Grillad kyckling med caesarpotatissallad.
caesardressing:
Mangoglass.
2 paket fryst mango à 225 g
1 dl florsocker
1 burk naturell kesella, 10 %
Tillbehör:
3 passionsfrukter
150 g hallon
Kör de frysta mangobitarna med florsocker tills de är finfördelade. Tillsätt kesellan och kör till en slät glass.
Portionera den direkt i glasen. Halvera passionsfrukten och gröp ur kärnorna över glassen. Garnera med hallonen och servera genast.
Kokosbollsglass.
Hallonpaj med brynt smör.
150 g smör
1 1/2 dl havregryn
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl ljus sirap
1 tsk bakpulver
2 msk mjölk
några nypor salt
4 dl hallon
1 msk majsstärkelse
1 msk vaniljsocker
Gör såhär:
Sätt ugnen på 175°C.
Pajtoppingen:
Smält smöret i en kastrull.
Låt bubbla på svag värme tills det blir
gyllenbrunt, det ska också dofta lite nöt.
Ta av från värmen och låt det stå och
svalna lite.
Rör ner havregryn, strösocker, vetemjöl,
sirap, bakpulver, mjölk och salt.
Häll hallonen i en pajform och strö
på majsstärkelse och vaniljsocker.
Klicka sedan över smeten. Grädda i
mitten av ugnen i ca 35-45 minuter. Den
ska få lite färg.
Servera med vaniljsås eller med
grädde.
Citronglass.
Garnering:
färska hallon
Tvätta citronerna. Skär av toppen på dem och gröp ur innanmätet med hjälp av en liten vass kniv och en sked. Sila av saften och spara den.
Vispa äggulor, florsocker krämigt tillsammans med 3 msk av citronsaften.
Vispa grädden fast i en annan skål.
Rör ner grädden i äggsmeten och tillsätt resten av citronsaften.
Skär av en liten del av citronernas undersida, bara någon mm, så att de kan stå stadigt. Var försiktigt så att det inte blir hål i botten.
Fyll citronerna med smeten. Det som blir över kan frysas in i en liten skål.
Ställ citronerna i frysen i minst 5 tim eller över natten.
Ta fram citronglassarna 20–30 min innan de ska serveras. Skeda över lite av den överblivna glassen på toppen av varje citron och garnera med hallon.
Sill med earl grey och citrus.
Syrad kålrabbi.
Hallonbellini.
mousserande vitt vin (med eller utan alkohol)
2–3 msk hallonpuré
Gör så här:
Mixa färska eller tinade hallon tillsammans med 1–2 matskedar florsocker.
Låt stå kallt en stund om bären inte varit frysta och purén inte redan är kall.
Skeda upp 2–3 matskedar puré i ett champagneglas, fyll upp med kallt mousserande vin.
Krämig rucolasill.
Chokladcheesecake.
Kakbotten:
145 g Maryland cookies (i standardpaket), krossade
75 g smör, smält
Vit chokladfyllning:
200 g vit choklad
3 dl vispgrädde
300 g Philadelhiaost
1 tsk vaniljsocker
Topping:
2 dl vispgrädde
100 g mörk choklad, smält
ev. hyvlad mörk choklad
Klipp till en ring av bakplåtspapper eller plastfolie och lägg runt kanten på en springform, 20 cm i diameter.
Kakbotten:
Blanda de krossade kakorna med det smälta smöret och tryck ut i springformen. Jämna till och ställ åt sidan.
Vit chokladfyllning:
Smält den vita chokladen över vattenbad och ställ åt sidan. Blanda grädde, Philadelphiaost och vaniljsocker och vispa tills du får en slät, fin konsistens. Rör i den smälta, vita chokladen och vispa igen till en len och slät fyllning.
Häll den vita chokladfyllningen över kakbotten i springformen. Jämna till och ställ i kylen i 30 minuter. (När den har stelnat i kylen kan du frysa kakan om du ska servera en annan dag.)
Topping:
Vispa grädden och bred ut över kakan (har den varit fryst så tina den i kylskåp ett par timmar först). Klicka den smälta chokladen över och rör runt med en sked tills grädde och choklad är lagom blandat. Strö lite hyvlad choklad över.
Kladdkaka med hallonmousse.
Chokladbotten:
100 g smör
2½ dl strösocker
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
1½ dl vetemjöl
2 ägg
Ganache:
150 g mörk choklad
2 msk smör
4 msk grädde
Hallonmousse:
300 g tinade hallon
4 gelatinblad
3 dl vispgrädde
½ dl vatten
1 dl strösocker
Garnering:
färska och/eller frystorkade hallon
Ugn 175 °
Smörj och mjöla en rund form, ca 24 cm i diameter, med avtagbar kant. Smält smöret i en stor kastrull på låg värme. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och rör ner det i smöret. Vispa ner äggen. Fördela smeten i formen och grädda mitt i ugnen 14–18 minuter. Stickan ska vara lite, lite kladdig när kakan är klar.
Ganache: Smält chokladen med smöret och grädden. Bred detta över kakan precis när du tagit ut den ur ugnen. Ta bort kanten på formen och gör rent, sätt sedan tillbaka den. Låt kallna medan du gör hallonmoussen.
Hallonmousse: Mixa hallonen och passera dem genom en finmaskig sil. Blötlägg gelatinbladen cirka 10 minuter.
Vispa grädden och blanda ner de mixade hallonen. Koka upp vatten och socker, och smält ner till en sockerlag. Ta upp och krama ur gelatinbladen och låt dem sedan smälta i den halvvarma sockerlagen och rör om.
Rör ner lite av hallongrädden i sockerlagen och rör om. Häll över sockerlagen i resten av hallongrädden och vispa ihop. Häll sedan moussen på den kalla kakan och ställ i kylskåpet minst 3 timmar. Garnera med hallon.
Burrata med blodapelsin, chili och nötter.
Limoncello- och vodka cocktail.
Bruschetta med tomater och ost.
70 g crème bonjour vitlök-örter
1 buffelmozzarella (125 g)
6-7 plommontomater, hacka
1 vitlöksklyfta, hacka fint
½ kruka basilika, hacka + blad att dekorera med
flingsalt
svartpeppar
Blanda samman tomaterna med vitlöken, salt, lite svartpeppar och hackad basilika.
Skiva brödet i lagom tjocka skivor.
Rosta brödskivorna lite lätt och bred på färskosten (Crème bonjour vitlök-örter). Skiva sedan mozzarellan och lägg på två skivor ost per brödskiva.
Lägg upp på en plåt med bakplåtspapper och ställ in i ugnen ca 5 min tills osten smälter och brödet får fint rostade kanter.
Ta ut plåten och lägg på riktigt med dem hackade tomaterna. Toppa med färsk basilika, och flingsalt. Ringla över lite olivolja och dra något varv med pepparkvarnen över.
Pasta med sås på rökt lax och gröna ärtor.
2 gula lökar, finhacka
500 gram kallrökt lax (skär i tärningar 1 x 1 cm)
4 dl creme fraiche
200 gram gröna ärtor
2 tsk Dijonsenap
2 msk finhackad dill
svartpeppar och ev. lite salt.
olja
pasta
Koka pastan.
Fräs löken i olja på medeltemperatur 3-4 min, tillsätt laxen och fräs ytterligare en min.
Rör ner creme fraice, ärtor, Dijonsenap och dill, låt det koka ihop några minuter.
Tillsätt svartpeppar, smaka av om det behövs salt, den kallrökta laxen är rätt salt i sig.
Servera med nykokt pasta.
Dryckestips:
Ponzi Pinot Gris 2016