklinglårfiléerna och salta runt om. Lägg på timjankvistar och rulla ihop igen. Strö över chiliflakes och lägg kycklingen med skarven nedåt på grillen. Grilla kycklingen på båda sidor tills den är genomstekt och har fin färg. Grilla sparrisen hastigt och citronhalvorna till fin färg.
 
 
Skär sparrisen i mindre bitar och vänd ihop med potatis, romansallad och 1 dl av dressingen. Toppa med bacon, hyvlad parmesan och krutonger. Servera med kycklingen, tomatsalsan, grillad citron och resten av dressingen.
 
 
 
 

Mangoglass.

 
 
God dessert som du äter på en gång.
 
6 portioner.
 
 
12 italienska mandelskorpor
2 paket fryst mango à 225 g
1 dl florsocker
1 burk naturell kesella, 10 %
 

Tillbehör:
3 passionsfrukter
150 g hallon
 
 
Krossa mandelskorporna grovt i mortel eller bryt dem i mindre bitar. Fördela dem i glas eller portionsskålar.

 Kör de frysta mangobitarna med florsocker tills de är finfördelade. Tillsätt kesellan och kör till en slät glass.

 Portionera den direkt i glasen. Halvera passionsfrukten och gröp ur kärnorna över glassen. Garnera med hallonen och servera genast.

Kokosbollsglass.

 
Enkelt och gott.
 
4 portioner.
 
½ liter vaniljglass
100 g mörk choklad
50 g kokosolja, finns på burk
2 dl kokosflingor
 
 
Gör 4 kulor av glassen och sätt in dom i frysen.
 
Smält chokladen med kokosoljan i en kastrull och låt svalna på ett far, den blir inte hård.
 
Rulla glasskulorna i chokladen och sedan snabbt i kokosflingorna. Här måste du vara snabb för chokladen stelnar när den rullas på glassen.
 
Lägg in kulorna i frysen fram till servering.
 
 

Hallonpaj med brynt smör.

 
 

150 g smör
1 1/2 dl havregryn
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl ljus sirap
1 tsk bakpulver
2 msk mjölk
några nypor salt
4 dl hallon
1 msk majsstärkelse
1 msk vaniljsocker

 

Gör såhär:

 Sätt ugnen på 175°C.

 Pajtoppingen:


Smält smöret i en kastrull.
Låt bubbla på svag värme tills det blir
gyllenbrunt, det ska också dofta lite nöt.
Ta av från värmen och låt det stå och
svalna lite.

 

 Rör ner havregryn, strösocker, vetemjöl,
sirap, bakpulver, mjölk och salt.
Häll hallonen i en pajform och strö
på majsstärkelse och vaniljsocker.

 

 Klicka sedan över smeten. Grädda i
mitten av ugnen i ca 35-45 minuter. Den
ska få lite färg.

 

Servera med vaniljsås eller med
 grädde. 


Citronglass.

 
4 portioner.
 
 
4 citroner
1 dl citronsaft (från citronerna ovan)
2 äggulor
1 ½ dl florsocker
2 dl vispgrädde
 

Garnering:

färska hallon

 

 

Tvätta citronerna. Skär av toppen på dem och gröp ur innanmätet med hjälp av en liten vass kniv och en sked. Sila av saften och spara den.

Vispa äggulor, florsocker krämigt tillsammans med 3 msk av citronsaften.

Vispa grädden fast i en annan skål.

Rör ner grädden i äggsmeten och tillsätt resten av citronsaften.

Skär av en liten del av citronernas undersida, bara någon mm, så att de kan stå stadigt. Var försiktigt så att det inte blir hål i botten.

Fyll citronerna med smeten. Det som blir över kan frysas in i en liten skål.

Ställ citronerna i frysen i minst 5 tim eller över natten.

Ta fram citronglassarna 20–30 min innan de ska serveras. Skeda över lite av den överblivna glassen på toppen av varje citron och garnera med hallon.


Sill med earl grey och citrus.

 
1 förp Abba 5-minutersill, filéer
2 påsar Earl grey
1-2 msk honung
0,5 silverlök
10 svartpepparkorn
1 citron, skalet
0,5 grapefrukt, skalet
 
 
Häll över lagen från sillförpackningen i en skål. Rör ner honung i lagen och stoppa ner två påsar Earl grey-te. Låt stå och dra ett par timmar, gärna över natten.
 
 
Skiva silverlöken och skär av skalet på citrusfrukterna. Skär bara av det yttersta lagret skal så du inte får med det vita. Då kan det bli beskt.
 
 
Varva lök, sill, citrusskal och pepparkorn i en glasburk. Tag ut tepåsarna ur lagen och häll lagen över sillen. Låt stå ett dygn.
 

Syrad kålrabbi.

 
 
Passar utmärkt till fisk och kött.
 
 
1 liten kålrabbi
2 dl vatten
1 dl ättikssprit 12%
1 dl strösocker
½ krm salt
 
Skala och strimla kålrabbin.
Koka upp lagen och låt kallna innan du lägger i kålrabbin.
Låt stå 1 timme, men gärna längre.
 
 
 

Hallonbellini.

 
 
2 glas.
 
 

 mousserande vitt vin (med eller utan alkohol)
2–3 msk hallonpuré 

 

 

Gör så här:

 Mixa färska eller tinade hallon tillsammans med 1–2 matskedar florsocker.


 Låt stå kallt en stund om bären inte varit frysta och purén inte redan är kall.


 Skeda upp 2–3 matskedar puré i ett champagneglas, fyll upp med kallt mousserande vin.


Krämig rucolasill.

 
 
 
 
420 g inläggningssill (5-minuterssill)
30 g rucola
2 dl crème fraiche
0.5 citron, finrivet skal och saft
salt
1 fintärnat rött äpple
5 cm finhackad purjolök
 
 
 
Skär sillen i 1 cm bitar.
 
Mixa rucolan med lite av crème fraichen tills den är riktigt grön. Tillsätt citronskal och citronsaft, smaka av med salt.
 
Vispa resterande crème fraiche hård och vänd ner i såsen.
 
Varva sås och sill med äpple och purjolök i en skål eller glasburk.

Chokladcheesecake.

 
 

Kakbotten:
145 g Maryland cookies (i standardpaket), krossade
75 g smör, smält

 

Vit chokladfyllning:
200 g vit choklad
3 dl vispgrädde
300 g Philadelhiaost
1 tsk vaniljsocker

 

Topping:
2 dl  vispgrädde 
100 g mörk choklad, smält
ev. hyvlad mörk choklad

 

 

Klipp till en ring av bakplåtspapper eller plastfolie och lägg runt kanten på en springform, 20 cm i diameter.

 

Kakbotten:

Blanda de krossade kakorna med det smälta smöret och tryck ut i springformen. Jämna till och ställ åt sidan.

 

 Vit chokladfyllning:

Smält den vita chokladen över vattenbad och ställ åt sidan. Blanda grädde, Philadelphiaost och vaniljsocker och vispa tills du får en slät, fin konsistens. Rör i den smälta, vita chokladen och vispa igen till en len och slät fyllning.

Häll den vita chokladfyllningen över kakbotten i springformen.  Jämna till och ställ i kylen i 30 minuter. (När den har stelnat i kylen kan du frysa kakan om du ska servera en annan dag.)

 

 Topping:

Vispa grädden och bred ut över kakan (har den varit fryst så tina den i kylskåp ett par timmar först). Klicka den smälta chokladen över och rör runt med en sked tills grädde och choklad är lagom blandat. Strö lite hyvlad choklad över.


Kladdkaka med hallonmousse.

 

Chokladbotten:
100 g smör 
2½ dl strösocker
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
1½ dl vetemjöl
2 ägg

 

Ganache:
150 g mörk choklad 
2 msk smör 
4 msk grädde 

 

Hallonmousse:
300 g tinade hallon
4 gelatinblad
3 dl vispgrädde 
½ dl vatten
1 dl strösocker

 

Garnering:
färska och/eller frystorkade hallon

 

Ugn 175 °

 

Smörj och mjöla en rund form, ca 24 cm i diameter, med avtagbar kant. Smält smöret i en stor kastrull på låg värme. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och rör ner det i smöret. Vispa ner äggen. Fördela smeten i formen och grädda mitt i ugnen 14–18 minuter. Stickan ska vara lite, lite kladdig när kakan är klar.

 

Ganache: Smält chokladen med smöret och grädden. Bred detta över kakan precis när du tagit ut den ur ugnen. Ta bort kanten på formen och gör rent, sätt sedan tillbaka den. Låt kallna medan du gör hallonmoussen.

 

 Hallonmousse: Mixa hallonen och passera dem genom en finmaskig sil. Blötlägg gelatinbladen cirka 10 minuter.

 

Vispa grädden och blanda ner de mixade hallonen. Koka upp vatten och socker, och smält ner till en sockerlag. Ta upp och krama ur gelatinbladen och låt dem sedan smälta i den halvvarma sockerlagen och rör om.

 

Rör ner lite av hallongrädden i sockerlagen och rör om. Häll över socker­lagen i resten av hallon­grädden och vispa ihop. Häll sedan moussen på den kalla kakan och ställ i kylskåpet minst 3 timmar. Garnera med hallon.

 

 

Burrata med blodapelsin, chili och nötter.

 
Burrata är krämigare än mozzarella och den kan vara svår att få tag på.
Vill du inte ha apelsiner så går det lika bra med någon annan frukt eller bär.
 
4 portioner.
 
2 burrata eller mozzarellaostar
½ dl turkisk yoghurt
½ tks flingsalt
svartpeppar
1 blodapelsin
½ röd chili, tex spansk peppar, finhacka
1 dl små delikatesskaprisar
2 msk rostade och saltade pistach- eller pinjenötter 2 msk olivilja
 
 
Servering:
färsk körvel
rostat bröd
 
 
Hacka osten och rör ihop med yoghurten. Bred ut krämen på ett fat och krydda med salt och peppar.
 
Skär ut hinnfria apelsinskivor som du sen skär i mindre bitar.
 
Strö apelsin, chili, kapris och nötter över ostkrämen. Ringla över olja och garnera med körvel.
 
Servera med rostat bröd eller kex.
 
 
 
 

Limoncello- och vodka cocktail.

2 drinkar.
 
färsk basilika, spara 2 blad till garnering
8 cl limoncello citronlikör
8 cl vodka
4 cl pressad citron
½ msk äggvita
is
 
 
Grovhacka 2 basilikakvistar. 
 
Blanda limoncello, vodka, basilika, citronsaft, äggvita och is i en shaker. Skaka kraftigt.
 
Sila upp i glas och garnera med ett basilikablad.
 
 
 

Bruschetta med tomater och ost.

 
 
4 skivor lavainbröd (lantbröd)
70 g crème bonjour vitlök-örter
1 buffelmozzarella (125 g)
6-7 plommontomater, hacka
1 vitlöksklyfta,  hacka fint
½ kruka basilika, hacka + blad att dekorera med
flingsalt
svartpeppar
 
 
 
Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda samman tomaterna med  vitlöken, salt, lite svartpeppar och hackad basilika. 

Skiva brödet i lagom tjocka skivor. 
Rosta brödskivorna lite lätt och bred på färskosten (Crème bonjour vitlök-örter). Skiva sedan mozzarellan och lägg på två skivor ost per brödskiva.

Lägg upp på en plåt med bakplåtspapper och ställ in i ugnen ca 5 min tills osten smälter och brödet får fint rostade kanter.

Ta ut plåten och lägg på riktigt med dem hackade tomaterna. Toppa med färsk basilika, och flingsalt. Ringla över lite olivolja och dra något varv med pepparkvarnen över.

Pasta med sås på rökt lax och gröna ärtor.

 
 
 
4 portioner.
 
 

2  gula  lökar, finhacka

500 gram kallrökt lax (skär i tärningar 1 x 1 cm)

4 dl creme fraiche

200 gram gröna ärtor

2 tsk Dijonsenap

2 msk finhackad dill

 svartpeppar och ev. lite salt.

olja

pasta

 

Koka pastan.

Fräs löken i olja på medeltemperatur 3-4 min, tillsätt laxen och fräs ytterligare en min.

Rör ner creme fraice, ärtor, Dijonsenap och dill, låt det koka ihop några minuter.

Tillsätt  svartpeppar, smaka av om det behövs salt, den kallrökta laxen är rätt salt i sig.

Servera med nykokt pasta.

 

Dryckestips:

Ponzi Pinot Gris 2016


RSS 2.0