Spenat- och getostpaj med pinjenötter.
Pajdeg:
4 dl vetemjöl, 240 g
½ tsk salt
150 g kallt smör
150 g kokt, skalad kall potatis
Fyllning:
1 stor gul lök, hacka fint
1 msk olivolja
1 paket tinad bladspenat, 450 g
3 ägg
2 dl mjölk
1 tsk salt
½ krm nymald svartpeppar
1 liten rulle getost, 200 g
25 g pinjenötter
Pajdeg: Blanda mjöl, salt och smör i bitar, gärna i matberedare. Pressa eller finriv potatisen och blanda snabbt ner i degen.
Tryck ut degen i en rund form, 26–28 cm i diameter, eller en rektangulär form, 20×30 cm. Låt stå i kyl minst 30 minuter.
Fyllning: Fräs löken i oljan tills den är mjuk. Pressa vätskan ur spenaten och blanda den sedan med löken och fräs en kort stund. Fördela blandningen i pajskalet.
Vispa samman ägg, mjölk, salt och peppar. Häll blandningen över spenaten. Skiva getosten och lägg på skivorna och strö över pinjenötterna.
Grädda i nedre delen av ugnen 30–35 minuter tills äggstanningen stelnat och osten fått fin färg.