Asiatisk nudelsallad.

 
 
4 portioner.
 

4st Kycklingfiléer
2tsk ”5 spice krydda”  (Eller så mixar man ihop kryddsammansättningen själv: 2 tsk malen kanel, 1 tsk hela kryddnejlikor, 2 hela stjärnanis, 2 tsk vitpeppar, 2 tsk fänkålsfrö.)
rapsolja, att gnida in kycklingen med.

 

Dressing:
100g gram inlagd ingefära
1 cm färsk ingefära
2 st lime, saften
1 msk fisksås
1 msk ljus soja- Kikkoman
1 msk sesamolja
0,5 st röd chilifrukt

 

Sallad
200 gram platta risnudlar
2-3 salladslökar, finhackad
1 kruka koriander
1st romansallad-huvud
2 morötter
1/2 dl salta jordnötter, grovt hackade
1 msk sesamfrö
(1 lime) – klyftor

 

Chilimajjo:
½ dl Majonnäs
3 tsk Srirachasås
2krm soja

 

 Torr-rosta sesamfröna i stekpannan tills de får en gyllene färg, häll upp i en skål ställ åt sidan.


Koka upp vatten i en kastrull – dra bort från plattan och lägg i nudlarna. Låt dra 3-4 min med lock på, skölj sedan med iskallt vatten tills nudlarna är helt kalla.


Gnid in kycklingen med din mortlade five-spice krydda, låt marinera gärna 20-30 min. 


 Häll i alla ingredienser till dressingen i en mixer- inlagd ingefära, saften från 2st lime, fisksås, soja och sesamolja, hacka sedan ner chilin grovt- mixa till en slät dressing.


 Ansa och skär ner salladen i mindre blad.


Hyvla moroten med hjälp at potatisskalaren  och skiva salladslökarna tunt.

 Blanda upp majonnäsen med srirachasås och lite japansk soja. 


Vänd ner risnudlarna, hyvlad morot, sallad, salladslök i en stor serveringsskål. Häll över dressingen. Toppa med hackade jordnötter, sesamfrö och  hackad koriander och ev limeklyftor.

Grilla eller stek kycklingen det sista du gör. Servera  den till risnudelsalladen och den heta majjon.


Äppelpaj med mandelmassa.

 
 

150 gram smält smör
300 gram mandelmassa
1 1/2 dl rårörsocker
1 1/2 rågflingor
1 tsk kanel
1-2 krm salt
1 1/2 msk pressad clementinsaft (går lika bra med apelsin, citron m.m.)
3 ägg
10 äpplen

 

 

Vispad grädde smaksatt med lite rårörsocker och vaniljpulver

 


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader och smörj en bakform.

Smält smöret och låt det svalna.

Riv mandelmassan på ett rivjärn och blanda med socker, kanel, salt, rågflingor,

 clementinsaften och ägg.

Tillsätt sedan det smälta smöret och rör ihop det till en smet.

Kärna ur och skala äpplena. Skär i klyftor och lägg dem i den smorda formen, ringla över smeten.

Grädda cirka 30 minuter tills kakan får fin färg.

Servera med vaniljgrädden.


Fläskfilégratäng med rotsaker och chorizo.

 
 
4 portioner.
 
 

600 g potatis, skiva
200 g palsternacka, skiva
200 g morötter, skiva
1 gul lök, skiva
salt och peppar
4 dl vispgrädde
1 msk kalvfond
600 g fläskfilé
1 msk smör
150 g färskost smaksatt med vitlök
1 chorizo
1 1/2 dl riven smakrik ost

 

 

 Sätt ugnen på 200°.


Blanda potatis, palsternacka, morötter och lök  med salt, peppar, grädde och fond, häll i en smord ugnsform. Täck formen med aluminiumfolie och grädda, 1 timme.

 


Putsa och bryn fläskfilén runt om i en stekpanna med smör. Salta och peppra. Låt köttet vila, 10 minuter. Skär köttet i ganska tunna skivor.

 


Ta ut gratängen och ta bort folien.

 


 Lägg samman köttskivorna med en klick färskost mellan och lägg dem ovanpå gratängen. Skiva chorizon tunt och strö över köttet. Strö osten över gratängen och tillaga klart i ugnen, ca 20 minuter. 


Drink med apelsin och hallon.

 
 

2 dl apelsinjuice

2 dl frysta hallon

2 msk socker

Fyll upp med Prosecco eller annat bubbel

Mynta till topping

 

 

Gör såhär:

Fyll en blender med apelsinjuice, hallon och socker.

Skaka ordentligt.

Fyll glasen med ca 1/2 dl i varje glas, fyll upp med prosecco. Toppa med några myntablad.


Smördegssnurror med ost och spenat.

 
 
12 stycken.
 
 

200 g fryst hackad spenat
150 g västerbottensost
150 g färskost
1 vitlöksklyfta, pressad
1 paket färsk smördeg på rulle
1 ägg till pensling

 

 

Gör så här:
 Sätt ugnen på 200 grader. Tina upp spenaten och pressa ur så mycket vätska du kan,  lägg den i en sil och pressade med en sked.


 Blanda västerbottensost, färskost, vitlök och spenaten.


 Rulla ut smördegen och pensla båda sidorna med uppvispat ägg.


 Bred på fyllningen och rulla ihop som en rulltårta. Skär 12 lika stora delar.


 Baka mitt i ugnen i 15-20 minuter tills de fått fin färg.


Kaka med vanilj & kaffe.

 
 

3 dl strösocker
4 ägg
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
50 g smör, smält
3 dl vetemjöl
1 dl  vatten, kokande

 

 

Vanilj- & kaffefyllning:


50 g smör
1 dl mjölk
½ dl kokt kaffe
2 tsk snabbkaffe
1 msk vaniljsocker
2 msk florsocker

 

 

Garnering:
florsocker
ca 50 g choklad med smak av kaffe, hyvlad

 

 

Sätt ugnen på 200 grader.

Vispa socker och ägg pösigt i en bunke.

Blanda ner bakpulver, vaniljsocker, smör och mjöl. Tillsätt vattnet och vispa ihop allt till en slät smet.

Häll smeten i en smord och bröad form, 22–24 cm i diameter. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 40 min. Låt den svalna något, men inte helt, i formen.

 

Fyllning: Smält smöret i en kastrull och tillsätt resten av ingredienserna. Rör om hela tiden och låt det puttra i någon minut.

 

Dela sockerkakan med en vass kniv till två bottnar innan den hunnit kallna helt. Häll försiktigt över fyllningen på båda bottnarna. Lägg ihop kakan. Pudra över florsocker och garnera med hyvlad choklad.

 


Räk- och dillsås.

 
En fantastiskt god sås som passar till vit fisk. Om man gör den lite tunnare blir det en soppa istället.
 
 
 
400 g räkor med skal
3 dl vitt vin
3 dl vatten
4 dl vispgrädde
1 gul lök
1 morot
1 selleristjälk
1 msk tomatpuré
1 kruka dill
majsstärkelse, till redning
1 msk olja, neutral
25 g smör
salt
vitpeppar
 
 
 
Skala räkorna för att använda skalen till såsen och räkorna till servering. Skala och grovhacka lök, morot och selleristjälk.
 
Fräs räkskalen i oljan. Tillsätt lök, morot samt selleri. Fräs grönsakerna tills de är mjuka.
 
Tillsätt tomatpurén och låt den fräsa med 2-3 minuter. Häll på vin och vatten. Låt sjuda tills hälften återstår.
 
Sila av såsen och tillsätt grädden, låt sjuda tills hälften återstår. Tycker du såsen är för tunn så reder du av den med majsstärkelse.
 
Hacka dillen och blanda ner i såsen.
 
Smaka av med salt och peppar samt blanka av såsen genom att röra ner smöret precis före servering.

Mockachokladmousse.

 
 

100 g mörk choklad
3 dl vispgrädde
1 tsk stött kardemumma
1/2 dl nybryggt starkt kaffe
2 msk konjak, kan uteslutas

 

 

Garnering:


1/2 dl finhackade hasselnötter

hallon eller andra bär

grädde

 

 

Hacka chokladen och smält den över vattenbad.

Vispa grädden. Tillsätt kardemumma, kaffe och ev konjak. Vänd ner chokladen och blanda väl.

 Fördela moussen i 4 stora eller 8 små kaffekoppar och låt stå kallt i minst 2 timmar.

Strö över hasselnötter, hallon och grädde.

 

 


Rostad krossad potatis med grillad halloumi.

 
 
4 portioner.
 
400 g halloumi
olja, till stekning
salt
 
 

Krossad potatis.

20-25 potatisar, små

100 g smör

2 klyftor vitlök

2 msk zaatar

0,5 msk harissa (eller chiliflakes)

flingsalt

 
 

yoghurtsås.

3 dl turkisk yoghurt

1 klyfta vitlök

0,5 msk harissa

1 kruka bladpersilja, hackad

 
 
Koka potatisarna mjuka med skalet kvar. Häll av och låt ånga av.
 
Sätt ugnen på 200 grader.
 
Smält smöret och blanda med finriven vitlök, harissa och zataar.
 
Lägg de kokta potatisarna på en plåt och “krossa” dem med en slev eller potatisstöt.
Pensla dem med zaatarsmöret. Baka dem gyllene mitt i ugnen i ca 15 minuter. Strö över flingsalt när de kommer ut ur ugnen.
 
 
Blanda yoghurt med harissa, finriven vitlök och hackad persilja. Smaka av med salt.
 
Skär halloumin i skivor. Stek halloumin i oljan i en panna Eller grilla dem på grillen.
 
Servera halloumin tillsammans med sås och krossad potatis.

Ugnsrostad färskpotatis med honung och balsamvinäger.

 
 
Gör gärna dubbel sats av dressingen som ska hällas på potatisen, det får inte bli torrt. 

Sätt på ugnen på 200 grader varmluft.

 

Tvätta ca 2 kg färskpotatis, helst små. Är det större potatisar måste du dela dom.

 

Låt torka och lägg på en plåt.

 

 

 

 

Blanda ihop:

2 msk olivolja

1 msk honung

1 msk balsamvinäger 

1 msk flingsalt 

 

Häll över dressingen och  rosta i cirka ½ timme. 

Rör om efter halva tiden och häll på mer dressing om det är torrt. 

 Strö över lite riven parmesanost när potatisen är klar.


Tiramisutårta.

 
 
20 bitar.
 
 
Gör två bottnar för en hög och fin tårta.
 
 

Till 1 botten:

2 ägg

2 dl strösocker

50 g smör

1 dl mjölk, 3 procent

1 ½ tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

3 dl vetemjöl

 

 

Fyllning:

5 dl vispgrädde

¾ dl florsocker

500 g mascarpone, kylskåpskall

1 ½ dl Kahlua eller annan kaffelikör

4 msk starkt kaffe

 

 

Garnering:

riven choklad eller kakao

 

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt.

Smält smöret i en kastrull och häll på mjölken. Låt blandningen koka upp. Rör snabbt ner smörblandningen i äggsmeten.

Blanda bakpulver och vaniljsocker med mjölet. Vänd ner mjölblandningen i smeten.

Häll smeten i en långpanna, ca 20 x 30 cm, med bakplåtspapper. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 25 min. Stjälp upp den på ett bakplåtspapper och dra av papperet som sitter fast på undersidan av kakan. Låt kakan svalna.

Gör om samma procedur som ovan och baka en botten till.

 

 

Fyllning:

Vispa grädde och florsocker hårt. Vänd ner mascarponen och 4 tsk av likören i grädden. Blanda resten av likören med kaffet.

 

 

Montering:

Lägg den ena bottnen på en bricka. Pensla bottnen med hälften av kaffe- och likörblandningen.

Bred ut ca hälften av gräddblandningen på bottnen. Täck med den andra kakbottnen. Pensla med resten av kaffe- och likörblandningen. Bred ut resten av gräddblandningenpå kakan. Riv choklad eller sikta kakao över tårtan.


Remouladesås.

 
 
Du kan ändra på mängden majonnäs och creme fraiche, beror på om du vill ha mer majonnäs smak eller creme fraiche.
 
 
2 dl crème fraiche
2 msk majonnäs
3 - 4 msk bostongurka eller hackad ättiksgurka
2 msk kapris
3 msk hackad persilja
1 tsk dragon
salt & peppar
 
 
 
Rör ihop såsen och smaksätt försiktigt med salt och peppar.
 
Låt såsen mogna någon timme innan den serveras.
 

Löjrom med färskost, rödlök och chips.

 
10 portioner.
 
 

1 påse  chips  ( gräddfil & lök )

1 Philadelphiaost (original)

1/2 dl löjrom

1/2 finhackad rödlök

färsk timjan eller dill

 svartpeppar

 

 


Vänd osten upp och ned på ett fat. Hjälp till med en rundad kniv för att få ut den snyggt.

 Lägg på löjrom i ett  lager.

Hacka rödlök fint fint och lägg uppe på.

Toppa med färsk timjan eller dill samt något varv med svartpepparkvarnen.
Ställ svalt fram till servering.

 Ställ fram till bubblet och häll upp en skål med chips.


Smördeg med kantareller och lagrad ost.

 
 
6 portioner.
 
 

Botten:
1 rulle kyld smördeg, 250 g

 

 

Pensling:
1 äggula

 

 

Fyllning:
2 dl crème fraiche
2 äggulor
2 msk klippt gräslök
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 1/2 dl riven lagrad ost, t ex västerbottensost
300 g kantareller
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk smör
1 röd grillad paprika

 

Garnering:
färsk timjan
flingsalt

 

Ugn 225°

 

 Rulla ut smördegen på en bakplåtspappersklädd plåt. Vik upp en kant runt om och nagga smördegen med en gaffel. Vispa upp gulan och pensla degen och kanterna med den.

 

 Fyllning: Rör ihop crème fraiche, äggulor, gräslök, salt och peppar. Fördela crèmefraiche-röran på smördegsplattan. Strö hälften av osten över.

 

Ansa svampen. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs lök, vitlök och svamp blankt och smidigt i smör. Smaka av med salt och peppar. Fördela kantarellblandningen på smördegen.

 

 Dela paprikan i tärningar och fördela på flanet. Strö över resterna av osten. Grädda strax under ugnens mitt i 15–17 min tills flanet blivit gyllene och smördegen puffat upp. Garnera med timjan och flingsalt.


RSS 2.0